Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ

Καλό Σαββατοκύριακο. Σήμερα η στήλη θα ξεκινήσει με ΠΑΣΟΚ και τα όσα συνέβησαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και θα ξεκινήσω με το ΠΑΣΟΚ διότι, πέρα από την κυβέρνηση που όντως έχει θέμα καθώς το 1/3 των βουλευτών της δεν ψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο και ο Νίκος Ανδρουλάκης είδε παρόμοιο πρόβλημα: το 1/3 και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε υπέρ: είτε καταψήφισε, είτε απείχε.

Οι επαφές και οι πιέσεις

Να τα πάρουμε με τη σειρά. Έμαθα ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η γραμματέας της ΚΟ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προτίμησαν την αποχή. Η στάση τους αυτή δεν άρεσε σε πολλούς καθώς έχουν θεσμικό ρόλο και όφειλαν να κινηθούν διαφορετικά. Πολλοί συνάδελφοί τους έλεγαν στα πηγαδάκια της Βουλής ότι έπρεπε να βρίσκονται στην Ολομέλεια και δώσουν τη μάχη, μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της παράταξης. Ειδικά για την Λιακούλη λένε πως πρέπει να αντικατασταθεί και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Γιατί; Γιατί έχει μπει στο στόχαστρο του προέδρου που είναι έξω φρενών με τη τάση της.

Οι απόντες και ο διχασμός των μουσουλμάνων

Απείχαν επίσης από τη διαδικασία ο Μανώλης Χνάρης, η Κατερίνα Καζάνη, ο Ανδρέας Πουλάς, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, η Χριστίνα Σταρακα, ο Απόστολος Πάνας, ο Τάσος Νικολαΐδης, αλλά και ο Μπαράκ Μπουρχάν από την Ξάνθη. Ο τελευταίος μάλιστα επικαλέστηκε θρησκευτικούς λόγους και για αυτό δεν ψήφισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ο Ιλχάν Αχμέτ ωστόσο, που είναι επίσης μουσουλμάνος βουλευτής το υπερψήφισε. Εδώ υπάρχει ο διχασμός καθώς άλλαξε στρατόπεδο και άδειασε την στάση του τον Μπαράκ Μπουρχάν, αν και πριν λίγες ημέρες είχε αντιρρήσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ποιοι «αλλαξοπίστησαν»

Υπήρξαν όμως αρκετές πιέσεις και συζητήσεις για να αλλάξουν άποψη ορισμένοι βουλευτές. Σε αυτή την ομάδα εντάσσονται η Ελένη Βατσινά, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, η Κατερίνα Σπυριδάκη και ο Γιώργος Νικητιάδης. Εξ αρχής είχαν τις επιφυλάξεις τους, αλλά τελικά είπαν το ναι και στήριξαν την γραμμή του ΠΑΣΟΚ.

Ο ρόλος Ανδρουλάκη

Για να μην υπάρξει πανωλεθρία μπήκε στο παιχνίδι και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Άνοιξε το διάλογο με τους βουλευτές, κάνοντας δύο συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας. Μάλιστα σε μία από αυτές κάλεσε και καθηγητές νομικής για να απαντήσουν σε εκείνους τους βουλευτές που είχαν ενστάσεις.

Ο καβγάς για τα «ναι»

Πάντως ξέσπασε καβγάς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ παρασκηνιακά για το ποιο κόμμα ήταν αυτό που έπαιξε καταλυτικό ρόλο να ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στο ΣΥΡΙΖΑ λένε πως χωρίς αυτούς δεν θα πέρναγε το νομοσχέδιο και δεν δέχονται το ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα στη Χαριλάου Τρικούπη αποτιμούν θετικά τα όσα έγιναν αυτές τις ημέρες στη Βουλή και κάνουν λόγο για μία μεγάλη θεσμική αλλαγή που δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο που έδωσαν οι βουλευτές του κόμματος, αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και τονίζουν πως αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια.

Γκρίνια για την πρόεδρο

Μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και αφού είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο σύμβουλος επί των οικονομικών του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Πατέλης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, γιόρτασαν τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια σε μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας. Πήγαν στο Wine bar by the Glass στην οδό Φιλελλήνων για να το γιορτάσουν και εκεί ήταν και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά και η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάνη και η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή και βουλευτές. Έμαθα όμως ότι η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας ενόχλησε πολλούς, όπως τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ έμαθα πως έκπληξη και ερωτηματικά εξέφρασε σε συνομιλητές του και ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Εξάλλου ποτέ από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα δεν είχαμε δει Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γιορτάζει την ψήφιση νομοσχεδίου με κυβερνητικά στελέχη. Πρωτοφανείς καταστάσεις μου είπαν.

Η απομάκρυνση Πολάκη

Να πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ όμως και στο ζήτημα τι θα γίνει με τον συντονιστή των τομεαρχών και βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη που απείχε και ήδη τίθεται το θέμα είτε της αντικατάστασής του είτε διαγραφής του. Πολλοί ζητάνε την αλλαγή του, καθώς βαρέθηκαν να ασχολούνται άλλο μαζί του. Την ίδια στιγμή μεγάλη συζήτηση γίνεται για την αντιπαράθεση της Νίνας Κασιμάτη και του Γιάννη Ραγκούση με εκατέρωθεν αιχμές για την ονομαστική ψηφοφορία. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να υποχωρήσει, όπως λένε κεντρικά στελέχη, απ’ όσα είπε στα μέσα της εβδομάδας στην Πολιτική Γραμματεία οπότε και διεμήνυσε πως δεν θα ανεχθεί διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή του κόμματος.

Όχι διαγραφή

«Η διαγραφή δεν υπάρχει στο πλάνο και μάλιστα παραμονές συνεδρίου, τόσο για τον Π. Πολάκη όσο και για την βουλευτή της Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη που προτίμησε το «παρών» επί της αρχής, ενώ ψήφισε και κάποια άρθρα. Τι θα γίνει με τον Πολάκη; Η πιο πιθανή εξέλιξη είναι να αντικατασταθεί από συντονιστής των τομεαρχών καθώς δεν θέλει και ο Στ. Κασσελάκης να το τραβήξει πολύ και να διαρραγούν πλήρως οι σχέσεις τους, αν και υπάρχει μεγάλη απόσταση εδώ και καιρό. Αιφνιδιασμός υπήρξε και για την επιλογή του βουλευτή Επικρατείας, καθηγητή στο Χάρβαρντ, Οθωνα Ηλιόπουλου που δεν έστειλε επιστολική ψήφο και απείχε. Δεν θα υπάρξει διαγραφή ούτε για τον καθηγητή του Χάρβαρντ, αλλά είναι πολύ πιθανόν τόσο αυτός όσο και η Ν. Κασιμάτη να αντικατασταθούν από τομεάρχες Απόδημου Ελληνισμού και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η αναδίπλωση Ηλιόπουλου

Πάντως το απόγευμα της Παρασκευής ο Όθωνας Ηλιόπουλος δήλωσε δημόσια τη στήριξη του στο νομοσχέδιο και δικαιολογήθηκε -η ηγεσία το δέχθηκε- ότι η απουσία του από την ονομαστική ψηφοφορία οφείλεται σε προσωπικό κώλυμα που δυστυχώς ανέκυψε την τελευταία στιγμή. Και δεν αποκλείεται να την γλιτώσει.

Πού είδε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο Σαμαράς

Μετά την ομιλία του στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια κατευθύνθηκε στο γραφείο του στη Βουλή για να περιμένει το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μαζί με τους στενούς του συνεργάτες. Μάλιστα μου μετέφεραν ότι οι βουλευτές της ΝΔ που ανήκουν στο «σαμαρικός» μπλοκ όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης μπαινόβγαιναν και μετέφεραν κλίμα στον πρώην πρόεδρο του κόμματος. Οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου έχουν απότομα διακοπεί το τελευταίο διάστημα καθώς όπως με έλεγε αξιόπιστη πηγή του απουσιάζει πλέον το πρόσωπο που λειτουργούσε ως συγκολλητική ουσία μεταξύ του νυν και του τέως. Η απόσταση έχει αρχίσει και μεγαλώνει, μένει να διαφανεί ποια έκταση θα πάρει αυτό ενόψει και των ευρωεκλογών.

Έρχεται και νέο κόμμα

Στις 4 του Μάρτη αναμένεται να ανακοινώσει ο Ανδρέας Λοβέρδος το κόμμα του. Ο Λοβέρδος κινείται ήδη για να στελεχώσει τον φορέα του. Μεγάλη σημασία δίνει στην προς τα έξω εικόνα και για να φτιάξει από την αρχή ένα αρεστό προφίλ, με κοινωνικό πρόσημο, μαθαίνω πως η εκπρόσωπος Τύπου θα είναι γυναίκα – γυναίκα θα είναι μάλλον και η αναπληρώτρια. Θέλει να αποφύγει τη συμμετοχή «επώνυμων» και «γνωστών», με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα οι ομάδες θα απαρτίζονται από νέα πρόσωπα. Ο Λοβέρδος θα περιμένει τις πρώτες δημοσκοπήσεις που τον βάλουν στο παιχνίδι του δημόσιου διαλόγου και θα δει πώς θα πορευτεί. Πριν κλείσω το συγκεκριμένο θέμα, να σημειώσω πως η Χαρά Κεφαλίδου που είχε ακουστεί πως θα φύγει από το ΠΑΣΟΚ για να πάει στο νέο κόμμα του Λοβέρδου, δε φαίνεται να ισχύει. Η βουλευτής της Δράμας παραμένει στο κόμμα της.

Η νέα επένδυση της Brook Lane στη Γλυφάδα

Νέα επένδυση υλοποιεί όπως μαθαίνω αυτή την περίοδο η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων BrookLane Capital με κατασκευάστρια τη Redex του ομίλου Κοπελούζου στην περιοχή της Γλυφάδας. Το αμερικανικό fund έχει αποκτήσει το πρώην ξενοδοχείο Fenix και οι εργασίες αυτή την περίοδο τρέχουν με ταχείς ρυθμούς. Στο σημείο θα δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο ξενοδοχείο, το οποίο θα έρθει να εξυπηρετήσει το διαρκώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα. Όπως πληροφορούμαι η νέα μονάδα θα είναι έτοιμη εντός του καλοκαιριού. Το πλεονέκτημα είναι ότι αποτελεί το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Γλυφάδας, καθότι κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1970 όταν ο συντελεστής δόμησης ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από τον σημερινό στην περιοχή. Το νέο ξενοδοχείο δημιουργείται ουσιαστικά με πλήρη ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιρίου.

Συνάντηση ανώτατου επιπέδου στην Κύπρο για τον CEO της Alpha

Να ανοίξει την χρηματοδοτική κάνουλα στην κυπριακή αγορά είναι αποφασισμένη η Alpha Bank. Ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο, όπου η τράπεζα έχει παρουσία τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια. Οι χορηγήσεις όπως μου λένε θα κατευθυνθούν τόσο προς ιδιώτες όσο και προς επιχειρήσεις. Στις κουβέντες στη Μεγαλόνησο ήταν εκεί και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μάκης Κεραυνός αλλά και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, κάτι που δείχνει τη σημασία που έχει η παρουσία της τράπεζας εκεί αλλά και τα όσα προσδοκούν από την Alpha Bank στην Κύπρο. Στο «νησί» η Alpha Bank βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού, έχοντας θέσει στο επίκεντρο την εμπειρία των πελατών και την καινοτομία. Γι’ αυτό και προχωράει στην επιτάχυνση και την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου με έμφαση στην υποστήριξη της εξυπηρέτησης πελατών μέσω προηγμένων ψηφιακών πλατφορμών και ενός ισχυρού δικτύου καταστημάτων.

Χτύπημα ακρίβειας στην κατανάλωση

Μείωση κατά -13,4% στην κατανάλωση σημείωσαν οι τζίροι των επιχειρήσεων στην ελληνική επικράτεια τον Δεκέμβριο 2023. Κάτι που ανέμενε η αγορά και είχε διαφανεί καθότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού βάζει πλέον προτεραιότητες στην αγορές που πραγματοποιεί λόγω της ακρίβειας. Όπως προκύπτει, η μείωση του τζίρου αποδίδεται στον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, η υποχώρηση στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ενώ υπάρχει και η εκτίμηση ότι στη μείωση της κατανάλωσης (σε κάποιο βαθμό) επέδρασαν και οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Η Vodafone πιστεύει στην Ελλάδα

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, Margherita Della Valle με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει στη χώρα μας επενδύσεις που θα αγγίξουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του δικτύου 5G της εταιρείας στη χώρα μας αλλά και στη διεύρυνση των οπτικών ινών. Όλα αυτά έρχονται στον απόηχο των φημών που έκαναν λόγο για πιθανή πώληση της Vodafone στη ΔΕΗ. Ωστόσο η CEO της Vodafone φαίνεται πως έρχεται με τον τρόπο της να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να αποεπενδύσει από την Ελλάδα στην τρέχουσα χρονική στιγμή και ότι έχει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό επενδύσεων και ανάπτυξης στη χώρα.

Νέο εργοστάσιο για Σκλαβενίτη

Ο Σκλαβενίτης έχει αποκτήσει τις εγκαταστάσεις που κάποτε ανήκαν στην Πίτσος στην περιοχή του Ρέντη. Εκεί σκοπεύει να μεταφέρει μέρος της επιχειρηματικής του δραστηριότητας καθώς στο συγκεκριμένο χώρο εξετάζεται εκτός από τη μεταφορά βιομηχανικών μονάδων που λειτουργούν για λογαριασμό του ομίλου όπως η Bakers Master στον τομέα της κατεψυγμένης ζύμης, η Bonora στον καφέ και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου darkstore και πιθανώς ενός κέντρου αποθήκευσης και διανομής των προϊόντων. Ωστόσο ο μεγαλύτερος όμιλος σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν σταματάει εκεί. Άνθρωπος που σχετίζεται με την κατασκευαστική αγορά με ενημερώνει ότι απέκτησε ακίνητο στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου σκοπεύει να δημιουργήσει εργοστάσιο παραγωγής αρτοσκευασμάτων. Γι’ αυτό το σκοπό μάλιστα φέρεται να έχει ήδη εξασφαλίσει προέγκριση οικοδομικής άδειας. Ήδη έχει προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις στα έτοιμα γεύματα, όπου κατασκευάζει στην περιοχή της Μαγούλας, στη Δυτική Αττική, ένα ακόμη εργοστάσιο παραγωγής έτοιμων γευμάτων, τα οποία αποτελούν την τάση της επόμενης μέρας λόγω γρήγορων ρυθμών ζωής, στον τομέα της διατροφής.

Ο σκληρός ανταγωνισμός στις ασφάλειες

Η Hellas Direct αποτελεί ανερχόμενη δύναμη των τελευταίων ετών στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης. Που κατάφερε να μπει «σφήνα» στην online αγορά, όπου εδραιωμένη θέση είχαν παίκτες όπως η Interamerican. Αυτή την περίοδο μαθαίνω ότι επιδιώκει να ενισχύσει το δυναμικό της και την επικοινωνιακή της στρατηγική, αναζητώντας νέα στελέχη στον τομέα της επικοινωνίας, των δημοσίων σχέσεων αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα στελέχη της και ειδικότερα η διοίκησή της που αποτελείται από τους Κύπριους ιδρυτές της και πρώην golden boys της Morgan Stanley, Αιμίλιο Μάρκου και Αλέξη Πανταζή, φαίνεται ότι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι η επικοινωνία και η καλή έξωθεν μαρτυρία εκτός από την επιχειρηματική δραστηριότητα μίας εταιρείας, παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Ιδίως όταν απευθύνεται κανείς σε καταναλωτές όπως στην προκειμένη περίπτωση.