Καλή εβδομάδα και σήμερα θα ξεκινήσω με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την επίσκεψη εξπρές στα Χανιά, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Το κλίμα στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο σπίτι του, όπως έμαθα, ήταν εξαιρετικό και η συζήτηση, πέρα από τις κάμερες, ήταν πολύ χαλαρή με τον ενικό να κυριαρχεί.

Η θέα και η σωματοφύλακας

Ο Μπλίνκεν μου είπαν ότι εντυπωσιάστηκε, όχι απλά από το σπίτι αλλά και από τη θέα, που έχει το οικογενειακό οίκημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και πολλοί από τη συνοδεία του πρωθυπουργού εντυπωσιάστηκαν από τη γυναίκα σωματοφύλακα, που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Οι δυο πολιτικοί συμφώνησαν να έχουν ανοικτή γραμμή εκτός πρωτοκόλλου και εάν χρειαστεί, να συνομιλούν και απευθείας, χωρίς να παρεμβαίνουν άλλα πρόσωπα, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Τα επόμενα βήματα για F-35

Πάμε, όμως, στα πιο άμεσα πολιτικά, που αφορούν και τις σχέσεις των δυο χωρών, καθώς ο Μπλίνκεν έκανε στάση, ερχόμενος από τις ΗΠΑ, όπου είδε και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τον ομόλογό του, Φιντάν. Τι έμαθα; Να υπολογίσουμε περίπου έως τα μέσα Φεβρουαρίου, δηλαδή ένα μήνα με σαράντα ημέρες, για να εξεταστεί από το αμερικανικό Κογκρέσο το ελληνικό αίτημα για τα F-35. Πριν φθάσουμε, όμως, εκεί υπάρχουν δυο σταθμοί: ο ένας είναι, όπως μου εξήγησε ανώτατη διπλωματική πηγή με βάση όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν, να αποστείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιστολή προς την Ελλάδα, ώστε να αποδεχθεί το αίτημα για την αγορά των F-35 και ο δεύτερος σταθμός είναι να ζητηθεί επίσημα από την Ολομέλεια του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να εγκρίνει τη διαδικασία της εκκίνησης. «Συγκεκριμένη συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα δεν έγινε, αλλά αυτό προκύπτει από όσα μάθαμε» μου είπε η ίδια πηγή και μου εξήγησε παράλληλα ότι δε συνδέεται το ελληνικό αίτημα για τα F-35 με τα F-16 της Τουρκίας, αλλά η διαδικασία αφορά σε γραφειοκρατικά ζητήματα της αμερικανικής διοίκησης.

Κρητικά κεράσματα στους δημοσιογράφους

Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι είχαν στηθεί έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Ακρωτήρι Χανίων από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, για να καλύψουν την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Η αναμονή ήταν μακρά και γι’ αυτό άνθρωποι του Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχικά, καλωσόρισαν τους εκπροσώπους του Τύπου, προσφέροντάς τους γλυκίσματα, ενώ όσο το τετ α τετ των δύο ανδρών βρισκόταν σε εξέλιξη συνεργάτες του πρωθυπουργού «πέρασαν» στα αλμυρά κρητικά κεράσματα, δηλαδή χανιώτικα σκαλτσούνια με πολλές και διαφορετικές γεμίσεις – φρέσκια μυζήθρα και σπανάκι. Οι αμερικάνοι δημοσιογράφοι ξετρελάθηκαν από τη γεύση, ενώ και εντός της οικίας του πρωθυπουργού έμαθα ο Άντονι Μπλίνκεν δοκίμασε τσικουδιά και ντόπια πιτάκια. Αυτό είναι κρητική φιλοξενία.

Ο Κωνσταντινουπολίτης Κασσελάκης

Και να πάμε στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, που μας είπε ότι στηρίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Τι μάθαμε, όμως, για τον Στέφανο Κασσελάκη, που τον συνόδευε ο διπλωματικός σύμβουλός του, Βαγγέλης Κλαπαδάκης, ο βουλευτής Ευάγγελος Αποστολάκης, ο διευθυντής του γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης και ο πρώην βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Γιάννης Μπουρνούς; Ότι έχει ρίζες στην Πόλη, όπως αποκάλεσε την Κωνσταντινούπολη, μια κίνηση που δεν έχει κάνει κανένας Συριζαίος τόσα χρόνια, δηλ. να την ονομάσει έτσι. Μάθαμε ότι ο προπάππους του και η γιαγιά του ήταν από την Κωνσταντινούπολη.

Η πίστη του Κασσελάκη

Τι άλλο είδα; Τον Στέφανο Κασσελάκη να ασπάζεται τον σταυρό, να κάνει τον σταυρό του και να προσεύχεται! Δεν έχουμε συνηθίσει βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τους πασοκογενείς ή όσους προέρχονται από τα δεξιά, σε τέτοιες κινήσεις. Αυτό δείχνει πολλά για τα μελλούμενα σχετικά με το κοινό, στο οποίο θέλει να απευθυνθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Μια μυστική σύναξη με Τσίπρα

Και από τον Στέφανο Κασσελάκη να πάμε στο πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο έμαθα για διάφορες ενδιαφέρουσες κινήσεις. Πριν σας τις αποκαλύψω, να σας πω ότι για μια ακόμη φορά ενοχλήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, για το δημοσίευμα του «Βήματος», που υπογράφει ο πρώην διευθυντής του, Αντώνης Καρακούσης, ότι ετοιμάζει νέο κόμμα. Πριν λίγες εβδομάδες το είχαν διαψεύσει συνεργάτες του, αλλά τώρα επανήλθε ο Καρακούσης και, όπως μου είπε συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού, «δεν βάζει μυαλό. Τι να σχολιάσουμε τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας;». Ρώτησα να μάθω από πού προκύπτουν αυτά τα δημοσιεύματα και έμαθα ότι κύρια πηγή είναι πρώην μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα, που είναι σήμερα μεγαλοστέλεχος στο πεδίο της οικονομίας και δεν έχει καμία ουσιαστική επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό.

Το μέλλον της κεντροαριστεράς

Να φθάσω τώρα στη σύναξη. Αυτή έγινε σε σπίτι στο Ψυχικό πριν τα Χριστούγεννα, προτού αναχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας οικογενειακώς για Αυστρία και Τσεχία. Εκεί ήταν πρόσωπα, που κινούνται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και γνωστός δημοσιογράφος, πιθανότατα, όπως μου είπαν, ο Νίκος Φελέκης, ενώ στην παρέα ήταν και ο μέντορας του Τσίπρα, Αλέκος Φλαμπουράρης. Στη συζήτηση ειπώθηκαν πολλά για το μέλλον της κεντροαριστεράς.

Η Νέα Αριστερά βγαίνει μπροστά

Την ίδια ώρα, το προσεχές διάστημα είναι άκρως σημαντικό για τη Νέα Αριστερά. Ο πολιτικός φορέας έχει προγραμματίσει για τις 12 και 13 Ιανουαρίου πανελλαδική συνεδρίαση στελεχών στην Αθήνα, με στόχο το σχεδιασμό της οργανωτικής συγκρότησης, την επεξεργασία της ιδρυτικής της διακήρυξης και την προετοιμασία ιδρυτικής συνδιάσκεψης τέλη Φεβρουαρίου. Τα στελέχη της θεωρούν πως ήρθε η ώρα, πέραν των οργανωτικών κινήσεων, για εξωστρέφεια και για το λόγο αυτόν, έχουν προγραμματιστεί 80 εκδηλώσεις.

Τετ α τετ Παπασταύρου – Γιόχανσον στο Μαξίμου

Δυναμικά επέστρεψε από την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, καθώς ανάρρωσε πλήρως από την επέμβαση χολής στην οποία υποβλήθηκε. Έτσι, σήμερα έμαθα ότι θα συναντηθεί στην πρωθυπουργική έδρα με την ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία επισκέπτεται την Αθήνα, για να συμμετάσχει σε εκδήλωση-συζήτηση στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, την οποία θα ανοίξει ο πρωθυπουργός. Το τετ α τετ Παπασταύρου – Γιόχανσον θα εστιάσει στην ανάγκη να «χτιστεί» μια διεθνής συμμαχία καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών. Άνθρωποι που χειρίζονται σε βάθος το θέμα μου έλεγαν πως η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα, ηγείται μίας παγκόσμιας προσπάθειας, προκειμένου να πατάξει το δίκτυο των διακινητών, οι οποίοι μόνο στη Μεσόγειο και μόνο το 2023 οδήγησαν σε πνιγμό πάνω από 2.700 πρόσφυγες και μετανάστες. Δεδομένου ότι η χώρα μας πρόκειται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, η σημερινή συνάντηση έχει ενημερωτικό αλλά και προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενώ η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί και στην πρόθεση της Ευρώπης να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο αναφορικά με τις επιστροφές.

Έρχεται νέα τροπολογία για τους μετανάστες

Μετά την τροπολογία, που, όπως ενδεχομένως θυμάστε, επιψηφίστηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προκαλώντας αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς χορηγεί δικαίωμα άδειας διαμονής και εργασίας σε μετανάστες τρίτων χωρών, που έχουν εισέλθει παράτυπα και εργάζονται στη χώρα μας, μαθαίνω ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, είναι έτοιμος να φέρει στη Βουλή ένα νέο νομοθέτημα, το οποίο θα αλλάξει τους μηχανισμούς νόμιμης μετανάστευσης. Μέσω αυτού θα χορηγούνται ταχύτερα και ευκολότερα οι άδειες παραμονής και εργασίας καθώς επίσης και η ανανέωσή τους. Κάτι μου λέει πως θα υπάρξει πάλι προβληματισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα τεθεί σε διαβούλευση. Εάν καταγραφεί γκρίνια, θα υπάρξει και πάλι κομματική πειθαρχία από το Μαξίμου, προκειμένου να εγκριθεί από τη Βουλή.

Η μπηχτή της Αλεξίας Εβερτ

Μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανάρτηση έκανε χθες η κόρη του ιστορικού στελέχους της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ, η Αλεξία Έβερτ, που ανακοίνωσε παράλληλα και την παραίτησή της από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Πώς έτσι; Προφανώς την ενόχλησε που τα βρόντηξε ουσιαστικά ο Κώστας Μπακογιάννης. «Μετά από πολλή σκέψη που, λόγω οικογενειακού DNA, δεν με παίρνει πολύ να πάρω αποφάσεις. Λέγεται αυθορμητισμός. Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν. Δεν πάω στο Χάρβαρντ να διδάξω, κάθομαι σπίτι μου να προσέχω την οικογένειά μου». Για την ιστορία, τη θέση της θα πάρει ο Λευτέρης Σκιαδάς, που ήταν πίσω με 20 ψήφους διαφορά και τον χαρακτήρισε πανάξιο.

Και εκδότης ο Πάτσης

Μαθαίνω ότι ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Πάτσης, ο οποίος διαγράφηκε το 2022 από το κόμμα μετά την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών, που αγόραζαν κόκκινα δάνεια, έγινε πρόσφατα και εκδότης. Ο Πάτσης έχει συστήσει, όπως μου λένε άνθρωποι της αγοράς, μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω της ιστοσελίδας ποικίλου και επιχειρηματικού περιεχομένου με την ονομασία point media. Σας θυμίζω ότι το κύριο επάγγελμα του Πάτση είναι αυτό του δικηγόρου, μέσω του γραφείου JPA Law Firm, που έχει έδρα την οδό Αλωπεκής στο Κολωνάκι.

Ένεση ρευστότητας για την εταιρεία των Αντετοκούμπο

Σε ένεση κεφαλαιακής ρευστότητας προχώρησαν οι αδελφοί Αντετοκούμπο και συγκεκριμένα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία που διατηρούν στην Ελλάδα με την επωνυμία Antetokounbros Α.Ε. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν της τάξης των 800 χιλιάδων ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι με τα νέα δεδομένα το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας από τις 200 χιλιάδες ευρώ έφτασε το 1 εκατομμύριο ευρώ. Οι μέτοχοι της εταιρείας είναι οι δύο αμερικανικές εταιρείες Antetokounbros Limited με ποσοστό 25% και GreekFreak Investments με ποσοστό 75%. Σας θυμίζω εδώ ότι τον περασμένο Δεκέμβριο άνοιξε ένα νέο κατάστημα Antetokounbros στην οδό Ερμού, στο οποίο πωλούνται προϊόντα με την υπογραφή των αδελφών Αντετοκούνμπο.

Η Rolex στη Μαρίνα Βουλιαγμένης

Ο διάσημος οίκος ρολογιών «Rolex» θα είναι μεταξύ αυτών, που θα έχουν κατάστημα στην ανανεωμένη Μαρίνα Βουλιαγμένης, όπου θα αρχίσουν από τα μέσα Απριλίου να εγκαθίστανται μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού μεταξύ των οποίων: η Louis Vuitton, η Dior, η Gucci και η Yves Saint Laurent. Επίσης, και ο οίκος Zegna θα βρίσκεται στη νέα μαρίνα, που τελεί υπό τη διαχείριση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Θα δημιουργηθεί ένα σημείο πολυτέλειας, όπου θα εξυπηρετούνται τα σκάφη που ελλιμενίζονται σε αυτήν. Η έναρξη λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων, που θα βρίσκονται στη Μαρίνα Βουλιαγμένης ή αλλιώς Astir Marina, αναμένεται να έχει γίνει έως και τις αρχές Ιουνίου. Οπωσδήποτε αποτελεί τον πρώτο ισχυρό πόλο λιανικής στα νότια προάστια, όπου ακολουθούν χρονικά οι μεγάλες επενδύσεις, που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια στο Ελληνικό.

Το μπόνους του Μεγάλου στους χαμηλόμισθους της Πειραιώς

Εκτός από το μπόνους που είχε δώσει η Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω διάθεσης μετοχών σε υψηλόβαθμα στελέχη στις αρχές Δεκεμβρίου, η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου έλαβε την απόφαση να δώσει μπόνους και στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς και η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισαν ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν ετήσιες μεικτές αποδοχές έως 21.000 ευρώ θα λάβουν έναν επιπλέον μισθό. Επιπλέον, όσοι αμείβονται με 21.000 έως 30.000 ευρώ ενισχύθηκαν με μισό μισθό.

Το χρυσοφόρο ακίνητο του Κολωνακίου

Πολλοί θα ήθελαν να έχουν το συγκεκριμένο ακίνητο στο Κολωνάκι. Ο λόγος για ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά καταστήματα στην καρδιά του Κολωνακίου, στην οδό Κανάρη 2. Σύμφωνα με την αγορά, το ακίνητο μισθώνεται στην πολυεθνική εταιρεία ειδών ένδυσης, Max Mara, για ποσό 20.000 ευρώ το μήνα, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, για να μπορέσει να καλυφθεί από το τζίρο της επιχείρησης. Πηγές, μάλιστα, που γνωρίζουν τα πράγματα αναφέρουν ότι το εν λόγω ακίνητο παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση, η τιμή του είναι τέτοια που καθιστά δυσχερή την απόσβεση του συγκεκριμένου υψηλότατου μισθώματος.

Ψάχνουν λύσεις για την ακρίβεια στο βρεφικό γάλα

Βασικό μέλημα των μελών της κυβέρνησης και ειδικότερα του Κώστα Σκρέκα αποτελεί, όπως μαθαίνω, η τιμή στο βρεφικό γάλα. Κυρίως γιατί στο βρεφικό γάλα δεν υπάρχει εναλλακτική για κάποιο άλλο προϊόν, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα προϊόντα διατροφής, καθότι το συγκεκριμένο γάλα αποτελεί αποκλειστικό μέσο διατροφής ενός βρέφους. Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε συνάντηση για μία ακόμα φορά με τους εκπροσώπους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ για θέματα ακρίβειας. Τα πρόσφατα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού έδειξαν ότι το βρεφικό γάλα πωλείται στη χώρα μας από 32 έως 213% ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το υπουργείο Ανάπτυξης ψάχνει λύσεις, για να περιορίσει τα φαινόμενα ακρίβειας.