Ραγδαίες εξελίξεις

«Θα τον φάνε;». Αυτό το ερώτημα πλανάται από χθες το απόγευμα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχετικά με την πολιτική τύχη του Στέφανου Κασσελάκη, μετά και την κίνησή του να ζητήσει με ερωτηματολόγιο από τα μέλη του κόμματος να απαντήσουν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία του κόμματος. Όπως καταλαβαίνετε, σήμερα τη στήλη θα τη μονοπωλήσουν οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Καλή εβδομάδα, που θα είναι πυκνή από εξελίξεις!

Κινήσεις κατά Κασσελάκη

Για το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη θα έχετε διαβάσει και ακούσει, γι’ αυτό εδώ θα σας αποκαλύψω κάποιες πτυχές των εσωκομματικών, που δεν είναι γνωστές. Μετά το μήνυμα Κασσελάκη, που ζήτησε από τα μέλη να αφιερώσουν λίγο χρόνο από το Σαββατοκύριακό τους, για να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο, ξεσηκώθηκε θύελλα εσωτερικά. Και μάλιστα έμαθα πως συζητήθηκε και το ποιες κινήσεις μπορεί να γίνουν εναντίον του…

Καθαίρεση ή επιτροπεία

Ένα από τα θέματα που «μπήκε στο τραπέζι» ήταν αυτό μιας ενδεχόμενης κίνησης να τον καθαιρέσουν από πρόεδρο πριν από το συνέδριο. Αυτό θεωρήθηκε ακραίο και επικράτησε η άποψη να μην το «χοντρύνουν». Πιο λογική εξέλιξη έκριναν να υπάρξει επιτροπεία. Ξέρουν πολύ καλά ότι αυτές είναι αποφάσεις ζόρικες και θα συναντήσουν την αντίδραση των υποστηρικτών του, που οργανώνονται.

Το ¼ της ΚΕ

Μου είπαν ότι χρειάζεται το ¼ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, για να τεθεί ζήτημα ηγεσίας και μου ανέφερε πρόσωπο εμπιστοσύνης ότι αυτός ο αριθμός υπάρχει, εάν θέλουν να τον πετάξουν από τη θέση του μηχανοδηγού. «Δεν έχει καταλάβει πού βρίσκεται» μου είπε πρώην υπουργός, που τον στήριξε.

Η Όλγα επικεφαλής

Από το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξε ένα μπαράζ επαφών είτε τηλεφωνικών είτε δια ζώσης. Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Διονύσης Τεμπονέρας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, κ.ά. Πολλά ειπώθηκαν με κοινό σημείο ότι κάτι πρέπει να γίνει και δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, που δείχνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δε σέβεται οτιδήποτε συλλογικό και ενεργεί ως Καίσαρας. Ναι, αυτό μου είπε κάποιος ότι ειπώθηκε από κάποιο κεντρικό στέλεχος. Εκεί αποφασίστηκε να βγει μπροστά η Γεροβασίλη, επειδή έχει και τη θεσμική ιδιότητα της αντιπροέδρου της Βουλής, και να στείλει τα μηνύματα, επικαλούμενη και το όνομα του Αλέξη Τσίπρα.

Τηλεφωνήματα σε Τσίπρα

Και επειδή ανέφερα το όνομα του Τσίπρα, έμαθα ότι έγιναν πολλά τηλεφωνήματα και στον πρώην πρωθυπουργό, με τον οποίο συνομίλησαν για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση. Ο Τσίπρας είπε, όπως μου μετέφεραν, πως δε θέλει να εμπλακεί, αλλά δεν επιθυμεί να διαιωνίζεται η σημερινή προβληματική εικόνα στο κόμμα. Εν γνώση του, πάντως, έγινε αναφορά στο όνομά του στη δήλωση της Γεροβασίλη. Πέραν τούτου, ουδέν για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει το κόμμα που ανέδειξε στην ηγεσία της χώρας να καταρρέει και να σπαράσσεται.

Η εμμονή Κασσελάκη

Το ενδιαφέρον, όμως, εδώ είναι ότι ο Κασσελάκης δεν είχε εσωκομματική αντιπολίτευση μετά την αποχώρηση των βουλευτών και στελεχών προς τη Νέα Αριστερά. Εκτός από τον Διονύση Τεμπονέρα, οι υπόλοιποι είχαν σιωπήσει και μάλιστα το ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί από όσους σήμερα επικρίνουν τον Στέφανο Κασσελάκη τον είχαν στηρίξει παρασκηνιακά στις εσωκομματικές εκλογές. Ο ίδιος, όπως μου είπαν στενοί του συνεργάτες, εμμένει στο ερωτηματολόγιο.

Λύση διεξόδου

Πώς θα βρεθεί διέξοδος στην παρούσα κρίση; Μου είπαν ότι υπάρχει η σκέψη από τον Κασσελάκη να μην υποχωρήσει και να μην πετάξει στο καλάθι των αχρήστων το ερωτηματολόγιο, αλλά να ξεκαθαρίσει ότι θα το αξιοποιήσει ως εργαλείο και ίσως μεταθέσει και το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαντήσεων, ώστε να μη θεωρηθεί πως υπονομεύεται το συνέδριο.

Ψάχνουν ώρα

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε βρεθεί ώρα διεξαγωγής της Πολιτικής Γραμματείας, που ζητάνε από χθες το απόγευμα τα 17 από τα 21 μέλη του οργάνου. Και αυτό, διότι ο Κασσελάκης είναι στο Λονδίνο για επαφές και ομιλία στο London School of Economics. Θα φανεί εάν θα γίνει σήμερα ή θα αναβληθεί, εκτός εάν, όπως μου είπαν, η κίνηση για μετάθεση των απαντήσεων γίνει από τον Στέφανο Κασσελάκη σήμερα και έτσι αποφορτιστεί η κατάσταση.

Νέο κόμμα

Αυτό, όμως, που έμαθα, είτε υποχωρήσει είτε όχι η απόφαση του Κασσελάκη να μεταλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε κάτι άλλο είναι δεδομένη. Το λένε οι δικοί του άνθρωποι σε όλους τους τόνους. Το θέλει και ο ίδιος στο πλαίσιο, όπως επιμένει, της εντολής που έλαβε από τους πολίτες. Αυτό που μου εκμυστηρεύτηκε άνθρωπος του επιχειρείν, που μιλάει με διάφορα κέντρα, είναι ότι ο Κασσελάκης έχει αναφερθεί σε επιχειρηματίες για ένα άλλο κόμμα, ουσιαστικά που καμία σχέση δε θα έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε.

Αναβολή συνεδρίου

Σε αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα υπήρξαν αργά χθες το βράδυ πληροφορίες ακόμα και για αναβολή του συνεδρίου. Κάτι τέτοιο δεν παίζει, όπως έμαθα, εκτός εάν υπάρξει κάτι πολύ σοβαρό, που θα οδηγήσει σε μια τέτοια απόφαση. Με βάση τον προγραμματισμό το συνέδριο θα ξεκινήσει το απόγευμα της Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Έμαθα, όμως, πως πολλοί σύνεδροι από τους 5.000, που είναι από την περιφέρεια, μπορεί να μην έρθουν, καθώς το κόμμα δεν καλύπτει τα έξοδα, ούτε διαμονή ούτε μεταφορικά. Συνεπώς, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας μπορεί να υπάρξουν εκατοντάδες, όχι δεκάδες, απουσίες.

Η χρονιά της Μινέρβα

Φέτος -και πιθανότατα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς- είναι «γραμμένο» στους στόχους της Deca Investments, εταιρείας διαχείρισης των κεφαλαίων του fund Diorama I αλλά και των άλλων funds, της EOS Capital του Ταμβακάκη και του Elikonos των Τάκη Σολωμού και Παντελή Παπαγεωργίου, να προχωρήσει η πώληση της Μινέρβα Ελαιουργική. Η εταιρεία, που αποτελεί σταθερό χαρτί στην αγορά, με σταθερές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια και χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις, αναμένεται να βρεθεί σε νέα χέρια. Μνηστήρες θα μπορούσαν να υπάρξουν αρκετοί και από την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων. Σας θυμίζω ότι η Μινέρβα έχει αποκτήσει και μάρκες όπως είναι τα προϊόντα ντομάτας «Pummaro» αλλά και στον τομέα της μουστάρδας, βαλσαμικού ξιδιού και σαλτσών, την «Brava», που εξαγόρασε από τον Απόστολο Σαλάκο. Προσφέρει, λοιπόν, ένα ενδιαφέρον και ολοκληρωμένο πακέτο δραστηριοτήτων και προϊόντων, που μπορεί να μην έχει τεράστια περιθώρια κέρδους, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για όποια επιχείρηση επιλέξει να δημιουργήσει ένα ακόμα πιο ολοκληρωμένο από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο. Να σας θυμίσω, πάντως, ότι πριν εξαγοραστεί η Pummaro από τη Deca και τη Μινέρβα, ενδιαφέρον για την απόκτησή της είχε δείξει ο Κίκιζας, που έχει τα ζυμαρικά Μέλισσα, και υπήρξε παλαιός της ιδιοκτήτης πριν αποφασίσει να την πουλήσει.

Ο Σκρέκας θα μειώσει τις τιμές

Όσο και αν δε θέλουν να το παραδεχτούν ανοιχτά, για να μην αναγνωρίσουν αυτό που έρχεται και ουσιαστικά ανατρέπει τα δεδομένα, αρκετοί επιχειρηματίες στην αγορά των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας αναφέρουν σε πηγαδάκια ότι ο Σκρέκας θα καταφέρει να μειώσει τις τιμές, ανατρέποντας κατεστημένα στις εμπορικές συναλλαγές βιομηχάνων και σούπερ μάρκετ. Στην ουσία, ανατρέποντας το επί σειρά ετών κατεστημένο των παροχών εκπτώσεων από τους πρώτους (βιομήχανους) στους δεύτερους (στα σούπερ μάρκετ), οι οποίες, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, πλέον θα μεταφέρονται αποκλειστικά στα ράφια και τους καταναλωτές, που θα επωφελούνται από αυτές, και όχι στα σούπερ μάρκετ, όπως γινόταν έως τώρα.

Θρυαλλίδα προσφυγών στην Ευρώπη για τα δημόσια έργα

Το χορό των προσφυγών άνοιξε η ΕΚΤΕΡ με υπόμνημά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δημόσια έργα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, υποστηρίζοντας ότι ακολουθούν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Στο υπόμνημα της εταιρείας αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι οι μικρότερες πλήττονται από την εφαρμοζόμενη νομοθεσία στην Ελλάδα. Ακούω από ανθρώπους της αγοράς ότι έρχονται κι άλλες, αρκετές προσφυγές, να ταράξουν τα νερά ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκουν. Τα έργα που έρχονται τα επόμενα χρόνια στον δημόσιο τομέα θα είναι αρκετά και μεγάλα. Και καθώς η «πίτα» φαίνεται ότι θα μεγαλώσει κι άλλο, είναι λογικό και μάλλον αναμενόμενο να διεκδικούν κι άλλοι κομμάτι σε αυτήν.

Οι μεγάλες επενδύσεις του Μουστάκα

Μαγαζιά σε εμβληματικές εμπορικές τοποθεσίες δημιούργησε το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα την τελευταία τριετία ο Μουστάκας, ο οποίος δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον τομέα των παιχνιδιών. Κατάφερε με τις κινήσεις αυτές, όπως η τοποθέτηση στο Golden Hall, στο River West Open αλλά και στο εμπορικό κέντρο του Φουρλή στην οδό Πειραιώς, να ανοίξει κι άλλο το εκτόπισμά του στην αγορά. Ο τζίρος του το 2023 ξεπέρασε κατά πολύ τα 70 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα 67,9 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν το 2022. Υπολογίζεται ότι έφτασε κοντά στο κατώφλι των 80 εκατομμυρίων, όπως μου έλεγε γνώστης της συγκεκριμένης αγοράς, και συνεχίζει να αναπτύσσεται μία οικογενειακή επιχείρηση δεύτερης γενιάς, όπως η συγκεκριμένη, όπου τη σκυτάλη από τον γνωστό «παιχνιδά» Γιώργο Μουστάκα ανέλαβε ο γιος του, Νίκος.

«Κόκκινο» Χρυσοχοΐδη για τις κλήσεις

Την απόφαση να μην τροποποιείται ή διαγράφεται κανενός είδους ποινή έλαβε, όπως μαθαίνω, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα, οι πληροφορίες μου λένε πως επιστρατεύτηταν τα μεγάλα «μέσα», για να σβηστούν παραβάσεις συνοδείας ισχυρού εφοπλιστή, ωστόσο ούτε και αυτά έγιναν δεκτά. Απόφαση του υπουργού, όπως με πληροφορούν αρμόδιες πηγές, είναι να μη σβήνεται τίποτα στο εξής κόντρα στη λογική που ήθελε πολλούς να τη γλιτώνουν, όταν είχαν κάποιον γνωστό σε ανώτερα ή και όχι τόσο ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των ελληνικών αρχών. Σκοπός του υπουργείου είναι να περιορίσει τα ατυχήματα στη χώρα, γι’ αυτό και, όπως πληροφορούμαι, τρέχει ο διαγωνισμός για την τοποθέτηση των καμερών σε κόκκινα φανάρια και σε διασταυρώσεις, όπου έχουν γίνει σοβαρά τροχαία στην Αθήνα. Το σχετικό έργο για την τοποθέτηση των καμερών ανέλαβαν Ιντρακάτ-Τέρνα με προϋπολογισμό στα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Το στοίχημα

Δεν έχουν τέλος οι συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τις τελευταίες ημέρες, με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τους επιτελείς του, ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου του έχει δώσει το ελεύθερο να χειριστεί το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Το επιχειρησιακό, δηλαδή, σκέλος, καθώς οι ισορροπίες είναι εύθραυστες. Η κυβέρνηση δε θέλει να διαταραχθεί η κυκλοφορία και να νεκρώσει το κέντρο της Αθήνας με τα τρακτέρ, ωστόσο δεν μπορεί να απαγορεύσει στους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου να διαμαρτυρηθούν. Η μαγική λέξη είναι το «μέτρο» και εκεί θα κριθεί το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αύριο, Τρίτη.