Ναρκοθετεί την πορεία του

«Είναι τελειωμένος έτσι όπως το πάει…». Με τη βαριά αυτή φράση μου εξηγούσε χθες το βράδυ κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με τον τρόπο που κινείται και με την επιλογή του να το τραβάει στα άκρα ναρκοθετεί την όποια πορεία του από εδώ και πέρα στην «αρχηγική καρέκλα». Και παρά το γεγονός ότι χθες το απόγευμα από το London School of Economics μάς είπε πως ο πολιτικός του ήρωας είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου του 1981, δε δείχνει να έχει και τις πολιτικές αρετές του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Η σημερινή συνάντηση

Τα όσα έγιναν χθες στην εξάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ενδεικτικά του κλίματος διάλυσης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και μένει να φανεί κατά πόσο απόψε -χθες είχε δικαιολογία ότι ήταν στο Λονδίνο και είχε επαφές- θα παραστεί στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου. Ένα «πουλάκι», πάντως, μου είπε: «μην εκπλαγείς εάν το βράδυ δε φθάσει στην Αθήνα και επιστρέψει με το αεροπλάνο την Τετάρτη το πρωί, παραμονή του συνεδρίου». Δεν το πιστεύω και θέλω να δω τι θα γίνει σήμερα στην Π.Γ., της οποίας 17 μέλη είναι απέναντί του…

Οργή στην Πολιτική Γραμματεία

Όπως έμαθα, χθες στην Πολιτική Γραμματεία υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις πολλών στελεχών, με πιο χαρακτηριστική τη στάση της Όλγας Γεροβασίλη, που είχε ανοίξει και τον «χορό» το πρωί της Κυριακής, ζητώντας να γίνει η συνεδρίαση του κομματικού οργάνου. «Η επιστολή επιστρέφεται» φέρεται να είπε για την αιχμηρή και άκρως επικριτική επιστολή του Στ. Κασσελάκη στα μέλη της Π.Γ. Επικριτικοί ήταν οι: Νίκος Παππάς, Διονύσης Τεμπονέρας, Γιώργος Τσίπρας, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης.

Προβληματισμένος και ο Πολάκης

Το ενδιαφέρον είναι πως και ο Παύλος Πολάκης παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση με όσα έχουν συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ (μετά και τις τελευταίες τοποθετήσεις του προέδρου του) και κάποιοι το εξέλαβαν αυτό ως αυτοκριτική. «Είμαι σε δύσκολη θέση απέναντί σας, γιατί τον στήριξα το καλοκαίρι» φέρεται να είπε με απολογητικό ύφος.

Οι δυο προτάσεις

Στην Πολιτική Γραμματεία δεν πέρασαν τελικά οι δυο προτάσεις. Η μια ήταν να αναβληθεί το συνέδριο, πράγμα που πρότεινε η Όλγα Γεροβασίλη, και η άλλη ήταν να συγκληθεί άμεσα η Κ.Ε. με θέμα μομφή κατά του προέδρου, καθαίρεσή του και ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Στάση αναμονής και Τσίπρας

Τελικά επικράτησαν πιο ψύχραιμες φωνές και έμαθα πως έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο ο Αλέξης Τσίπρας ως προς αυτό, για να πέσουν οι τόνοι. Υπήρξε η ανακοίνωση-απάντηση στην επιστολή Κασσελάκη, αλλά αναμένουν το σημερινό ραντεβού, αρκεί να μην τους στήσει, όπως προανέφερα, το οποίο σίγουρα φοβούνται ορισμένοι.

Τα «γαλλικά»

Για να έχετε την πλήρη εικόνα, μπορεί η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι να ήταν η απουσία του Κασσελάκη από τη συνεδρίαση του οργάνου του κόμματος και η επιστολή που έστειλε στα μέλη της, αλλά τα νταούλια είχαν αρχίσει να βαράνε από την προηγουμένη. Όπως μου είπαν, θα κοκκίνιζε όποιος άκουγε τους χαρακτηρισμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρόεδρό τους το βράδυ της Κυριακής. Εκτός από τα «γαλλικά» για τον πρόεδρο κάποιοι ήταν και ιδιαίτερα απειλητικοί, λέγοντας ότι το ερωτηματολόγιο τους έβγαλε από τα ρούχα τους και προανήγγειλαν ξεκαθαρίσματα. Όσο για το συνέδριο, αν αυτό γίνει, μαθαίνω ότι είναι στον αέρα και η αναμενόμενη ομιλία και παρουσία Τσίπρα. Όπως μου έλεγαν, θα περιμένει να δει τι θα γίνει στα όργανα του κόμματος και εκ των υστέρων θα αποφασίσει αν τελικά θα παρέμβει στο συνέδριο, που ξεκινάει (;) την Πέμπτη.

Πώς τον καθαιρούν

Στο παρασκήνιο, όπως σας είπα, γίνεται μεγάλη συζήτηση ακόμα και για καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Σύμφωνα με το άρθρο 20 του καταστατικού, ο ή η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.

Εμμένει ο Κασσελάκης

Μέσα σε όλον αυτόν τον χαμό, τηλεφώνησα στο Λονδίνο να δω τι λέει ο Κασσελάκης και ο άνθρωπός μου με παρέπεμψε σε όσα είπε στο London School of Economics (LSE), όπου υπεραμύνθηκε της επιλογής του για το ερωτηματολόγιο, λέγοντας πως δεν πρέπει να φοβόμαστε να απευθυνόμαστε στα μέλη. Εκεί, όμως, έδειξε μια πιο υποχωρητική στάση, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα δε θα δημοσιοποιηθούν, αλλά θα αξιοποιηθούν και θα συζητηθούν εσωτερικά στα όργανα του κόμματος.

Στροφή στην οικονομία

Και ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται χαμός και όλα τα φώτα στρέφονται πάνω στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χθες παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην τηλεόραση του Star. Εκεί κατάλαβα, και αυτό που μετέφερε μετά και συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι γίνεται τώρα στροφή στην οικονομία, όπου θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου πως είναι το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης.

Εθνική κάλπη

Και αφού είδα τη συνέντευξη, πέρασα και από την κοπή της πίτας της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ. Εκεί ήταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκετά περιχαρής και τον άκουσα να λέει πως οι Ευρωεκλογές δεν είναι χαλαρές εκλογές, αλλά έχουν χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης.

Οι τρεις υφυπουργοί στο κάδρο

Και επειδή στην κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν με χαλαρή διάθεση τις Ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει περιοδείες στην ελληνική περιφέρεια. Μαζί του, εκτός από τη στενή του ομάδα, θα έχει και τους τοπικούς βουλευτές. «Όλους;» ρώτησα. «Ακόμη κι αυτούς που δεν ψήφισαν το νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών;». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος πως δε θα χωρίσει τους βουλευτές σε δύο ή τρία γκρουπ (σε εκείνους που ψήφισαν, εκείνους που επέλεξαν την αποχή και σε αυτούς που είπαν «όχι»). Το είπε, εξάλλου, και στη συνέντευξή του στη Μάρα Ζαχαρέα. Αυτό που έμαθα και έχει τη σημασία του είναι πως περίμενε περισσότερα από τους τρεις υφυπουργούς -Μαρία Κεφάλα, Γιάννη Μπούγα, Σταύρο Κελέτση- που ως μέλη της κυβέρνησης επέλεξαν να απέχουν από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, καθώς ο ρόλος τους είναι θεσμικός.

Πανηγυρικό συνέδριο

Αυτό που έμαθα από τη νεοδημοκρατική σύναξη είναι ότι η ΝΔ ετοιμάζει πανηγυρικό συνέδριο σε δύο μήνες από τώρα. Θα είναι ένα συνέδριο απολογισμού της ευρωπαϊκής της πορείας, αλλά και συνέδριο, όπως μου είπαν, πανελλαδικής επιστράτευσης του κομματικού της μηχανισμού, των παλαιών μελών και νέων φίλων. Και, όπως αλίευσα, θα εμφανιστούν και βαριά ονόματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα.

Υπέρ Ούρσουλας

Και επειδή σας είπα για ΕΛΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε και κέρδισε να είναι αυτός που υπέγραψε την κοινή επιστολή στήριξης της εκ νέου υποψηφιότητας της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με τον πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ για λογαριασμό του ΕΛΚ, που απεστάλη προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Εξωτικές χώρες και κάλπες

Επανερχόμενος στις εκλογές, όπως ξέρετε έχει ξεκινήσει η εφαρμογή για όσους θέλουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και αναφέρομαι στους απόδημους. Τι ωραίο όμως έμαθα; Υπάρχουν ήδη εγγραφές στην πλατφόρμα από εξωτικές χώρες όπως η Παπούα Νέα Γουινέα και η Ακτή Ελεφαντοστού, γιατί υπάρχουν Έλληνες παντού στον κόσμο, που θέλουν να συμμετέχουν στις εθνικές κάλπες.

Τι γύρευε στ’ αλήθεια η Χριστοφιλοπούλου στο Μαξίμου;

Πρόσφατα, όπως σας είχα γράψει εγκαίρως, πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπουλου, η οποία και έχει πλέον προσχωρήσει στη ΝΔ. Το ερώτημα είναι τι «μαγειρεύεται» για το πρόσωπό της. Θα της δοθεί διαβατήριο για την ευρωβουλή ή θα της προταθεί η θέση της επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι η θητεία του νυν προέδρου, Κωνσταντίνου Μενουδάκου, έχει λήξει από το καλοκαίρι του 2022;

Επόμενος εθνικός στόχος: η κατάκτηση μιας θέσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ακόμα έναν φιλόδοξο στόχο με μεγάλο διεθνή αντίκτυπο θέτει η κυβέρνηση για τους προσεχείς μήνες, καθώς επιδιώκει την εκλογή της Ελλάδας ανάμεσα στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η ανάδειξη των χωρών που θα απαρτίζουν το όργανο θα διεξαχθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 6 Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός από το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να πεισθεί μια σειρά από χώρες να μας ψηφίσει. Άλλωστε, όταν προ ημερών ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, εκτός από τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, φρόντισε να έχει επαφές και με τουλάχιστον 30 ομολόγους του, κυρίως από την Καραϊβική και να νησιά του Ειρηνικού. Εάν η Ελλάδα ενταχθεί στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για ένα εξάμηνο θα διαδραματίζει ρόλο παρατηρητή (από τον Ιούνιο έως το τέλος του χρόνου) και από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει κανονικά καθήκοντα. Το εν λόγω όργανο συγκροτείται από 15 μέλη/χώρες, εκ των οποίων τα 5 είναι μόνιμα (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Αγγλία, Γαλλία) και τα υπόλοιπα 10 εναλλάσσονται κάθε δύο χρόνια.

Ο Θεοδωρόπουλος έτοιμος για νέες περιπέτειες

Συνεχώς δραστήριος είναι ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αλλά, όπως με πληροφορούν, σύντομα θα είναι εκείνος που θα αναλάβει τα ηνία ως πρόεδρος του Συνδέσμου, θέση για την οποία προαλείφεται. Διατηρεί, άλλωστε, αρκετά έντονο δημόσιο λόγο, με τοποθετήσεις και αιχμηρή παρέμβαση σε πολλά ζητήματα που απασχολούν την οικονομία και τις επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα, όποτε του δίνεται η ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Επομένως, η συγκεκριμένη εξέλιξη μόνο έκπληξη δε θα αποτελέσει.

Ξανά στο προσκήνιο η πώληση της Nova

Διαρκείς είναι οι εξελίξεις που σχετίζονται με το πεδίο της Nova. Η αγορά είναι ιδιαίτερα κινητική γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και αυτό που ακούω για μία ακόμα φορά είναι ότι πλέον ο όμιλος United Group, στον οποίο ανήκει η εταιρεία τηλεπικοινωνιών, όρισε ως σύμβουλο για την πώλησή της και τη διερεύνηση πιθανού ενδιαφέροντος τη Morgan Stanley. Στην επιφάνεια έρχεται και πάλι το όνομα της ΔΕΗ ως ενός από τους ομίλους με το εντονότερο ενδιαφέρον για μία τέτοια κίνηση. Στο προσκήνιο αυτή τη φορά έρχεται και το όνομα της CVC Capital Partners, του fund το οποίο έχει ποσοστό στη ΔΕΗ, όπου κατά πληροφορίες εξετάζεται ένα κοινό επενδυτικό σχήμα με τον όμιλο. Περισσότερα, όμως, προσεχώς, καθότι το συγκεκριμένο μέτωπο ήταν και παραμένει αρκετά καυτό.

Ανατροπές και νέος πρόεδρος στην Ελληνική Ένωση Καφέ

Εξελίξεις μαθαίνω ότι έλαβαν χώρα στον κλάδο του καφέ. Ο μέχρι πρότινος και επί 6 χρόνια πρόεδρος, εκ των ιδρυτικών μελών της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος, δε θα είναι εκ νέου επικεφαλής του νέου διοικητικού συμβουλίου του φορέα. Ο ίδιος φέρεται να προτίμησε την ανανέωση δυνάμεων στο θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των εταιρειών επεξεργασίας και εμπορίας καφέ στην Ελλάδα, διατηρώντας, ωστόσο, καθήκοντα Α’ αντιπροέδρου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε αρχαιρεσίες, που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, τη θέση του προέδρου ανέλαβε ένας επιχειρηματίας με έδρα στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στη Βέροια, ο Τάσος Γιάγκογλου, μέχρι πρότινος γραμματέας της Ένωσης και ιδιοκτήτης της εταιρείας «Καφές Γιάγκογλου», o οποίος επίσης αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη και είναι γνώστης των ζητημάτων που απασχολούν τον συγκεκριμένο κλάδο.

Νέα εταιρεία συμμετοχών από το mega fund HIG

Μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματική κίνηση έλαβε χώρα πριν από λίγες μόλις ώρες, πίσω από την οποία βρίσκεται το αμερικανικό fund HIG Capital. Κατά τις πληροφορίες μου, το fund προχώρησε στη σύσταση εταιρείας συμμετοχών με την ονομασία Ella Greece Holdings, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο που ανέρχεται στα 60,55 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία εταιρεία που το όνομά της είναι παρόμοιο με αυτό της Ella Resorts, της εταιρείας-ομπρέλα, που διατηρεί στον ξενοδοχειακό τομέα, η οποία διαχειρίζεται ξενοδοχεία όπως τα Elissa Lifestyle Resort και Ηelea Family Beach Resort στη Ρόδο, τέσσερα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, τα Capo Di Corfu, La Grotta Verde, Pelekas Monastery και Mon Repos Palace και ένα στην Κρήτη, το Aldiana Club Kreta στον Άγιο Νικόλαο. Η σύσταση της καινούργιας εταιρείας συμμετοχών προμηνύει και άλλες επενδύσεις από πλευράς της HIG, η οποία σκανάρει πολλά ξενοδοχεία στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα σας θυμίζω ότι ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της έκτασης των 291 στρεμμάτων σε μία άλλη εταιρεία συμφερόντων της, τη Streem Development, από την Ελληνική Χαλυβουργία, στο πλαίσιο εξυγίανσης της τελευταίας. Τα logistics αποτελούν έναν ακόμα μεγάλο πυλώνα επενδύσεων του fund στην Ελλάδα. Στον Ασπρόπυργο, μάλιστα, πρόκειται να δημιουργήσει ένα mega logistics park με επένδυση που προσεγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Τα 17 projects της Dimand

Σε σύμβαση με τον νομικό της σύμβουλο, Μιχάλη Αναστασόπουλο, προκειμένου να τρέξει 17 projects, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να λάβουν χώρα προσεχώς, προχώρησε η Dimand. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους βασικούς όρους της σύμβασης, που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Dimand, αναθέτει στον δικηγόρο τη συμβουλευτική και νομική υποστήριξή της στο πλαίσιο 17 ειδικών έργων και προγραμμάτων με το ποσό αμοιβής του γι’ αυτά να ανέρχεται στις 160.000 ευρώ.