Ο αφορισμός της Εκκλησίας

Ευλογείτε. Σήμερα ξεκίνησα με εκκλησιαστικό χαιρετισμό, γιατί με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες μάς χρειάζεται, για να μπούμε στο κλίμα των ημερών. Η Εκκλησία σήκωσε το δόρυ και επιτίθεται κατά της κυβέρνησης, αλλά βάλλει και κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η συγκεκριμένη υπόθεση παραμένει κόκκινο πανί για την Εκκλησία και οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν έως το Πάσχα σίγουρα, όπως μαθαίνω. Αυτή η πολεμική ατμόσφαιρα έχει ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Κόκκινο στη Σακελλαροπούλου

Η πρώτη αντίδραση ήρθε χθες και μάλιστα με μια πρωτοφανή κίνηση, που δείχνει την ενόχληση της Εκκλησίας για την ψήφιση του γάμου των ομοφύλων. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αποφάσισε ομόφωνα να μην παραστεί στο καθιερωμένο γεύμα, που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Έριξε κόκκινο επί της ουσίας στην Πρόεδρο και μάλιστα δεν θα τελεστεί η καθιερωμένη θεία λειτουργία στη Μητρόπολη, αλλά στη Μονή Πετράκη, ώστε να υπάρξει «μπλόκο» σε πολιτικούς επισήμους, που τυχόν θα ήθελαν να παραβρεθούν. Αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά, αλλά μια ενδιαφέρουσα πτυχή αποτελεί η ξεκάθαρη, όπως έμαθα, άποψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να μην κάνει πίσω, αλλά να βγει πιο επιθετικά.

Ερωτηματικά στο Μαξίμου και ο Τσίπρας

Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου, που βλέπει ότι αυτή η στάση των Ιεραρχών μπορεί να επηρεάσει και δεξιούς ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών. Παράλληλα, όμως, προκάλεσε και ερωτήματα για την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου απέναντι στους πολιτικούς και την επίσημη Πολιτεία για την πρόσφατη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την ψήφιση σχετικού νόμου. Και αυτό διότι, όπως έλεγε κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος, επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, που μάλιστα -μου θύμισε- έκανε και συμφωνία με τον κ. Ιερώνυμο για την εκκλησιαστική περιουσία, η Ιεραρχία δεν σήκωσε παντιέρα, όταν ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης. «Μήπως η Εκκλησία έχει επιλεκτική μνήμη;» μου είπε.

Έσπασε μια παράδοση ετών

Αυτό που έχει ενδιαφέρον να σας επισημάνω, διότι ρώτησα πολύπειρο παράγοντα που ασχολείται με τα της Εκκλησίας, με την απόφαση αυτή της Ιεραρχίας έσπασε μια παράδοση δεκαετιών και είναι η πρώτη φορά που η Κυριακή της Ορθοδοξίας θα εορταστεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

Τι θα γίνει 25η Μαρτίου και Πάσχα;

Ο μεγάλος φόβος, όμως, της κυβέρνησης και πάρα πολλών βουλευτών είναι πώς θα τους αντιμετωπίσουν οι Μητροπολίτες στις περιφέρειές τους. Επίσης, υπάρχει ανησυχία στο Μαξίμου για το πώς θα εορταστεί φέτος η 25η Μαρτίου και εάν θελήσει η Ιεραρχία να κάνει το ίδιο όπως την Κυριακή της Ορθοδοξίας, δηλαδή να μη γίνει δοξολογία στη Μητρόπολη, αλλά στη Μονή Πετράκη, αποκόπτοντας έτσι τα μέλη της κυβέρνησης από μια μεγάλη εορτή του Έθνους και της Ορθοδοξίας. Ήδη ο Μητροπολίτης Κέρκυρας με απόφασή του έθεσε εκτός Εκκλησίας τους τοπικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μπιάγκη, και του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Αυλωνίτη. Και μαθαίνω πως έρχονται και άλλοι αποκλεισμοί.

Ευπρόσδεκτος στο Άγιον Όρος

Θα παραμείνω λίγο ακόμα στα εκκλησιαστικά και να σας αναφέρω ότι και στο Άγιον Όρος πάρα πολλοί πολιτικοί είναι ανεπιθύμητοι και ειδικά της κυβέρνησης. Μόνο που η πόρτα είναι ανοικτή για τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, που όμως έμαθα ότι θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα, 13-14 Μαρτίου, πριν από την έναρξη της Τεσσαρακοστής για το Πάσχα, στην Αθωνική Πολιτεία. Μάλιστα έμαθα ότι ο πρόεδρος της Κύπρου θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου και την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, όπου Ηγούμενοι είναι δυο Κύπριοι, ο Πέτρος και ο Εφραίμ αντίστοιχα.

Πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ

Μόνο ειρηνική δεν είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το «όχι» που θα πει το κόμμα στην ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Χαμός έγινε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να δέχεται επίθεση τόσο από τη Νάντια Γιαννακοπούλου όσο και από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Σας είχα προϊδεάσει εδώ και μέρες ότι θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και ήταν σαφές πως θα γίνει με τη φράση που είπε ο Ν. Ανδρουλάκης: «Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία».

Τα ελλείμματα Ανδρουλάκη

Εγώ δεν θα μείνω στα όσα είπαν οι βουλευτές για το νομοσχέδιο, αλλά στην αναφορά της Ν. Γιαννακοπούλου για τον τρόπο που λειτουργεί το κόμμα και τα όργανα, και δεν έχει και άδικο. Αυτό που λένε πολλοί το είπε η βουλευτής πιο ωμά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι αντί το ΠΑΣΟΚ να είναι πολύ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει τα μύρια όσα προβλήματα, σέρνεται, με τον αρχηγό του να μην μπορεί να κερδίσει από τη δυσαρέσκεια που υπάρχει. «Έχει πολλά ελλείμματα ο Ανδρουλάκης», μου έλεγε πρόσωπο με πολυετή παρουσία στη Βουλή και εξηγούσε πως χρειάζεται κάτι φρέσκο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εάν θέλει να καταφέρει να ανέβει σημαντικά και να διαμορφώσει συνθήκες ενίσχυσης της παρουσίας του. Ο Ν. Ανδρουλάκης βγαίνει χαμένος από τη διαδικασία του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, ενώ δεν κέρδισε (όσα θα μπορούσε) και στην περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών. Το ροκάνισμα της καρέκλας του έχει ξεκινήσει.

Τι θα κάνουν Γιαννακοπούλου – Κωνσταντινόπουλος

Τι θα κάνουν, όμως, Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καθώς πλησιάζουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια; Η αίσθηση που υπάρχει από το βράδυ της Τρίτης και μου τη μετέφερε άνθρωπός μου μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είναι πως θα μαζευτεί η κατάσταση και στο τέλος δε θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Για τη Γιαννακοπούλου έμαθα, δε, πως ακόμη κι αν επιλέξει το δρόμο της αποχής, θα θέσει τον εαυτό της εκτός κόμματος. Το μήνυμα εστάλη και είναι ξεκάθαρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η περίπτωση Καζάντη

Σας είχα αναφέρει πως πολλά αλλάζουν στην Κουμουνδούρου μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν πρόλαβε καλά-καλά να κάτσει στην καρέκλα της η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά ως νέα εκπρόσωπος Τύπου και το κόμμα απέλυσε την επίσης δημοσιογράφο Κατέ Καζάντη από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί εξοργίστηκαν, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται για την απόλυσή της έπειτα από οκτώμισι χρόνια εργασίας και χωρίς καν να της αναφερθεί η αιτία. Αριστερά όπως μπαίνουμε ή όπως βγαίνουμε;

Ο Τσίπρας πρόεδρος

Σε μια μέρα μαύρη για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, καθώς ανακοινώθηκε η ποινή διετούς φυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε μια σημαντική θέση. Θα είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια, θέση από την οποία θα έχει και άποψη σημαντική για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, που με τέτοιες αποφάσεις απομακρύνεται από την ΕΕ. Ο πρώην πρωθυπουργός πέτυχε να εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία, περίπου 80% των ψηφισάντων, έναντι του Ούγγρου, Ζολτ Νέμεθ, ο οποίος ανήκει στους ευρωπαίους συντηρητικούς και είναι κοντά στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Την υποψηφιότητα Τσίπρα στήριξαν οι Σοσιαλιστές, η Αριστερά, οι Φιλελεύθεροι ALDE και το ενδιαφέρον είναι πως είχε και στήριξη από ένα τμήμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αναζητείται η πατρότητα των emails

Η ιστορία με τα emails που έστειλε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στους έλληνες ομογενείς ανά τον κόσμο και το πόθεν έσχες της «πατρότητάς» τους έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία, μάλιστα, μπορεί να εξελιχθεί αρνητικά τις προσεχείς ημέρες. Τελική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί, ωστόσο άνθρωπός μου, ο οποίος κατοικοεδρεύει στα άδυτα του πρωθυπουργικού Μεγάρου, μού εκμυστηρεύτηκε ότι «έχει γίνει σίγουρα κάτι λάθος», πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις. Το γεγονός ότι τόσο η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων όσο και η εισαγγελία έχουν διατάξει έρευνες για το θέμα έχει αναβαθμίσει την υπόθεση, με τις πολιτικές αντιδράσεις να μη λένε να κοπάσουν. Η ατζέντα θα αλλάξει, πάντως, άμεσα και έχω λόγο που το λέω.

Επαφές με τους κεντρώους του Μακρόν

Οι Δημοκράτες, το νέο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, διάλεξαν πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και ξεκίνησαν τις επαφές για μελλοντική ένταξη. Πριν από την ανακοίνωση του κόμματος υπήρξαν επαφές με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες, τους κεντρώους της Renew. Μετά τις πρώτες επαφές και την ανακοίνωση προγραμματίζεται συνάντηση Λοβέρδου και στελεχών των Δημοκρατών με την ηγεσία των Renew στις Βρυξέλλες, στα μέσα Μαρτίου, για το λανσάρισμα της προεκλογικής ευρωπαϊκής καμπάνιας. Προγραμματίζονται, επίσης, επαφές με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κεντρώων κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου. Οι Renew, η τρίτη πολιτική ομάδα του κοινοβουλίου, ενδιαφέρονται για τις επαφές με τους Δημοκράτες, για να υπάρχει εκπροσώπηση από Ελλάδα, ιδιαίτερα για την καταπολέμηση της ανόδου της Ακροδεξιάς. Όταν εκλεγεί ευρωβουλευτής από τους Δημοκράτες, θα ενταχθεί στην ομάδα τους.

Σχέδιο άμεσου ανεφοδιασμού της φρεγάτας «Ύδρα» με όπλα

Η φρεγάτα «Ύδρα» πλέει πάνοπλη αυτές τις ημέρες στην Ερυθρά Θάλασσα, έχοντας ακάλυπτα τα πυροβόλα και στις δύο πλευρές της, ενώ στο πλοίο έχει επιβιβαστεί και μια ομάδα επίλεκτων ανδρών των ειδικών δυνάμεων (ΟΥΚ) με σύγχρονο οπλισμό, που θα επέμβει εάν απαιτηθεί, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Aspides». Αυτό που μαθαίνω τώρα είναι πως στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας καταρτίστηκε και ένα ολόκληρο επιχειρησιακό πλάνο, προκειμένου, εάν κριθεί σκόπιμο, να σταλούν άμεσα βλήματα από τις αποθήκες του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, σαν αυτά που χρησιμοποιεί το πυροβόλο 554 της «Ύδρας». Κι αυτό γιατί μπορεί να απαιτηθεί η εμπλοκή της φρεγάτας σε σύγκρουση με τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία παρενοχλούν τα εμπορικά πλοία. Θυμίζουμε ότι η ελληνική αποστολή έχει επιφορτιστεί με τη συνοδεία των εμπορικών πλοίων, ώστε αυτά να διέλθουν με ασφάλεια. Υπάρχει, μάλιστα, συνεργασία με το αντίστοιχο ιταλικό, γαλλικό και γερμανικό πολεμικό σκάφος.

Τι θα συμβεί μετά τα μέτρα Σκρέκα

Μιλούσα με άνθρωπο που ξέρει καλά τα πράγματα στα σούπερ μάρκετ, ο οποίος μου ανέφερε ότι τα μέτρα Σκρέκα για τον περιορισμό της ακρίβειας θα φέρουν τη μείωση του πληθωρισμού, καθώς θα έρθει η πτώση των αρχικών τιμών που βλέπουμε στα ράφια. Πίσω από αυτό, όμως, υπάρχει και μία άλλη ανάγνωση. Οι Έλληνες έχουν συνηθίσει να αγοράζουν προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά από τα σούπερ μάρκετ και, ουσιαστικά, αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να μειωθούν οι προσφορές αυτές από τις βιομηχανίες και τους προμηθευτές, προκειμένου να αντισταθμίσουν την απώλεια που θα φέρουν τα μέτρα Σκρέκα για τα έσοδά τους. Υπάρχει και η πλευρά που πιστεύει πως μπορεί να γίνει μια μάχη προσφορών, για να ανεβάσουν τους τζίρους τους. Απομένει να δούμε τι θα επιλέξουν οι μεγάλες αλυσίδες.

«Υπερπληθυσμό» θα φέρει η ένωση Παγκρήτιας, Αττικής και Σερρών

Περίπου 1.700 άτομα θα είναι το συνολικό προσωπικό μετά τη συνένωση των τριών τραπεζών: Παγκρήτιας, Attica και Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών. Και οι τρεις τράπεζες ανήκουν στους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη. Ο αριθμός θα είναι αρκετά μεγάλος για τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν με το ενοποιημένο τραπεζικό σχήμα, που θα προκύψει από τις τρεις αυτές οντότητες. Και, όπως πληροφορούμαι, θα κληθεί η ιδιοκτησία αλλά και η διοίκηση του ενιαίου αυτού σχήματος να προχωρήσει σε λύση εθελούσιας εξόδου πιθανότατα, για να εξορθολογίσει τον αριθμό των εργαζομένων.

Ανατροπές στα εκπαιδευτικά project του Ελληνικού

Νέες ανατροπές -μου λένε ότι- έρχονται στα εκπαιδευτικά project του Ελληνικού. Σας θυμίζω ότι αρχικά έκανε πίσω το Κολλέγιο Αθηνών, το οποίο είχε διερευνήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας. Οι διοικούντες του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι δεν θα προχωρήσει η ίδρυση σχολείου στο Ελληνικό. Μαθαίνω τώρα ότι πιθανότατα θα υπάρξουν εξελίξεις και στην περίπτωση του Costeas Geitonas School (κατά κόσμον Κωστέας-Γείτονας). Η επιχείρηση που έχει στην ιδιοκτησία της τα γνωστά εκπαιδευτήρια θέλει να συνεχίσει με την υλοποίηση του πλάνου της. Σας θυμίζω ότι έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Lamda Development και την Prodea γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτό που ακούγεται, όμως, είναι ότι κάποιος πιθανότατα θα αποχωρήσει από την παρέα το επόμενο διάστημα.

Η Prodea χτίζει πολυκατοικία στο Ελληνικό

Και τώρα που είπα Prodea, να μην ξεχάσω να σας πω ότι η Prodea ετοιμάζει στο επόμενο διάστημα να χτίσει ένα κτίριο πολυτελέστατων κατοικιών στα σύνορα με το Ελληνικό (εκτός της εμβληματικής επένδυσης). Έχει στην ιδιοκτησία της ένα οικόπεδο-φιλέτο και σε αυτό θα προχωρήσει σύντομα στην ανέγερση ενός κτιρίου. Τα ακίνητα που θα κατασκευάσει δεν θα τα κρατήσει η ίδια, αντιθέτως προτίθεται να τα πουλήσει και να αντλήσει τις υπεραξίες που προσφέρει η περιοχή. Άλλωστε, στο συγκεκριμένο σημείο υφίσταται τον τελευταίο καιρό πολύ έντονη δραστηριότητα στις πολυτελείς κατοικίες, όπου παίκτες όπως είναι η Tέρνα, η P&C Development, που επίσης εξαγοράστηκε από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, η Ten Brinke και άλλες σημαντικές δυνάμεις της αγοράς, κινούνται με ιδιαίτερες φιλοδοξίες στον τομέα της κατοικίας στα νότια προάστια της πόλης.

Το project 91 Athens Riviera

Η Grivalia Hospitality, όπου κύριος μέτοχος είναι ο μεγαλοεπενδυτής Πρεμ Γουάτσα, γνωστός επίσης από τη συμμετοχή του σε Eurobank και Praktiker, φτιάχνει αυτή την περίοδο το 91 Athens Riviera. Το πολυτελές κάμπινγκ με σκηνές στη Βούλα. Το νέο πολυτελές θέρετρο της Αττικής και των νοτίων προαστίων θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στις 10 Ιουνίου. Ωστόσο, οι προκρατήσεις από τον όμιλο Domes Resorts, που έχει τη διαχείρισή του 91 Athens Riviera, έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως με πληροφορούν. Η τιμή έναρξης είναι 660 ευρώ ανά διανυκτέρευση, σε ένα concept που έχει το ενδιαφέρον του και προσφέρει αρκετές πολυτέλειες για τους ενδιαφερόμενους, που επιθυμούν μία ιδιαίτερη πολυτέλεια σε σκηνή πέντε αστέρων.