Το Newsbeast εξελίσσεται

Καλημέρα, καλό Σαββατοκύριακο! Σημαντική η σημερινή ημέρα για το Newsbeast, καθώς σηματοδοτεί την εξέλιξη του ειδησεογραφικού site που εμπιστεύεται το κοινό, η πολιτική και επιχειρηματική σκηνή της χώρας αλλά και η αγορά σχεδόν 14 χρόνια, για τους πιο παλιούς. Τόσα έχουν περάσει, πάνω-κάτω, από την ημέρα που έκανε την εμφάνισή του ο πιο δημοφιλής καρχαρίας της Ελλάδας. Ό,τι ακολούθησε είναι μια μιντιακή ιστορία. Το Newsbeast εξελίσσεται. Γίνεται καλύτερο και πιο ελκυστικό. Καλώς ήρθατε στη νέα εποχή του, μια εποχή που σχεδιάστηκε με πάθος και αγάπη. Ευχόμαστε να τη χαρείτε όσο κι εμείς, γιατί το αποτέλεσμα που αποτυπώνεται σε mobile, desktop και app είναι ό,τι καλύτερο έχουμε ετοιμάσει για εμάς και για εσάς! Πάμε, όμως, στα αποκαλυπτικά θέματα της στήλης, η οποία με τη σειρά της προετοίμασε το έδαφος της εποχής που βρισκόμαστε σήμερα.

Τι έγινε μεταξύ Τσίπρα, Μπακογιάννη, Παπανδρέου

«Δεν ξέρω εάν το έχετε καταλάβει, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» έλεγε πριν από δεκαετίες ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε μια πολύ ωραία ελληνική ταινία. Και αυτό θα μπορούσε να πει κανείς με την κυριολεκτική σημασία της φράσης όμως για τον Αλέξη Τσίπρα, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Παπανδρέου, που βρέθηκαν προ ημερών στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Εκεί, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ομονόησαν και όλοι στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα! Η στήριξή τους και η προσπάθεια να εκλεγεί ο πρώην πρωθυπουργός πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν μια στάση που εξέπληξε πολλούς, αλλά για όλα υπάρχει εξήγηση.

Η αυτοκριτική Τσίπρα

Η επιχείρηση να ψηφιστεί ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκινήσει καιρό τώρα· σίγουρα πολύ πριν από την επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να κάνει αυτοκριτική στο συνέδριο της «Καθημερινής» το περασμένο Σάββατο και την εκλογή στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις αρχές της εβδομάδας. Η προεργασία ξεκίνησε περίπου ένα μήνα πριν. Μάλιστα επ’ αυτού έγινε και συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, αλλά και την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Εκεί ζητήθηκε από τον Τσίπρα η στήριξή τους, που ήρθε κιόλας, αλλά στις συζητήσεις, όπως έμαθα, ετέθη το θέμα της αυτοκριτικής και του mea culpa του Αλέξη Τσίπρα, που συμφώνησε, όπως και φάνηκε στην πράξη.

Κοινές ανησυχίες

Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, όπως ήταν λογικό, έφερε πολύ κοντά τους τρεις πολιτικούς που βρέθηκαν στο Παρίσι επί τρεις ημέρες στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Μάλιστα, όπως μου είπαν, ήπιαν και το κρασάκι τους και συζήτησαν για πολλά, που έχουν σχέση κυρίως με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Εκεί δόθηκε και η έμφαση στην ανάγκη να υπάρχει κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα και κυρίως να μη δίνεται η εικόνα πως στην Ελλάδα υφίσταται διχογνωμία για μείζονα θέματα που αφορούν και την εθνική γραμμή.

Το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Με βάση αυτά που ειπώθηκαν, ήταν λογική και η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη στο συνέδριο της «Καθημερινής» πριν από μια εβδομάδα να δώσει συγχαρητήρια στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και ουσιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τόσο πολύ πολεμήθηκε από τη ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια. Η στάση της πρώην υπουργού Εξωτερικών ήταν αλληλένδετη με τη βοήθεια που δόθηκε στον Τσίπρα και μάλιστα η ίδια -πληροφορήθηκα από καλή πηγή- έδωσε και παρασκηνιακό αγώνα, για να πείσει ένα κομμάτι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό. Και αυτό από μόνο του ήταν μια σημαντική κίνηση.

Ο ρόλος Τσίπρα και το νέο μέτωπο

Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα σε αυτή τη θέση έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς είναι υπεύθυνος για τα Δυτικά Βαλκάνια, που ενδιαφέρουν και την ελληνική κυβέρνηση πάρα πολύ – ειδικά οι σχέσεις μας με την Αλβανία και το πώς θα προχωρήσει η συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία. Ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία, η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα θέμα που της έχει επισημανθεί και από ξένους διπλωμάτες όπως έμαθα, ενώ υπάρχει και σχετική πίεση από μεγάλες χώρες. Για ποιο λόγο; Μα για να προωθηθούν στο Κοινοβούλιο και να ψηφιστούν τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ειδικά μετά και από κινήσεις όπως της Ντόρας Μπακογιάννη, που επικρότησε τη συμφωνία, είναι υποκρισία, σύμφωνα με έμπειρο Έλληνα διπλωμάτη, να μην προχωράει η κυβέρνηση. Πού είναι το θέμα; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί ν’ ανοίξει νέο μέτωπο.

Δηλώνει παρών ο Τσίπρας

Πάντως αυτό που είδα χθες, ανήμερα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων έχει ιδιαίτερη σημασία για τα μελλούμενα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη μεγάλη πορεία που έγινε, ούτε και στη σύγκρουση για το sugar daddy, που είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, που έκανε δήλωση κατά του νομοσχεδίου, ενώ την ίδια μέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έκανε μόνο δήλωση για την ημέρα των γυναικών. Ρώτησα άνθρωπό μου σχετικά με το τι κάνει ακριβώς ο Τσίπρας και μου είπε ότι θα παρεμβαίνει όπου και όποτε αυτός κρίνει απαραίτητο. Μου επισημάνθηκε δε πως αυτό δεν θα μπορούσε να μην γίνει, ειδικά σε μια μέρα κατά την οποία καταστρατηγείται το Σύνταγμα και το άρθρο 16.

Πώς η Κωνσταντοπούλου τους έκανε τη ζωή πατίνι

Τα νεύρα κρόσια στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και τους υπαλλήλους της Βουλής έκανε η πρώην πρόεδρος της βουλής και επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία θυμήθηκε τα… παλιά και καθυστέρησε τη χθεσινή ψηφοφορία για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Και εξηγούμαι: Η Ζ. Κωνσταντοπούλου διάβαζε ένα ένα τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου, έκανε ερωτήσεις στο προεδρείο και στη συνέχεια ψήφιζε. Η ώρα είχε φτάσει 11 παρά το βράδυ και ενώ υπό κανονικές συνθήκες η ψηφοφορία θα είχε ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα, όλοι περίμεναν ξεφυσώντας να τελειώσει η Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε μείνει μόνη της στην αίθουσα. Τραβούσαν κυριολεκτικά τα μαλλιά τους, καθώς μετά την τοποθέτησή της θα ξεκινούσε η καταμέτρηση των ψήφων, η οποία απαιτούσε τουλάχιστον μία ώρα για να ολοκληρωθεί.

Η μάχη των ευρωεκλογών

Να σας πάω λίγο τώρα στις ευρωεκλογές και να σας πω ότι η ΝΔ ξεκινάει την προεκλογική της εκστρατεία. Ήδη χθες ανακοινώθηκε η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, όπου προεδρεύει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιάννης Μπρατάκος. Και στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, με μεγάλη εκδήλωση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού την παραμονή της παρουσίασης στο στρατό του Στ. Κασσελάκη, που τελικά θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, 15 Μαρτίου και όχι την Τετάρτη, όπως είχε γνωστοποιηθεί αρχικά.

Το μπλόκο της Ζωρζέττας

Και επειδή αναφέρομαι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σας είχα ενημερώσει -έγκαιρα νομίζω- για την προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να ορκισθεί βουλευτής, αφού βέβαια παραιτηθούν κάποιοι υποψήφιοι βουλευτές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Προέκυψε, όμως, πρόβλημα, καθώς υπάρχει το μπλόκο της Ζωρζέττας Λάλη, που, όπως είπε, δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί. Μάλιστα επ’ αυτού έμαθα πως της έγινε τηλεφώνημα από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, αν και αυτό διαψεύδεται, αλλά μου λένε πως υπήρξε η τηλεφωνική επικοινωνία, όπου η Ζ. Λάλη, πρώην στενή συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, που μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα, είπε κατηγορηματικά «όχι» στο ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Τρέχει για να βγει

Ποιος «γαλάζιος» υποψήφιος ευρωβουλευτής, που προέρχεται από τον χώρο της υγείας, έχει αρχίσει δυναμικά την προεκλογική του εκστρατεία και προσπαθεί να βγει μπροστά, για να κερδίσει μεγαλύτερη προβολή; Μαθαίνω, μάλιστα, ότι ήδη έχει στήσει μεγάλο πολιτικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας με τηλεφωνικό κέντρο, για να καλεί τους ψηφοφόρους. Μου ψιθύρισαν ότι επιχειρεί να βρει γέφυρες με κομματικούς πυρήνες από όλη την Ελλάδα, για να βοηθήσουν την υποψηφιότητά του. Ο ίδιος ευελπιστεί ότι η εισαγωγή αμερικάνικου τύπου καινοτομιών στον χώρο της υγείας, που θα φέρει την «υπογραφή» του, θα του δώσει μεγαλύτερη ώθηση, που θα τον οδηγήσει πιθανότατα ευκολότερα στις Βρυξέλλες.

Μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι που ανοίγονται στην Ελλάδα

Νέες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έρχονται να ενισχύσουν το δυναμικό της Ελλάδας το επόμενο διάστημα και ενώ φέτος αναμένεται να καταγράψουμε νέο ρεκόρ αφίξεων. Η Six Senses του ομίλου Intercontinental ξεκινά το δεύτερο εγχείρημά της στην εγχώρια ξενοδοχειακή αγορά με το «Six Senses Porto Heli» στο Πόρτο Χέλι, με επένδυση άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, με την υποστήριξη της CBE Capital στο Λονδίνο, σε συνεργασία με την Golden Land Goutos και την Taconic Capital. Advisors στη Νέα Υόρκη και τη Cedar CapitalPartners στο Λονδίνο. Ανοίγοντας το 2026, το ακίνητο θα προσφέρει 60 δωμάτια και σουίτες μαζί με δέκα κατοικίες προς πώληση, που θα έχουν από πέντε έως οκτώ υπνοδωμάτια έκαστη. Επιπρόσθετα, το ιστορικό Lakonis Hotel του Γυθείου μεταμορφώνεται υπό την ταμπέλα της Radisson Blu και θα υποδεχτεί τους επισκέπτες το 2025 με 150 δωμάτια, που αντιπροσωπεύουν μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Εντωμεταξύ, στα Χανιά ο όμιλος Ikos θα δημιουργήσει το πρώτο του ξενοδοχείο. Ο λόγος για το IkosKissamos, που αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του την άνοιξη του 2025, με 400 δωμάτια και βίλες σε μια παραλία 600 μέτρων, συνολικής επένδυσης 125 εκατομμυρίων ευρώ με το σήμα Ikos Resorts. Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2023 ξεκίνησε η κατασκευή του μεγάλου έργου Elounda Hills στην Κρήτη, το οποίο περιλαμβάνει πέντε φάσεις που πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα σε μια δεκαετία, με συνολική επένδυση 700 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους απόκτησης γης ύψους 70 εκατ. ευρώ. Το προβλεπόμενο επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερες από 250 κατοικίες, ένα υπερπολυτελές θέρετρο με την επωνυμία 1Hotels και μια μαρίνα με τουλάχιστον 200 θέσεις ελλιμενισμού.

Μεγαλώνει και η Marriott στην Ελλάδα

Σημαντική, όμως, είναι και η απόφαση της Marriott, ενός από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους στον κόσμο, να μεγαλώσουν και άλλο την παρουσία τους στην Ελλάδα. Ο όμιλος θα ανοίξει επίσης φέτος τρία νέα παραθαλάσσια ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι το Patmos Aktis, το Luxury Collection Resort στην Πάτμο και το Alai Beach Resort στην Κρήτη. Επιπλέον, μετά την παγκόσμια επανεμφάνιση της τάσης της αγοράς all-inclusive, οι προσπάθειες της Marriott στοχεύουν και στην εδραίωση της παρουσίας της στον ελληνικό τομέα των all-inclusive ξενοδοχείων με τη χρήση οκτώ brands και δύο premium (Autograph Collection – Marriott) καθώς στον τομέα της πολυτέλειας και του lifestyle (Ritz Carlton – W).

Η νέα επένδυση του Σκλαβενίτη

Σε νέα επένδυση προχωράει αυτή την περίοδο ο Σκλαβενίτης στον τομέα των logistics. Ο μεγαλύτερος όμιλος σούπερ μάρκετ φτιάχνει νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 42.000 τετραγωνικών μέτρων και την κατασκευή έχει αναλάβει η Ten Brinke. Ταυτόχρονα, όμως, νοικιάζει και αποθήκες σε κτίριο 35.000 τετραγωνικών από την Premia στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για τις παλιές αποθήκες της Sato, οι οποίες εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή της ανάγκες της αλυσίδας και, όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς, παρά το γεγονός ότι ο Σκλαβενίτης κάνει νέες αποθήκες, θα κρατήσει κατά πάσα πιθανότητα και τις υφιστάμενες, για να μπορεί να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες του στον τομέα αποθήκευσης και διανομής των προϊόντων.

Στο «μπαλκόνι» του Χρηματιστηρίου ο Μεγάλου

Στο γνωστό και μη εξαιρετέο «μπαλκόνι» του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα βρεθεί τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. Ο επικεφαλής του ομίλου θα είναι αυτός που θα χτυπήσει το καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επιτυχούς ολοκλήρωσης διάθεσης μέσω προσφοράς του συνόλου των μετοχών της Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πολύ παρασκήνιο και μάχη για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ

Το παιχνίδι του ποιος θα χάσει λιγότερα και ποιος καθόλου παίζεται αυτή την περίοδο μεταξύ σούπερ μάρκετ και προμηθευτών, μετά τα μέτρα Σκρέκα. Στην ουσία, οι αλυσίδες προσπαθούν να διαφυλάξουν τα κέρδη τους, κρατώντας απείραχτες τις καθαρές τιμές. Από την άλλη πλευρά, οι βιομηχανίες προσπαθούν να κάνουν το ίδιο. Φαίνεται μάλλον ότι κερδισμένα θα βγουν τα σούπερ μάρκετ έναντι των προμηθευτών λόγω της αδιαμφισβήτητης διαπραγματευτικής τους ισχύος. Οι προμηθευτές από την πλευρά τους μάλλον θα κληθούν να κάνουν ένα μικρό βήμα πίσω, θυσιάζοντας ένα μικρό μέρος από τα κέρδη τους, με τα σούπερ μάρκετ να παραμένουν στο απυρόβλητο.