Λογάριαζε χωρίς τον Τσίπρα

Λίγα λεπτά μετά την ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία καλούσε τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση και να ζητήσει εκ νέου εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, σήμανε συναγερμός στην Κουμουνδούρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης, ανυποψίαστος και μετά τις πρόσφατες κόντρες στην Πολιτική Γραμματεία, είχε αποφασίσει να εκφωνήσει μια ενωτική ομιλία με την οποία θα ζητούσε τη συστράτευση όλων, έτσι ώστε να πάει το κόμμα ενωμένο στις ευρωεκλογές. Λογάριαζε, όμως, χωρίς τον Τσίπρα. Στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου η ομιλία του πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων και λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και ενώ ήταν να εκφωνηθεί στις 19.00 γραφόταν από την αρχή. Ας τα πάρουμε κι εμείς όλα από την αρχή.

Η απόλυτη ανατροπή

Καλημέρα, λοιπόν! Και εκεί που ήμασταν ήσυχοι και περιμέναμε ένα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με εντάσεις, αλλά χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, ήρθε ο Αλέξης Τσίπρας με την παρέμβασή του και κατόπιν η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη και ανέτρεψαν τα πάντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε τετραπλές εκλογές για την επανεκλογή προέδρου και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.

Σήκωσε το γάντι

Ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το «γάντι», που έριξε ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του, που έγινε δεκτή με επευφημίες. Στην ομιλία του, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στα μέλη και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ για να «πάμε σε τετραπλές εκλογές, για πρόεδρο, Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές Επιτροπές και συντονιστές Οργανώσεων Μελών».

Η ημερομηνία εκλογών

Με βάση όσα μου είπαν πρόσωπα κοντά στον Κασσελάκη οι εκλογές θα γίνουν τάχιστα, πιθανώς και μέσα στις επόμενες 15 με 20 ημέρες, και ημέρα Κυριακή. Να σημειωθεί ότι από την Κουμουνδούρου είχε προγραμματιστεί για 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου η εκλογή Τοπικών Συντονιστικών και Νομαρχιακών Επιτροπών. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. Και αυτό διότι ακολουθούν συνεχόμενα τριήμερα, αυτό της Καθαράς Δευτέρας και η 25η Μαρτίου, δυο τριήμερα που δεν προσφέρονται για εσωκομματικές διαδικασίες.

Η ώρα του στρατού

Μην ξεχνάμε, όμως, ότι στην εξίσωση για το πότε θα στηθούν οι κάλπες μπαίνει και η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει 20ήμερη θητεία και είναι προγραμματισμένη η κατάταξή του για τις 14 Μαρτίου.

Οι πιθανοί υποψήφιοι

Τρία είναι τα ονόματα που ακούγονται έντονα στα παρασκήνια αλλά και στο προσκήνιο: του Διονύση Τεμπονέρα, που, άλλωστε, έκανε αρχηγική εμφάνιση προσερχόμενος στο συνέδριο, της Όλγας Γεροβασίλη και του Σωκράτη Φάμελλου. Στα πηγαδάκια του συνεδρίου, συνεργάτες του Διονύση Τεμπονέρα έλεγαν για τις προθέσεις του ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, ωστόσο καλωσόριζαν την πρόκληση Κασσελάκη, υποστηρίζοντας πως θα δώσει νέα πνοή στο κόμμα.

Η ανατροπή των πάντων

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα άλλαξε άρδην τα πάντα. Μάλιστα, όπως σας ανέφερα στην αρχή, ο Στέφανος Κασσελάκης αναπροσάρμοσε την ομιλία του. Αυτό έγινε όχι σε όλο το κείμενο, αλλά στο τελευταίο κομμάτι που αφορούσε την προσφυγή στα μέλη, για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη τους. Αρχικά, η ομιλία του είχε στοιχεία συσπείρωσης και μετά άλλαξε το ύφος και έγινε πιο επιθετικό. Ο ίδιος το συζήτησε με τους στενούς του συνεργάτες, όπως ο διευθυντής του γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης, ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, κ.ά. Εκεί, μέσα στους χώρους του συνεδρίου, αποφασίστηκε ο Κασσελάκης να σηκώσει το «γάντι», που του πέταξε ο Τσίπρας. Άλλωστε, η προσφυγή στη βάση ήταν ένα ενδεχόμενο, με το οποίο τις προηγούμενες ώρες είχε απειλήσει ο Στέφανος Κασσελάκης τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που τον αμφισβήτησαν.

Τι κρύβει η παρέμβαση Τσίπρα

Στην ουσία ο Αλέξης Τσίπρας αναβάθμισε το ζήτημα της εμπιστοσύνης σε ζήτημα ηγεσίας με το: «η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο στα μέλη μας», προτάσσοντας το αυτονόητο για τον διάδοχό του: «Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας». Έτσι, έβαλε το θέμα Κασσελάκη σε νέα βάση χωρίς τη θολούρα της περσινής εκλογής του και τον κάλεσε να αναμετρηθεί με τις πραγματικές παραμέτρους της πολιτικής. «Έτσι, θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο», είπε, καρφώνοντάς τον έτσι για το μοντέλο λειτουργίας του ως τώρα: «Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις».

Τα ρίχνει και στους άλλους

Ο Τσίπρας για την ισότητα του πράγματος δεν παρέλειψε να βάλει στο κάδρο και δυο άλλες ομάδες: Όσους συντάχτηκαν με τον Κασσελάκη, αλλά πλέον παίρνουν αποστάσεις: «Διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν, αδιαφορώντας για το τι αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα» και όσους τον επικαλούνται μετά την αποχώρησή του: «Μου ζητούσαν κατά καιρούς να παρέμβω, για “να σώσω το κόμμα”, πολλοί γιατί το πίστευαν και ορισμένοι, γιατί ήθελαν έτσι να εξυπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές».

Αποστασιοποιείται

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επισήμανση που μου έκαναν στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου πρόσωπα κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, που μου έλεγαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών οδήγησε σε αποτυχία και η λύση που προτείνει είναι ουσιωδώς πολιτική και έντιμη. Κόβει το γόρδιο δεσμό της Κουμουνδούρου, παρ’ ότι σε όποια κατεύθυνση και αν εξελιχθεί δεν τον αφορά πλέον. Έτσι, μου είπαν, ότι με αυτόν τον τρόπο ξεχρεώνεται και το -εμφανώς πρώην πλέον- κόμμα του και τον διάδοχό του και βγάζει τον εαυτό του από την εξίσωση των κομματικών εξελίξεων. «Τα είπε όλα και έδειξε το δρόμο σε 1.161 λέξεις» μου ανέφεραν.

Πότε το έμαθε ο Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης έμαθε για την παρέμβαση του Τσίπρα λίγο πριν δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν από τη δήλωσή του, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού και δικηγόρος, Μιχάλης Καλογήρου, κάλεσε στο τηλέφωνο τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κασσελάκη, τον επίσης δικηγόρο Μανώλη Καπνισάκη, και τον ενημέρωσε ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός δεν θα παρευρεθεί στο συνέδριο, αλλά θα κάνει μια δήλωση.

Εξέδρα και επευφημίες

Από πολύ νωρίς στο χώρο του συνεδρίου υπήρχε κόσμος και μάλιστα μη σύνεδροι, καθώς από το γραφείο του Στ. Κασσελάκη υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση, ώστε να εμφανιστεί κόσμος και να φτιαχτεί εξέδρα επί της ουσίας με ατμόσφαιρα γηπέδου.

Η σκηνική παρουσία

Ιδιαίτερη επιμέλεια υπήρξε για τη σκηνική παρουσία του Κασσελάκη. Στην αίθουσα υπήρξαν τέσσερα autocue (ότοκιου), που του έδιναν την δυνατότητα να διαβάζει την ομιλία του, είτε από τα δύο, που ήταν κάτω και δεν μπορούσε το κοινό να τα δει είτε από τα άλλα δυο, που ήταν επάνω δεξιά και αριστερά. Έτσι, σου έδινε την εντύπωση πως μιλάει από στήθους. Πολλές φορές γύριζε την πλάτη στο κοινό, διότι έπαιρνε βαθιές ανάσες, για να μειωθεί το άγχος και έπινε νερό.

Ο Τάιλερ και ο Δούκας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, κάθισε δίπλα στον σύντροφό του, Τάιλερ ΜακΜπέθ, ωστόσο τα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν ήταν η αγκαλιά στον Ευάγγελο Αποστολάκη και τα χαμόγελα με τον Χάρη Δούκα. Ο δήμαρχος Αθηναίων, περιμένοντας την έναρξη των εργασιών, έστησε πηγαδάκι με τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον Νίκο Φαραντούρη. Στη συνέχεια, ο Χάρης Δούκας είχε και σύντομο τετ α τετ με τον σύζυγο του Στ. Κασσελάκη, Τάιλερ ΜακΜπέθ.

Συνάξεις μεταμεσονύκτιες

Από χθες το βράδυ μετά τη λήξη του συνεδρίου έγιναν μαζώξεις, έμαθα, τουλάχιστον δύο, για να αποφασιστεί τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Η μία αφορούσε την ομάδα Τεμπονέρα, που έπρεπε να αποφασίσει τι θα πράξει και άμεσα.

Ο Εξαδάκτυλος για τις Βρυξέλλες

«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου για τις Ευρωεκλογές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο Αθ. Εξαδάκτυλος θα βρίσκεται στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο με τη σχετική ανακοίνωση να γίνεται εντός της επόμενης εβδομάδας. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που έτυχε ευρείας προβολής την περίοδο της πανδημίας με τις ιατρικές του συμβουλές και προτροπές. Στο παρασκήνιο, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού συνεχίζουν να συναντούν νέα πρόσωπα, τα οποία θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο, ωστόσο η εξίσωση φαίνεται δύσκολη και μαθαίνω ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα η υποψηφιότητα, που θα κάνει το μεγάλο γκελ στο ευρύ κοινό.

Μια ακόμη μεταγραφή από το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει η ΝΔ

Δεν τελειώνουν στη Νέα Δημοκρατία με τις «μεταγραφές» του Πύρρου Δήμα και της Εύης Χριστοφιλοπούλου, προκειμένου να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου. Απ’ ό,τι φαίνεται, το κυβερνών κόμμα θα πάρει ακόμη ένα πρόσωπο από τις τάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να κατέβει υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και ο 46χρονος διεθνολόγος Σωτήρης Σέρμπος. Να θυμίσουμε πως είναι το πρόσωπο που είχε αναλάβει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στην πρώτη φάση της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη και τον συμβούλευε τακτικά επ’ αυτών. Στην πορεία, όμως, διαταράχθηκαν οι σχέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον διπλωματικό του σύμβουλο και καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στην Ελλάδα η ανώτατη διοικητική ομάδα της ΑΒ

Όπως μαθαίνω, η ανώτατη διοικητική ομάδα της ΑΒ Βασιλόπουλος βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, αποτελούμενη από τον επικεφαλής και διευθύνοντα σύμβουλο της Ευρώπης και τον επικεφαλής της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης. Μάλιστα, όπως με πληροφορούν, είχαν συναντήσεις με αρκετές από τις επιμέρους διευθύνσεις του ομίλου της ΑΒ στην Ελλάδα, ενώ βρέθηκαν και στα εγκαίνια του καταστήματος της αλυσίδας MEGA ΑΒ Βασιλόπουλος στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Νέας Ερυθραίας.

Ο ανταγωνιστικός ΟΤΕ κερδίζει την αγορά

Κυρίαρχος ήταν και παραμένει ο ΟΤΕ μέσα από επενδύσεις που κάνει στο δίκτυο οπτικών ινών και σε τεχνολογία 5G. Κυρίως, όμως, φαίνεται ότι έχει καταλάβει πως η εμπορική πολιτική προσφορών και αναβάθμισης πελατών σε νέα προγράμματα με το ίδιο κόστος (για εκείνους) φέρνουν αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2023 ο ΟΤΕ θωράκισε και επέκτεινε περαιτέρω την πελατειακή του βάση. Πιο συγκεκριμένα, οι πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 1,7%, ενώ η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στις συνολικές γραμμές σταθερής τηλεφωνίας αυξήθηκε σε 88%, από 86% ένα χρόνο πριν, υποστηριζόμενη από τις ελκυστικές προσφορές και τις συνεχείς αναβαθμίσεις πελατών. Ο ΟΤΕ σημείωσε ένα ακόμα θετικό τρίμηνο σε πελάτες broadband, με 13 χιλιάδες νέες προσθήκες, προσελκύοντας την πλειονότητα των εκτιμώμενων καθαρών προσθηκών στην αγορά, με τους συνολικούς συνδρομητές του να ανέρχονται σε 2,35 εκατομμύρια. Κατάφερε, όμως, να μεγαλώσει και στην κινητή τηλεφωνία, όπου ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών του ανήλθε σε 3,1 εκατομμύρια, κάτι που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 6,1%.

Στην Ελλάδα οι Ισραηλινοί

Εκτός από τον κλάδο ακινήτων, όπου οι Ισραηλινοί έχουν έντονη παρουσία επενδυτικά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι τους απασχολούν και άλλοι επιχειρηματικοί τομείς στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί και η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ισραήλ, η Shufersal, έκανε αρκετές επαφές αυτές τις μέρες στη Λάρισα. Ο τζίρος της Shufersal, για να αποκτήσετε μια εικόνα, ανέρχεται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και έχει περισσότερα από 400 καταστήματα στο δίκτυό της. Επαφές πραγματοποιήθηκαν και με ανθρώπους του επιμελητηρίου της Λάρισας, με σκοπό την αγορά ελληνικών προϊόντων, που ενδιαφέρουν τους Ισραηλινούς, για να τα εισάγουν στη χώρα τους. Τα προϊόντα που βολιδοσκόπησαν είναι φρούτα, ξηροί καρποί, ψάρια σε κονσέρβα, μπισκότα, αλμυρά σνακ, ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων και άλλα.

Κοινό μυστικό το έργο της ΕΡΕΤΒΟ στο Ελληνικό

Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Η ΕΡΕΤΒΟ, μία από τις κατασκευαστικές 6ης τάξης, που έχει συνεπή και σοβαρή παρουσία στην αγορά, έλαβε το χρίσμα της Lamda Development για την πρώτη φάση των έργων στο περίφημο διπλό οικιστικό συγκρότημα στο Ελληνικό, Park Rise. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η είδηση κυκλοφορεί ήδη στην αγορά, οι άνθρωποι της εταιρείας προσπαθούν να το κρατήσουν μυστικό. Ο λόγος είναι διότι, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει και η ΕΡΕΤΒΟ έχει κριθεί κατάλληλη να αναλάβει το έργο, ακόμη δεν έχουν πέσει οι τελικές υπογραφές. Για το φόβο των Ιουδαίων, επομένως, ο επικεφαλής της ΕΡΕΤΒΟ, Γιώργος Ρωμοσιός, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός.

Το αγαπημένο σπορ της οικογένειας Παπαευαγγέλου

Τον Βαγγέλη Παπαευαγγέλου τον θυμάστε; Αναφέρομαι στον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Βακάκη μετά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει πριν από κάποια χρόνια, καθότι φερόταν να έχει εμπλακεί σε παράτυπες πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους στην Ελλάδα. Μάλιστα, για την υπόθεση είχε δοθεί παραγγελία του Αρείου Πάγου στην αρμόδια οικονομική εισαγγελέα, προκειμένου να γίνει διερεύνηση. Η ουσία, πάντως, είναι ότι η οικογένεια Παπαευαγγέλου συνδέεται άρρηκτα με τα ακίνητα. Κάτι που φαίνεται και από την κίνηση της κόρης του επιχειρηματία να δημιουργήσει δική της εταιρεία με αντικείμενο τις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης και αγοραπωλησίας ακινήτων. Η Μαρία Χριστίνα Παπαευαγγέλου δεν θα μπορούσε να διαφύγει του γενικότερου ενδιαφέροντος που έχει η οικογένεια για τον τομέα των ακινήτων, τον οποίο άλλωστε γνωρίζει και η ίδια αρκετά καλά.