Η μάχη ξεκίνησε

Καλημέρα και βλέπω ότι αρχίζουμε σιγά-σιγά να μπαίνουμε σε ρυθμούς ευρωεκλογών, καθώς η ΝΔ ανακοίνωσε χθες τέσσερα ονόματα υποψηφίων στα οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια. Αυτό, όμως, που θέλω να επισημάνω είναι η μάχη που έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες για τα χαρτοφυλάκια των Ευρωπαίων Επιτρόπων. Ποιο είναι το ενδιαφέρον; Οι συνεχείς αναφορές στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο τραπέζι ο ευρωπαϊκός ρόλος

Αυτό που έμαθα από καλή πηγή στις Βρυξέλλες χθες, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχα, είναι ότι το όνομα του έλληνα πρωθυπουργού παραμένει πολύ ψηλά στην ατζέντα των ομοϊδεατών του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Για ποιο ρόλο; Μήπως για διάδοχος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή θα πάρει άλλο πόστο; Σας το είχα αναφέρει πρόσφατα, αλλά χθες τα σήματα που πήρα μου ενίσχυσαν το συγκεκριμένο σενάριο. Και επειδή στη ζωή, άρα και στην πολιτική, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, εάν προκύψει πρόβλημα στο ποιος θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για πολλούς φαντάζει ιδανικό σενάριο. Και μια λύση που μπορεί να βγάλει πολλούς από το αδιέξοδο που ίσως βρεθούν.

Προϋπόθεση η νίκη της ΝΔ

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός, που -όπως είναι φυσικό- εμμένει για τους δικούς του λόγους να λέει πως αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας σε συνομιλητές του, θέλει νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά. Αυτό θα είναι και ένα δυνατό χαρτί για τον ίδιο στην Ευρώπη, όταν πολλά κόμματα που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πιέζονται από ακροδεξιά σχήματα και θα έχουν σημαντικές απώλειες.

Παπασταύρου ή Γεραπετρίτης αντί για Σχοινά

Το ενδιαφέρον, επίσης, μεταφέρεται σιγά-σιγά και στη συζήτηση για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Μαργαρίτη Σχοινά, του Κοινοτικού Επιτρόπου. Δεν βλέπω να παραμένει και υπάρχει συζήτηση για το πρόσωπο που θα προταθεί από την Ελλάδα. Ήδη ακούστηκε το όνομα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, αλλά μη μένετε σε αυτό και συγκρατήστε αυτό του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου.

Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Πυρετωδώς ετοιμάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λάρισα την προσεχή Δευτέρα. Εκεί από την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, που επλήγη πολύ σοβαρά πριν μήνες με τις καταστροφικές πλημμύρες, θα κάνει εξαγγελίες για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Αυτό το σχέδιο, όμως, βασίζεται σε έκθεση ολλανδών ειδικών, που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γκρίνια για Αρβανίτη

Και επειδή ξεκίνησα με ευρωεκλογές και Ευρώπη, να σας αναφέρω ότι υπάρχει γκρίνια και εντός ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική θύελλα που ξέσπασε, μετά την παραδοχή του ευρωβουλευτή του κόμματος, Κώστα Αρβανίτη, που είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Open» ότι ήταν ο συγγραφέας του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο καταδικαζόταν η Ελλάδα για ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου. Βέβαια, μετά επιχείρησε να τα μαζέψει, αλλά η ζημιά είχε γίνει.

Άγχος στην Κουμουνδούρου

Νέα άγχη προστέθηκαν χθες στην Κουμουνδούρου μετά και τη νέα μέτρηση που είδε το φως της δημοσιότητας και δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να κονταροχτυπιέται με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση. Η δημοσκόπηση, που διενήργησε η Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 27/2 με 1/3, δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μαζί με το ΠΑΣΟΚ και συγκεντρώνουν από 12%, στοιχείο που δείχνει ότι θα δοθεί μεγάλη μάχη.

Οι γαλάζιοι υποψήφιοι

Και να συνεχίσω με ευρωεκλογές, για να σας αναφέρω ότι στη λίστα της ΝΔ θα ενταχθεί ο νυν πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, Μιχάλης Αγγελόπουλος, που είναι παλιός αυτοδιοικητικός, ήταν περιφερειάρχης και επί κυβερνήσεως ΝΔ επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, ενώ έχει διατελέσει και δήμαρχος Σάμου. Αναμενόμενη η συμμετοχή του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, που έμαθα ότι έχει ξεκινήσει ομιλίες με αφορμή την ιδιότητά του, αλλά προωθεί την υποψηφιότητά του. Η αντιπεριφερειάρχης μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, είχε κλειδώσει εδώ και καιρό και ρόλο έπαιξε σε αυτό και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Η έκπληξη ήταν η συμμετοχή του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σωτήρη Σέρμπου, που ήταν στο ΠΑΣΟΚ και σύμβουλος, παλαιότερα, του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο γιος του Μιχάλη Καρχιμάκη στις Ευρωεκλογές

Κι ενώ η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ονόματα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ μένουν μόνο στις διαρροές. Μία από αυτές είναι και ο Λευτέρης Καρχιμάκης, γιος του πρώην υπουργού και γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος είναι λέκτορας ευρωπαϊκής πολιτικής στο ολλανδικό πανεπιστήμιο Leiden, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος στον ΟΗΕ. Όπως σωστά μαντέψατε, θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ και μάθαμε ότι η πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση θα γίνει στο Λασίθι.

Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ

Όσα είπε χθες ο πρώην διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιος Γεωργόπουλος, για τα οικονομικά του κόμματος προκάλεσαν, όπως έχετε μάθει, την οργή του Στέφανου Κασσελάκη. Πολλά επιχειρήματα μπήκαν στο τραπέζι, θα τον σύρουν στα δικαστήρια και θα τον διαγράψουν και από το κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα έδωσε απαντήσεις, αλλά για τους πολιτικούς του αντιπάλους χρειάζονται και άλλες, πιο πειστικές. Μαθαίνω δε ότι έχει να πει κι άλλα ο Θ. Γεωργόπουλος και να ρίξει ρουκέτες.

Η ενόχληση Τσίπρα για Στουρνάρα και τα mea culpa

Για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis αλλά και τις τηλεοπτικές άδειες προχώρησε σε mea culpa ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας «τσουνάμι» αντιδράσεων και σχολίων. Μπροστά βγήκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέμεινε ότι δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ την παρουσία της χώρας στην ΕΕ. «Χωρίς την ΤτΕ, η Ελλάδα ίσως να είχε βγει από την Ευρωζώνη το 2015» είπε ο Γ. Στουρνάρας, εκθέτοντας ως ένα βαθμό τον Αλέξη Τσίπρα, αφού κατέρριψε τους ισχυρισμούς του. Αυτό που έμαθα και δεν αμφισβητείται είναι ότι πήραν φωτιά στη συνέχεια τα τηλέφωνα στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα σε εκδότες και διευθυντές ειδήσεων, για να «κατεβάσουν» λίγο την ένσταση Στουρνάρα. Σου λέει το στρατόπεδο Τσίπρα πόσα… mea culpa; Παραδεχτήκαμε δύο, μην γίνουν και τρία.

Το παρα-υπουργείο που είχε στηθεί στο Μαξίμου

Το mea culpa του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις και άνοιξε στόματα ανθρώπων, που την επίμαχη περίοδο βρέθηκαν σε θέσεις «κλειδιά» και γνωρίζουν το παρασκήνιο. Ένας από αυτούς είναι και ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος την κρίσιμη περίοδο βρέθηκε στο τιμόνι του υπουργείου Δικαιοσύνης και σήμερα, με αφορμή την υπόθεση Novartis, κάνει λόγο για την ύπαρξη παρα-υπουργείου, που είχε στηθεί στο Μαξίμου. Οι αναφορές του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που διαγράφηκε το 2020, δημιουργούν εύλογους συνειρμούς και προβληματισμούς για τον τρόπο που νομοθετούσε η τότε κυβέρνηση. Άλλωστε, είναι κοινή παραδοχή πως ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019, υιοθετώντας αλλαγές στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από νομικούς «διατάξεις πλυντήριο», άφησαν στο απυρόβλητο πρωταγωνιστές υποθέσεων διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, δημιουργώντας αίσθηση ατιμωρησίας. Μάλιστα, οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν τότε εντός αλλά και εκτός Ελλάδος ήταν τέτοιας έντασης που η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να δώσει λύση, προχωρώντας σε τροποποιήσεις των επίμαχων διατάξεων.

Η απόφαση Δούκα – Παπανδρέου

Η απόφαση για τον διορισμό του Ανδρέα Παπανδρέου, που τόσος ντόρος έχει γίνει, είχε παρθεί εδώ και ένα μήνα ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και τον Γιώργο Παπανδρέου. Η εταιρεία Εθνικού Κήπου, η οποία πέρασε το 2012 στον δήμο, είχε τελευταίο διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιάννη Κοκκάρα. Να σημειωθεί πως η θέση του διευθύνοντα συμβούλου μπορεί να είναι αμισθί, αλλά μπορεί σε μια συνεδρίαση να ψηφιστεί μισθός από το ΔΣ.

Αποφασίζουν για τους Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αρκετά πιθανό -πλέον- το σενάριο αντικατάστασής των βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος των Σπαρτιατών από βουλευτές των λοιπών κομμάτων, που θα αυξήσουν τις έδρες τους. Συγκεκριμένα, το εκλογοδικείο θα αποφανθεί άμεσα (πριν τις ευρωεκλογές) απ’ ότι μαθαίνουμε για τις ενστάσεις που αφορούν το αν ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος δεν ήταν ο Βασίλης Στίγκας, αλλά ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης. Αν γίνει αυτό, ανακατεύεται η τράπουλα και σίγουρα η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πιο ισχυροί με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Όπου να ‘ναι έρχονται οι Τούρκοι στα νησιά μας

Θυμάστε την πολυσυζητημένη συμφωνία που κάναμε με τον Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο, προκειμένου να χορηγείται βίζα 72 ωρών στους Τούρκους, ώστε να μπορούν να επισκέπτονται με ευκολία 10 ελληνικά νησιά; Όπως έμαθα, στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, κι αυτό γιατί θα πρέπει στα συγκεκριμένα νησιά (Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, Σύμη και Καστελόριζο) να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, όπως για παράδειγμα: τελωνεία, αστυνομικά τμήματα και εφορίες, κάτι που, όπως φαντάζεται κανείς, μόνο εύκολο δεν είναι. Παρ’ όλα αυτά, όλα είναι σχεδόν έτοιμα και μέσα στον μήνα θα υποδεχθούμε τους πρώτους πολίτες μέσω αυτής της συμφωνίας από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Και εάν όλα πάνε καλά, η βίζα αυτή θα δοθεί και για άλλα νησιά, όπως για παράδειγμα για την Πάτμο.

Τι θέλει να κάνει ο Μαρινάκης και με την Ελευθεροτυπία

Ακόμα μία κίνηση ισχυροποίησης του χαρτοφυλακίου των media που έχει στην ιδιοκτησία του πραγματοποίησε μόλις χθες ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος, όπως σας έχω πει, έχει στόχο να βάλει τον όμιλο των μέσων ενημέρωσης της Alter Ego Media στο Χρηματιστήριο Αθηνών και έχει επενδύσει σημαντικά ποσά πολλών εκατομμυρίων τα τελευταία χρόνια, για να αποκτήσει τα ΝΕΑ, το Βήμα, το Ιn, το MEGA και πλέον την Ελευθεροτυπία, την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και το Enet. Το media χαρτοφυλάκιο του Βαγγέλη Μαρινάκη αποτιμάται πλέον, όπως υπολογίζεται, στα 8,1 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την εισαγωγή στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου. Αν δεν με απατά η μνήμη μου πάντως, η τελευταία εταιρεία από το χώρο των media που είχε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο ήταν η πρώην Τηλέτυπος Α.Ε., η εταιρεία που είχε το MEGA πριν το αποκτήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Δεν πάει για πανελλαδική άδεια το Action 24

Από την άλλη, για να μείνουμε στο μιντιακό τοπίο, έμαθα πρόσφατα από άνθρωπο της συγκεκριμένης αγοράς ότι οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης δεν στοχεύουν να αποκτήσουν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας για το Action 24. Κατά το ίδιο πρόσωπο, οι δύο άνδρες και ιδιοκτήτες του καναλιού θεωρούν ότι η παναττική κάλυψη που αυτό προσφέρει είναι αρκετή για το επιχειρηματικό πλάνο που έχουν στο μυαλό τους, καθότι, όπως μου έλεγε, η Αττική είναι η μισή Ελλάδα και φαίνεται ότι αυτό είναι αρκετό. Σκοπός τους είναι κατά κύριο λόγο να δημιουργήσουν κρίσιμη μάζα τηλεθεατών στην πρωτεύουσα.

Οι άρχοντες του γιαουρτιού

Το γιαούρτι ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ελλάδα μαζί με το γάλα και τη φέτα. Εκτιμάται ότι η ελληνική αγορά γιαουρτιού έχει πωλήσεις περίπου στους 100.000 τόνους το χρόνο με 200 εκατ. ευρώ σε τζίρο. Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, εκτός από την ιδιωτική ετικέτα που κυριαρχεί με 35,3% σε όγκο πωλήσεων, δεύτερος κατά σειρά παίκτης είναι η ΦΑΓΕ με 15,4%, ακολουθεί η Κρι-Κρι με 14,2%, η Δέλτα με 7,2%, ο Όλυμπος με 6,3%, η Δωδώνη με 4,6% και έπονται αρκετοί ακόμα μεγάλοι ή μικρότεροι παίκτες. Και σε τζίρο η σειρά κατάταξης των εταιρειών είναι ίδια, αλλά διαφέρουν τα ποσοστά.

Μία ακόμα εταιρεία από την Εριέττα Λάτση

Μετά τον vegan φούρνο Holy Llama, η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση κάνει ακόμα ένα επιχειρηματικό βήμα. Αυτή τη φορά η εταιρεία που σύστησε αφορά τον τομέα του catering, μέσω της Haloc Catering by Holy Llama. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας είναι 110.000 ευρώ και η σύστασή της πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή. Αντικείμενο της νεοσύστατης επιχείρησης είναι η παραγωγή έτοιμων γευμάτων με βάση τα λαχανικά αλλά και με βάση τα ζυμαρικά, η παραγωγή προϊόντων για διαβητικούς και για άλλες ειδικές διατροφικές κατηγορίες. Πρόκειται για έναν τομέα που η ίδια πιστεύει και στον οποίο έχει επενδύσει, βλέποντας όλο και περισσότερο μία σημαντική μερίδα πληθυσμού, όχι μόνο παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, να κατευθύνεται σε προϊόντα ειδικής διατροφής. Να σας θυμίσω ότι η έδρα του φούρνου Holy Llama, που η Εριέττα Κούρκουλου ίδρυσε μαζί με τη συνεργάτη της, Κελλίνα Δημητριάδη, είναι στον Υμηττό.

Το «ταμείο» του ’23 για τη Lamda Development

Κι ενώ πλέον το έργο στο Ελληνικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Lamda Development ετοιμάζεται για το «ταμείο» της χρονιάς που έκλεισε, καθότι προετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα οικονομικά της αποτελέσματα και να ενημερώσει αμέσως μετά τους αναλυτές για την εξέλιξη του εμβληματικού έργου. Τα υπάρχοντα περιουσιακά της στοιχεία, όπως είναι, δηλαδή, τα εμπορικά κέντρα The Mall, Golden Hall, το Cosmos στη Θεσσαλονίκη, το Designer Outlet στα Σπάτα και οι μαρίνες έχουν ακαθάριστη αξία ενεργητικού 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία της εισηγμένης. Την ίδια στιγμή, όμως, τα υπό ανάπτυξη έργα στο Ελληνικό θα αυξήσουν την αξία των περιουσιακών της στοιχείων, δεδομένου ότι εντός της έκτασης αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κτιριακών εγκαταστάσεων. Και έτσι, καθώς θα προχωράει το έργο, θα ενισχύονται και τα οικονομικά της μεγέθη, τα οποία εκτιμάται ούτως ή άλλως ότι θα είναι αυξημένα για τη χρονιά που έκλεισε. Λίγη υπομονή και οι αριθμοί θα μιλήσουν πολύ σύντομα, δίνοντας την ακριβή εικόνα.