Μια πρωτόγνωρη διαδικασία

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Έπειτα από ένα τετραήμερο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η στήλη παραλίγο να τεθεί εκτός λειτουργίας από τα όσα είδε και άκουσε στους διαδρόμους, στις εξέδρες, στα πηγαδάκια, αλλά και στις ομιλίες των συνέδρων. Ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία, που όμοιά της δεν υπήρξε τα τελευταία χρόνια, καθώς έγιναν πολλά τραγελαφικά, που μόνο σε πολιτικό κόμμα δεν παρέπεμπαν. Ας τα πάρουμε με τη σειρά, κυρίως όσα δεν προβλήθηκαν, δε γράφτηκαν και δε δημοσιοποιήθηκαν.

Η σύναξη των τριών

Η ομάδα που έγειρε την πλάστιγγα στο συνέδριο, για να μη γίνουν τελικά οι εκλογές ήταν η τριάδα: Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας. Υπήρξε επαφή από πολύ νωρίς των τριών, όταν έβλεπαν πως η κατάσταση ξεφεύγει. Την ίδια άποψη είχε και ο Παύλος Πολάκης και γι’ αυτό τοποθετήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, για να μη γίνουν οι εκλογές με γραπτή δήλωση, καθώς δε μίλησε στο συνέδριο.

Η υπόγεια επαφή

Αυτή η ομάδα είχε υπόγεια επαφή με το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, για να αποτραπούν οι εκλογές. Μπορούσε, όμως, να δεχθεί μια τέτοια υποχώρηση ο Κασσελάκης; Δύσκολο, από τη στιγμή που είπε ευθέως να γίνουν εκλογές άμεσα και μάλιστα στις 10 Μαρτίου. Εκεί, λοιπόν, έγινε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να μην εκτεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, να μην αποδυναμωθεί και να μην εμφανιστεί και η ομάδα των τριών ως αυτή που έλυσε τον γρίφο και έβγαλε το κόμμα από το αδιέξοδο.

Η κίνηση Ρήγα

Άρα, το βάρος έπεσε στον πρόεδρο του συνεδρίου, Πάνο Ρήγα, ο οποίος είχε μπροστά του τρεις προτάσεις: του Στέφανου Κασσελάκη να πάει το κόμμα άμεσα σε εκλογές στις 10 Μαρτίου, της Όλγας Γεροβασίλη να γίνουν οι εκλογές σε ένα μήνα και των τριών να μη στηθούν κάλπες και το σώμα που είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο του κόμματος. Και πώς έγινε το τρίτο, αλλά με εμπλοκή και Κασσελάκη; Το σχέδιο ήταν ως εξής: Ο Π. Ρήγας αντί να βάλει πρώτη την πρόταση του Στ. Κασσελάκη ως προέδρου προτίμησε να βάλει την τρίτη κατά σειρά, των τριών. Εκεί ζήτησε, μάλιστα, να μπουν μπροστά οι σύνεδροι, που είχαν και τις κάρτες τους και να γίνει ενδεικτική ψηφοφορία. Όπως και έγινε. Ο Στ. Κασσελάκης το ήξερε ότι το συνέδριο κατά 80%, όπως φάνηκε, θα συμφωνούσε με την πρόταση των τριών. Είχε γίνει και σχετική προεργασία στο παρασκήνιο και δόθηκε γραμμή στους συνέδρους, τους φιλοκασσελικούς. Πριν, όμως, προλάβει να πει ο Π. Ρήγας και τις άλλες δυο προτάσεις, κάτι που δεν έγινε και ήταν πρωτοφανές, πετάχτηκε ως αίλουρος ο Στέφανος Κασσελάκης πάνω στο πόντιουμ και είπε: «Εκλογές δε γίνονται». Και εκεί έληξε το σίριαλ, που έφερε μεγάλη εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πίεση των τριών

Τι έβαλαν οι τρεις στο κείμενο, που έχει ενδιαφέρον για τα μελλούμενα; «Δε χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου». Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι «το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξή μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας». Σε άλλο σημείο αναφέρεται το εξής, που είναι σημαντικό: «Ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος». Εδώ είναι και το σημείο που λύνονται τα χέρια του Κασσελάκη, αλλά ταυτόχρονα βάζει και πιο δυναμικά στο παιχνίδι την ομάδα των τριών, που ήθελε να έχει ρόλο μέσω και του Εκτελεστικού Γραφείου.

Η αποδόμηση Τσίπρα

Αυτό που είδα στο συνέδριο και φάνηκε περίτρανα ήταν η αποδοκιμασία ή αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα από μεγάλο αριθμό συνέδρων. Το γεγονός ότι το συνέδριο αποδοκίμασε την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού και επί 15 χρόνια προέδρου του κόμματος σημαίνει πολλά για ένα κόμμα που αλλάζει κατά τα θέλω του Στέφανου Κασσελάκη. Η αποτσιπροποίηση είναι γεγονός και συντελείται. Δείτε μόνο ποιοι τον αποδοκίμασαν επί της ουσίας και δε συντάχθηκαν μαζί του: ο Νίκος Παππάς, από τους πιο στενούς συνεργάτες του, που τον υπερασπίστηκε πολλές φορές, Νίκος Καρανίκας εκ των στενών του συνεργατών, που τον επέκρινε που δεν εμφανίστηκε, όπως και Γιάννης Μπουρνούς κ.ά. Ακόμα, ο εξάδελφός του και διευθυντής της Κ.Ο., Γιώργος Τσίπρας και κυρίως το σώμα των συνέδρων. Και, όπως έμαθα, πολλοί ήταν όσοι στα πηγαδάκια τον επέκριναν, που δεν εμφανίστηκε στο συνέδριο να κάνει μια πολιτική ομιλία, έστω και κατά της κυβέρνησης. Οι σύνεδροι ήθελαν να μιλήσει και να μην είναι απών.

Το blame game

Θα επιστρέψω, όμως, στο παιχνίδι των ευθυνών για το ποιος φταίει για ό,τι έγινε και κυρίως ποιος κέρδισε ή όχι. Αυτό που είδα θύμιζε γήπεδο και καταγράφηκε ένα αλλεπάλληλο επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, πινγκ πονγκ χτυπημάτων και αποκρούσεων για δυνητικούς νικητές και χαμένους. Ήταν εμφανές εξ όσων ελέχθησαν τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο στρατόπεδο ήθελε να χρεωθεί μια οπισθοχώρηση. Αρχικά δόθηκε η ερμηνεία της προεδρικής πλευράς. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, ανέφερε πως το Συνέδριο ομόφωνα και ομόθυμα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο. Είπε: «Πρόεδρο έχουμε, επομένως δε χρειάζονται εκλογές». Η ίδια συμπλήρωσε ότι «δε χρειάζεται η διενέργεια εκλογών για την εκλογή προέδρου μετά τις τοποθετήσεις από το βήμα του Συνεδρίου της συντρόφου Όλγας Γεροβασίλη». Η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Άρτας θέλησε να τοποθετηθεί και είπε ότι το Συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα και πήρε μια πρόταση να καταψηφίσει την πρόταση του προέδρου Στ. Κασσελάκη. «Τη δική μου πρόταση δεν την απέσυρα ποτέ. Είναι κατατεθειμένη κι εγώ σχολίασα πάνω στην πρότασή μου. Σχόλιο ήταν το «Αν θες, δέκα μέρες, κάνε τες μόνος σου». Δηλαδή παραβίασέ τα όλα και θα δούμε. Η πρότασή μου ήταν μόνο ότι θ’ αποσυρθώ, αν αποσυρθείς εσύ. Δεν απέσυρα τίποτα. Οι δύο προτάσεις εκλογών δεν μπήκαν ποτέ σε ψηφοφορία. Γιατί δεν μπήκαν; Γιατί επιλέχθηκε να πάει πρώτη του Φάμελλου; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου. Δεν ξεκινάς από το “μη εκλογές”. Είναι η τρίτη πρόταση. Με ποια σειρά ψηφίζονται οι προτάσεις; Με άλλη;

Ριζικές αλλαγές

Από εδώ και πέρα έρχονται ριζικές αλλαγές στο κόμμα, με ανασυγκρότηση του Εκτελεστικού Γραφείου. Ο Κασσελάκης, που κάλεσε τους βουλευτές για ποτό χθες το βράδυ, επιμένει και μετά το συνέδριο πως κάποιοι έχουν σχέδιο το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές και θέλουν να του χρεώσουν την αποτυχία και να οδηγηθεί το κόμμα σε ένα νέο ρινγκ. Ο ίδιος μιλάει για επανίδρυση και νέα όργανα.

Η στάση Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πλήρως ενήμερος για όλα και είχε άμεση πληροφόρηση για το τι γινόταν στο συνέδριο. Μάλιστα, πρόσωπο που ξέρει πολλά, μου είπε πως αιφνιδιάστηκε και από τις αρνητικές αναφορές στον ίδιο, αλλά εμμένει πως ό,τι είχε να πει το ανέφερε στη δήλωσή του. Και από το περιβάλλον του έλεγαν πως όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα.

Όχι λευκή επιταγή

Αυτή η διαρροή του Τσίπρα επί της ουσίας συμπίπτει και με την αναφορά της Όλγας Γεροβασίλη πως όλοι κρίνονται και δεν υπάρχει λευκή επιταγή. Και οι μυημένοι έλεγαν στους διαδρόμους ότι αυτοί που σήμερα, δηλαδή η τριανδρία, στήριξαν τον Κασσελάκη θα είναι οι πρώτοι, που θα ζητήσουν την αποκαθήλωσή του ύστερα από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

Η έκπληξη Μητσοτάκη

Για όλα όσα έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ δε μένει αμέτοχη και η κυβέρνηση, που παρακολουθεί με προσοχή όσα συμβαίνουν. Μάλιστα, μου είπαν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημέρωση στο Κατάρ, όπου ήταν, και μίλησε σχετικά και με δημοσιογράφους. Το ενδιαφέρον ήταν η έμμεση στήριξη στον Στέφανο Κασσελάκη με την αναφορά ότι δε διώχνεις έναν αρχηγό κόμματος πριν αυτός κριθεί, έστω μια φορά, σε εθνικές κάλπες είτε βουλευτικών εκλογών είτε ευρωεκλογών.

Οπαδοί και όχι σύνεδροι

Αυτό που είδα, για να κλείσω με εικόνες από το συνέδριο, ήταν ότι στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο ήταν πολλοί οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη και όχι σύνεδροι. Και αυτό γιατί; Υπήρχε αδιαφορία να έρθουν τελικά στο συνέδριο και έμαθα πως δεν εμφανίστηκαν περίπου 1.500-1.700 σύνεδροι και γι’ αυτό οι εργασίες ήταν ανοικτές και δεν έδειχνε κανένας κάρτα συνέδρου, για να μπει. Έτσι εξηγείται και το γηπεδικό κλίμα με αποδοκιμασίες κατά της Όλγας Γεροβασίλη, καθώς κομματικά στελέχη δύσκολα θα έκαναν τέτοιες κινήσεις. Πάρα πολλοί -για τους γνωρίζοντες- ήταν άγνωστοι. Και αυτό έχει το ενδιαφέρον του.

Δύο απουσίες και πολλά πηγαδάκια στην πίτα του ΙΣΠ

Πάνω από 500 άτομα – πολιτικοί, επιστήμονες, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων – μαζεύτηκαν χθες στο Μικρολίμανο στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Στα πηγαδάκια συζητούσαν για μια δικαιολογημένη και μια αδικαιολόγητη απουσία. Ο δήμαρχος της πόλης δεν προσήλθε, παρότι όλοι τον περίμεναν, και αντ’ αυτού τον δήμο εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας, Βασίλης Ταταρόπουλος. Δικαιολογημένα απουσίασε -προς απογοήτευση πολλών γιατρών- ο πρώην επίτροπος και πρώην υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο νυν βουλευτής Ηλείας δήλωσε κώλυμα, γιατί είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στον Πύργο, ενώ τον περίμεναν οι γιατροί, γιατί τους απασχολεί το θέμα των απογευματινών ιατρείων αλλά και για να κάνουν κους κους για τις πρώτες ημέρες της θητείας του Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, το οποίο είχε υπηρετήσει. Μάλιστα, έλεγαν ότι η περσινή παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην αντίστοιχη εκδήλωση είχε αφήσει ιστορία, γιατί είχε μιλήσει για την ανάταξη του ΕΣΥ μετά την πανδημία, ένα θέμα που αποτέλεσε ζήτημα κεντρικής πολιτικής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πολιτικό βαρόμετρο για το 2024. Πάντως, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο σύμβουλός του στα θέματα υγείας και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Το παρών έδωσε και η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία έδωσε τα συγχαρητήριά της στον πρόεδρο του Συλλόγου, Νίκο Πλατανησιώτη, τονίζοντας ότι έχει καταφέρει μέσα σε δύσκολους καιρούς να συσπειρώσει όλο τον κόσμο -τόσο τον ιατρικό όσο και τους ασθενείς και ωφελούμενους των ιατρικών υπηρεσιών- καλλιεργώντας μια βαθιά σχέση εμπιστοσύνης, που εμπνέει. Σημαντική επισήμανση, γιατί έρχονται ευρωεκλογές και οι γιατροί θα πρέπει να βάλουν ξανά πλάτη.

Με τα καλύτερα λόγια μιλάνε οι Σαουδάραβες για τον στρατό μας

Για όσους τυχόν θυμούνται, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είχε καταθέσει το 2021 επίσημο αίτημα στη χώρα μας, προκειμένου, αν μπορούμε, να τους προμηθεύσουμε μια συστοιχία πυραύλων Patriot αμερικανικής κατασκευής, από αυτές που διαθέτουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, για να προστατεύσουν τις πετρελαιοπηγές από επιθέσεις των Χούθι. Η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει δεκτό το αίτημα και το κινητό πυραυλικό σύστημα, που έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής έως και 9 στόχων (τακτικών, βαλλιστικών, πυραύλων Cruise και αεροσκαφών), είχε σταλεί στο Ριάντ. Τρία χρόνια αργότερα και ενώ πλησίαζε η ημερομηνία επιστροφής τους μαθαίνουμε ότι ο δανεισμός ανανεώθηκε έως και τον Νοέμβριο, και βλέπουμε. Για την ιστορία η συστοιχία των Patriot δεν έχει παραδοθεί μόνη της, αλλά μαζί έχουμε στείλει και καμία 120ριά στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, που γνωρίζουν πώς να χειρίζονται τον οπλισμό και έχουν εκπαιδεύσει και τους Σαουδάραβες, που μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για το στράτευμά μας.

Γιαούρτι: Η ιδιωτική ετικέτα κυριαρχεί στην ελληνική αγορά

Κυρίαρχη είναι η ιδιωτική ετικέτα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του τομέα χρηματιστηριακών αναλύσεων της Eurobank, της Eurobank Equities. Δεν είναι τυχαίο το ότι η ιδιωτική ετικέτα από 27,4%, που ήταν το μερίδιό της σε όγκο στο σύνολο πωλήσεων γιαουρτιού της ελληνικής αγοράς το 2022, το 2023 έφτασε σε ποσοστό 35,3%. Η ελληνική αγορά γιαουρτιού εκτιμάται ότι αγγίζει σε πωλήσεις τους 100.000 τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities ως προς τον όγκο, που αντιστοιχεί σε 200 εκατ. ευρώ σε όρους αξίας. Από πλευράς επώνυμων παικτών, η ΦΑΓΕ είναι πρώτη σε πωλήσεις ποσοτήτων με 15,4% και η Κρι-Κρι δεύτερη με 14,2%. Αντίστοιχα σε αξία πρώτη είναι και πάλι η ιδιωτική ετικέτα με 22,9% και ακολουθεί η ΦΑΓΕ με 17,7% και η Κρι-Κρι με 16,1%.

Τα ρεκόρ του Βαφειά στις ανοιχτές θάλασσες

Τον Χάρη Βαφειά τον ξέρετε κυρίως λόγω της παρουσίας του στο γνωστό τηλεοπτικό σόου επιχειρηματικότητας του ΑΝΤ1, Dragon’s Den, όμως η επιχειρηματική-εφοπλιστική του δραστηριότητα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από την τηλεοπτική. Η εταιρεία συμφερόντων του, StealthGas, ιδιοκτήτρια μικρών και μεσαίων πλοίων μεταφοράς υγραερίου στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, σημείωσε κέρδη ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς οι πωλήσεις πλοίων και η τεράστια περικοπή χρέους αύξησαν τα έσοδα και μείωσαν το κόστος. Τα καθαρά έσοδα 51,9 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023 ξεπέρασαν το ρεκόρ του 2022 των 34,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επενδύσεις – ρεκόρ στο εγχώριο λιανεμπόριο

Οι όγκοι των επενδύσεων στον τομέα του λιανεμπορίου, σύμφωνα με στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius, έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 180 εκατ. ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 με το κλίμα να παραμένει θετικό για τον κλάδο. Η σημαντικότερη συναλλαγή του συγκεκριμένου τριμήνου ήταν η ολοκλήρωση της πώλησης του Smart Park από την Ελλάκτωρ στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στα 110 εκατ. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα απέκτησε χαρτοφυλάκιο γραφείων από την Prodea Investments, τα οποία χρησιμοποιεί η ίδια. Όλα αυτά βέβαια σε ένα έντονα πληθωριστικό τοπίο στην Ελλάδα. Σας θυμίζω κάπου εδώ ότι το ελληνικό λιανεμπόριο στη διάρκεια του 2023 έκλεισε με μονοψήφια αύξηση του τζίρου, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι πληθωριστική και δε συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης. Ειδικότερα, η εκτίμηση για το τζίρο της περασμένης χρονιάς έκανε λόγο για πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ από 3,83 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν το 2022.

Νέος μεγάλος παίκτης του φαρμάκου έρχεται στην Ελλάδα

Μαθαίνω ότι η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Daiichi Sankyo, ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης σε αυτόν τον κλάδο στην Ιαπωνία και παγκοσμίου βεληνεκούς δύναμη στον τομέα του φαρμάκου, έκανε θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο ο κολοσσός του φαρμάκου ανοίγει την πόρτα, για να κάνει κινήσεις και επενδύσεις στη χώρα μας. Για να έχετε εικόνα για τι ακριβώς μιλάμε, αρκεί να σας πω ότι τα έσοδά της κατά τη διάρκεια του 2022 ανήλθαν στα 9,44 δισεκατομμύρια δολάρια και τα καθαρά της κέρδη στα 812 εκατομμύρια δολάρια. Στα μέσα του 2023 απασχολούσε περίπου 17.500 άτομα προσωπικό.

Στον αέρα παραμένει η Avramar

Απλή επιχειρηματική ασυμφωνία ή κάτι άλλο. Μιλάω για το περίφημο δάνειο των 20 εκατομμυρίων ευρώ, που θα έπρεπε ήδη να έχει εκταμιευθεί από τις τράπεζες, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρείας Avramar, του μεγαλύτερου παίκτη στις ιχθυοκαλλιέργειες. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα με το συγκεκριμένο θέμα. Σας θυμίζω ότι ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου η εκταμίευση του ποσού, πολλούς μήνες πριν, ήδη από το καλοκαίρι του 2023, προκειμένου να μην προκληθεί ζημιά στο κεφάλαιο που λέγεται ψάρια, η αξία των οποίων έχει αποτιμηθεί σε ποσό που υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι έως και αυτή την ώρα η εταιρεία συνεχίζει να βρίσκεται στον αέρα χωρίς να έχει βρεθεί ουσιαστική λύση, τη στιγμή που υποτίθεται τουλάχιστον ότι διακυβεύεται το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ζωντανός οργανισμός.