Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγιναν οι κοινές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι από το Νέο Δελχί, όπου ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Αρκεί να κοιτάξει κανείς τον χάρτη, για να δει ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ και αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας συνεργασίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον οικονομικό διάδρομο IMEC. Στο θέμα αυτό, μάλιστα, είχε αναφερθεί νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ινδίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος σε αυτή τη συμφωνία.

«Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ στην Ινδία για πρώτη φορά με την ιδιότητα ως πρωθυπουργού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θύμισε τις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στην επίσκεψη του κ. Μόντι στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο και τόνισε: «Μαζί με τον πρωθυπουργό ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις και με την κοινή δήλωση που υπογράψαμε και αναβάθμιζε τις σχέσεις μας σε στρατηγικό επίπεδο κάνουμε πρόοδο στην άμυνα, την ασφάλεια, την κυβερνοασφάλεια, τους πολιτιστικούς δεσμούς και τη γεωργία. Η Ελλάδα και η Ινδία είναι πολύ κοντά, μοιράζονται κοινές αξίες, που ενώνουν τους λαούς και ένα κοινό ήθος ή Daram, όπως το λέτε, και μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες για το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Συναντώνται σήμερα η παλαιότερη δημοκρατία με την πολυπληθέστερη δημοκρατία και θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για το σύμφωνο για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. «Θα βοηθήσει στη νόμιμη μετανάστευση και θα δούμε πολλούς νεαρούς Ινδούς να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι βρίσκεται στην Ινδία με μια μεγάλη αποστολή με πολλούς έλληνες επιχειρηματίες και «εστιάζουμε στην ενδυνάμωση των οικονομικών μας δεσμών για τις ΑΠΕ, τη ναυτιλία, τα logistics και θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της πληροφορικής».

«Έχουμε σημαντικές ελληνικές επενδύσεις στην Ινδία και βεβαίως η Ινδία αρχίζει να επενδύει στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, υπάρχουν συνέργειες με κατασκευαστικές εταιρείες στην Κρήτη, την πατρίδα μου, στο νέο αεροδρόμιο. Η συνεργασία μας είναι πολλά υποσχόμενη και συμπεριλαμβάνει τη συμφωνία που κάναμε, για να υποστηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο κόσμος αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις, που απαιτούν δράση: ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η επισιτιστική κρίση και η κλιματική κρίση, όλα έχουν μια προϋπόθεση για να επιλυθούν: διεθνή συνεργασία, και η Ινδία θα παίξει σημαντικό ρόλο και θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή.

Θεωρούμε τη δική μας χώρα πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε περισσότερο τις σχέσεις μας».

Μόντι: Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι χαρακτήρισε εκπληκτική ευκαιρία την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη χώρα του, λέγοντας πως οι δυο πλευρές έχουν στόχο να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στις σχέσεις των δυο χωρών. «Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και οι δυο χώρες κάνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό» είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο κ. Μόντι σημειώνοντας πως παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς της Άμυνας, της κινητικότητας και της μετανάστευσης.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, έφτασε νωρίτερα στο Rashtrapati Bhavan, όπου τον υποδέχτηκε ο Ναρέντρα Μόντι.

Κατά την έναρξη της επίσκεψής του στην Ινδία, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι πραγματική τιμή να βρίσκομαι στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες.

Για την Ελλάδα η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ιδιαίτερη σημασία και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πολιτικές διαβουλεύσεις, τη στρατηγική συνεργασία μας, αλλά και την προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Είναι, λοιπόν, πραγματική τιμή να βρίσκομαι εδώ και προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχουμε με τον πρωθυπουργό».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι (Mahatma Gandhi) και άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Νέο Δελχί, ακολουθώντας ένα γεμάτο πρόγραμμα. Αυτή είναι δε η δεύτερη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία τα τελευταία 15 χρόνια.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο χωρών, αλλά και να αναδειχθεί η Ελλάδα ως στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη προς την Ευρώπη.