Ιστορική μέρα για την Ελλάδα

Σήμερα είναι η πιο κρίσιμη μέρα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι και μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα αλλά και για τον ίδιο, καθώς ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον και απέναντι από σημαντικό μέρος της συντηρητικής παράταξης με την επιλογή του να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, ήταν και είναι αποφασισμένος – κι αυτό φανερώνει εκτός από πυγμή και πολιτική σκέψη.

Η καμπάνα Ιερώνυμου

Η πρώτη ηχηρή καμπάνα χτύπησε χθες από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, που ζήτησε, με παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, να γίνει ονομαστική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Η κίνησή του, έμαθα, αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά μου είπαν πρόσωπα που γνωρίζουν ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση από τους Ιεράρχες. Ήταν μια κίνηση επιβεβλημένη την ύστατη στιγμή, μου είπε πρόσωπο που συνομιλεί με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας. Στους κόλπους της Εκκλησίας επικρατεί οργή και μου επισήμαναν ότι οι Κυριακές από εδώ και πέρα θα είναι περίεργες για τους βουλευτές, που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ειδικά εάν βρεθούν σε ναούς. Η Εκκλησία κάνει τη δουλειά της και ο βουλευτής τη δική του. Δεν είναι απαραίτητο να τέμνονται πάντα οι δρόμοι τους.

Το μαγικό 120

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θέλει σήμερα με τίποτα να μην υπάρξουν τουλάχιστον 120 «ναι» στο νομοσχέδιο από την πλευρά της ΝΔ. Και αυτό από μόνο του είναι ένα στοίχημα κεντρικό, που πρέπει να το κερδίσει. Μέχρι και χθες αργά το βράδυ, που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ασκούνταν πολλές πιέσεις σε βουλευτές της ΝΔ, που είναι στη γραμμή της καταψήφισης να επιλέξουν να απέχουν. Και όπως έμαθα, είναι στον στόχο της η κυβέρνηση. Θα το δούμε σε λίγες ώρες έτσι κι αλλιώς.

Ο λόγος του Σαμαρά

Πολλοί από τους βουλευτές που θα καταψηφίσουν συνομιλούν με τον Αντώνη Σαμαρά, που ετοιμάζεται για τη δική του ημέρα. Ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να θέσει τη δική του ατζέντα σε διαφορετική γραμμή από αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό συνιστά από μόνο του ένα πολιτικό γεγονός. Έψαξα να μάθω τι θα πει ο Σαμαράς και κάτι πήρε το αυτί μου για αναφορές περί ολοκληρωτισμού. Θα το βάλει ευρύτερα, όμως, και δε θα στοχοποιεί την κυβέρνηση. Θα μιλήσει, απ’ ότι άκουσα, για σύγχρονο υφέρποντα ολοκληρωτισμό, όπου κυρίαρχο αφήγημα είναι η λεγόμενη «πολιτική ορθότητα», όπου πρέπει να απολογείσαι συνεχώς για το φύλο σου (ιδιαίτερα αν είσαι άνδρας), για τη φυλή σου (ιδιαίτερα αν είσαι λευκός), για τον τρόπο που μιλάς (ιδιαίτερα αν αρνείσαι να υιοθετήσεις το new talk), ακόμα και για τις λέξεις που χρησιμοποιείς κ.λπ.

Υπέρ της πυρηνικής οικογένειας

Επίσης, κάποιος συνομιλητής του μου είπε πως έχει γράψει στην ομιλία του και αναφορά υπέρ της πυρηνικής οικογένειας, προσθέτοντας ότι σε κοινωνίες, όπου υπάρχει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, όπως η Ελλάδα, αντί να ενισχυθεί η παραδοσιακή «πυρηνική οικογένεια» γίνεται προσπάθεια να αποδυναμωθεί, θέτοντας ως προτεραιότητα τον «γάμο» των ομόφυλων ζευγαριών, που εξ ορισμού δεν κάνουν παιδιά. Και άλλα πολλά. Όλα σε αυτό το τέμπο.

Διαφωνίες, συγκρούσεις και αποχωρήσεις

Πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, εκεί όπου κατάφερε για μια ακόμη φορά να τα κάνει… λαμπόγυαλο ο Στέφανος Κασσελάκης και να τινάξει στον αέρα μια κομματική συνεδρίαση. Χθες έφυγε για Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει σε ειδική εκδήλωση για την τραγωδία των Τεμπών. Και επειδή έλειπε και πλησιάζει το συνέδριο, για το οποίο ακόμα δεν έχουν εκλεγεί σύνεδροι (!), έγινε τηλεσυνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή υπήρξε ένταση για την πρόταση να αναβληθούν οι εσωκομματικές εκλογές του ερχόμενου Σαββατοκύριακου, αλλά και για την πρόταση της ηγεσίας περί ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Σας ανέφερα γι’ αυτήν χθες και τη δυσαρέσκεια του Κασσελάκη για τους γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη.

Πάλι δημοψήφισμα ο Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης, που έχει το δημοψήφισμα κάτι σαν… καραμέλα, το ξαναείπε στη συνεδρίαση, όταν υπερασπίστηκε την πρότασή του για ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει και διά ζώσης και ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών επιτροπών και είπε πως, εάν δε γίνει δεκτή η πρόταση, θα προτείνει δημοψήφισμα κομματικό. Εκεί εξανέστη, μου είπαν, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που έθεσε θέμα για το αδιάβλητο της διαδικασίας και κάποιοι μου είπαν πως μίλησε για «αυταρχική συμπεριφορά» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και, μάλιστα, αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Αυτό διαψεύστηκε από την Κουμουνδούρου, αλλά κρατήστε το: έτσι έγινε! Τελικά, ύστερα από αρκετά λεπτά χαμού, υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία (επισήμως δεν είπαν αριθμό) η εισήγηση του προέδρου στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για μετάθεση -δύο εβδομάδες μετά το Συνέδριο- των εσωκομματικών εκλογών για Ν.Ε. και συντονιστικά Ο.Μ., ενώ η ψηφοφορία θα γίνει και με φυσική παρουσία και ψηφιακά. Για την ενημέρωσή σας, το Σαββατοκύριακο θα εκλεγούν οι σύνεδροι για το συνέδριο, που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στο Κλειστό του Παλαιού Φαλήρου με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Φόβοι σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Και επειδή είπαμε για ΝΔ και διαρροές, να σας αναφέρω ότι και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει φόβος για τουλάχιστον 10-12 απουσίες είτε καταψήφιση, ενώ και στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ερωτηματικό για το τι θα γίνει με τον Παύλο Πολάκη. Ο Κασσελάκης έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Π.Γ. ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον απέχει ή καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, απαντώντας σε παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση. Ρώτησα να μάθω τι θα κάνει ο Π. Πολάκης, αλλά υπήρχε σιωπητήριο!

Από «κόσκινο» οι «42» για τη «γαλάζια» ευρωλίστα

Κάτω από τον επάνω «φλοιό» της πολιτικής επικαιρότητας -όπου βρίσκονται αγρότες και ομόφυλα ζευγάρια- κρύβεται η επεξεργασία για τη σύνθεση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, για το οποίο οι διεργασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Παράδειγμα, την Τρίτη, αργά το απόγευμα, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία προσχώρησε πρόσφατα από το ΠΑΣΟΚ στη «γαλάζια» παράταξη, έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου. Θυμίζω ότι τη συνδέει παλιά φιλία με τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, αξιόπιστη πηγή μου, που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, μου μετέφερε ότι ο πιο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει πάρει επ’ ώμου το θέμα της αναζήτησης νέων προσώπων, τα οποία θα ενταχθούν στη «γαλάζια» λίστα, τηλεφωνεί σε δυνητικούς υποψήφιους και τους ενημερώνει ότι «τίποτα δεν έχει κλείσει». Αντιθέτως, από την Παρασκευή θα ενταθούν οι διαβουλεύσεις και πολύ σύντομα θα ενημερωθούν για το εάν έλαβαν το «διαβατήριο» για την κάθοδό τους στις ευρωεκλογές. Οι καιροί πολιτικά είναι πονηροί και οι γνωρίζοντες στο Μέγαρο Μαξίμου τις πολιτικές ισορροπίες, προκειμένου να καταθέσουν την τελική πρότασή τους στα χέρια του πρωθυπουργού αναφορικά με την τελική έγκριση των «42» θα έχουν μελετήσει διεξοδικά αλλά και «μετρήσει» την απήχηση και τα «κέρδη» για το κόμμα από την κάθε επιλογή υποψηφίου.

Έρχεται αυστηρότερος ΚΟΚ

Η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου μαθαίνω ότι έχει αναλάβει την τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που θα είναι ξεκάθαρα πιο αυστηρός από τον υφιστάμενο. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο και μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι πως θα μειώνει τα όρια ταχύτητας για τα οχήματα και τις μοτοσυκλέτες εντός κατοικημένων περιοχών από τα 50 στα 30 χιλιόμετρα την ώρα. Παράλληλα, θα αυξάνει τις ποινές για τις σοβαρές παραβάσεις, που συνδέονται με σοβαρά ατυχήματα, όπως είναι η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση του Stop, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η αντικανονική προσπέραση. Τα δε πρόστιμα θα ανεβαίνουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, έτσι ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο του σβησίματος των κλήσεων. Α! Και κάτι ακόμα. Κάθε πρόστιμο θα αποστέλλεται και με SMS στο κινητό μας, ενώ μέσα από το Gov θα βλέπουμε εάν και πόσους βαθμούς μας έχουν αφαιρέσει από το δίπλωμα.

Ανατροπή ισορροπιών στη Λουξ

Νέα δεδομένα ακούω ότι ισχύουν τον τελευταίο καιρό στη βιομηχανία αναψυκτικών Λουξ. Άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα μου έλεγε ότι τα τρία αδέρφια Μαρλαφέκα, Γιάννης, Πλάτων και Κώστας, υπέγραψαν συμφωνία μεταξύ τους με βάση την οποία την ευθύνη διαχείρισης της εταιρείας θα την έχει ο Γιάννης. Την ίδια ώρα, όμως, ο Πλάτων Μαρλαφέκας, ο οποίος είναι και θεσμικός παράγοντας της Αχαΐας, ως πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου, ακούγεται ότι προαλείφεται για ευρωβουλευτής· κάτι που, εάν συμβεί, θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα και τις ισορροπίες στην εταιρεία. Η πραγματικότητα, πάντως, είναι, σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο που έτυχε να μιλήσω, ότι ο Γιάννης Μαρλαφέκας ήθελε ανέκαθεν να είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων μέσα στη γνωστή εταιρεία και, όπως όλα δείχνουν, πλέον το πετυχαίνει και «με τη βούλα».

Κατηγορηματική διάψευση για τις δύο κατασκευαστικές

Δε συγχωνεύονται, δε συμπράττουν. Αυτό εν ολίγοις σπεύδουν σε κάθε τόνο να ξεκαθαρίσουν η κατασκευαστική Δομική Κρήτης των Σινατσάκη – Κούτρα και η ΕΚΤΕΡ του Σίψα, που είναι και οι δύο εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πάντως, όπως μου λένε, η ΕΚΤΕΡ έχει βάλει πλώρη για μεγάλες θάλασσες, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει το εκτόπισμά της στην κατασκευαστική αγορά και τα επόμενα χρόνια να φτάσει σε μεγέθη πολύ μεγαλύτερα από τα σημερινά, ποντάροντας και στα κατασκευαστικά έργα που τρέχουν αλλά και σε εκείνα που θα έρθουν. Άλλωστε, διεκδικεί νέα έργα τόσο στο Ελληνικό όσο και αλλού – σας θυμίζω ότι αυτή κατασκεύασε το κτίριο ΑμΕΑ, το πρώτο ακίνητο της μεγάλης επένδυσης. Τα σενάρια, πάντως, περί πρόθεσης εξαγοράς ή σύμπραξης με άλλη κατασκευαστική για την ΕΚΤΕΡ δίνουν και παίρνουν. Και όπως μαθαίνω, μπορεί να υπάρχει καπνός, αλλά στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει και φωτιά.

Το ζήτημα της εξωστρέφειας

Διάβημα-πρόταση έχουν κάνει μεγάλοι εκθέτες της Ελλάδας μέσω του συνδέσμου τους ΣΟΚΕΕ, για να ενισχύσουν την εξωστρέφεια και να φέρουν ξένους εκθέτες και επισκέπτες στις εκθέσεις που διοργανώνουν.

Εξάλλου, το ζήτημα της εξωστρέφειας αποτελεί κύρια προτεραιότητα, όπως είπε και ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας εκθέσεων της Ελλάδας, «Forum», Θανάσης Παναγούλιας, όταν τον ρώτησαν τι πρέπει να γίνει, για να αποτυπωθούν ακόμα εντονότερα οι σημαντικές προοπτικές του εκθεσιακού κλάδου.

Κατά τον ίδιο, αυτή τη στιγμή οι επισκέπτες από το εξωτερικό, που έρχονται σε σημαντικές ελληνικές εκθέσεις, αποτελούν μόλις το 5%, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, αρκεί να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις, για να τραβήξουμε το ενδιαφέρον των ξένων για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε ως χώρα.

Κίνηση – ματ ετοιμάζει ο Καρώνης στη Viva

Αγεφύρωτο φαίνεται πως είναι το χάσμα μεταξύ Χάρη Καρώνη και JP Morgan, των δύο βασικών μετόχων στη Viva Wallet. Ο Καρώνης δείχνει αποφασισμένος να ξαναπάρει πίσω το ποσοστό της εταιρείας, που πουλήθηκε στην αμερικανική τράπεζα. Γι’ αυτό και πρότεινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, προσβλέποντας να ενισχύσει τη θέση και το ποσοστό του στην εταιρεία και ευελπιστώντας ότι η JP Morgan δε θα συμμετάσχει στην αύξηση. Η τράπεζα, πάντως, δεν ανοίγει τα χαρτιά της και τηρεί στάση αναμονής. Κάποιοι λένε ότι η πρόταση του Καρώνη μπορεί να είναι μία κίνηση απλά για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της τράπεζας. Η ανησυχία, πάντως, είναι διάχυτη σε κυβερνητικούς και τραπεζικούς κύκλους για τη μελλοντική εξέλιξη των σχέσεων των δύο πλευρών, καθότι η μεγάλη αυτή επιχειρηματική συμφωνία έχει τύχει διεθνούς προβολής και κάθε αρνητική εξέλιξη, θα μπορούσε να είχε αντίκτυπο ευρύτερα στο επενδυτικό κομμάτι, που σχετίζεται με τη χώρα μας.

Μετακομίζει οριστικά ο Φουρλής

Φεύγει και οριστικά από το Μαρούσι ο Φουρλής, καθότι η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Trastor, που έχει στην ιδιοκτησία της το ακίνητο, όπου βρίσκεται η έδρα του σήμερα, έχει ζητήσει να το αποδεσμεύσει, προκειμένου να το ανακαινίσει και να το επαναμισθώσει με καλύτερους όρους σε νέο μισθωτή. Ο Φουρλής, από την άλλη, έχει προγραμματίσει να μετακομίσει στο αεροδρόμιο στο νέο εμπορικό συγκρότημα που διαμορφώνει εκεί, εκμεταλλευόμενος χώρους του ΙΚΕΑ, το οποίο μικραίνει σε έκταση. Εκεί, λοιπόν, θα μεταφέρει και τα νέα του γραφεία, την έδρα της εταιρείας, κάτι για το οποίο θα κληθούν να δώσουν την τελική τους έγκριση οι μέτοχοι του ομίλου Φουρλή στις 13 Μαρτίου.