Πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε παιδιά… Το 2023 φεύγει και σήμερα η στήλη κλείνει το έτος με ευχές πολλές σε όλους μια καλύτερη χρονιά με υγεία και κάθε καλό. Να έχουμε και καλές ειδήσεις ή τουλάχιστον όχι μόνο άσχημες. Το έχει ανάγκη ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

Οι υπουργοί που είναι στα πάνω τους

Πάντα τέτοιες ημέρες κάνουμε και απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, σκεφτόμαστε τι έγινε, τι λάθη κάναμε, τι μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αλλά και τα θετικά. Ε, εάν πάμε στην κυβέρνηση θα δούμε και ποιοι υπουργοί το 2023 ήταν στα πάνω τους κατά το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν είναι επίσημη βαθμολόγηση, ούτε άτυπο χρηματιστήριο, αλλά από συζητήσεις για διάφορα υπουργεία και την παραγωγικότητά τους. Εκεί που βλέπω θετική εικόνα κατά το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι για τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, που θα ξεκινήσει και το 2024 με το κρίσιμο νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ. Το άλλο πρόσωπο που οι μετοχές του είναι ψηλά στο Μαξίμου, είναι η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Επίσης, έμαθα ότι υπάρχει καλή εικόνα για τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ενώ πολύ καλή βαθμολογία υπάρχει για τον υπουργό Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, που σήκωσε στις πλάτες του και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το οποίο ακόμα γκρινιάζουν μερικοί στη Νέα Δημοκρατία. Ήρεμη δύναμη, που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Οι δεύτερες σκέψεις

Και επειδή το 2024 θα είναι ζόρικο, γίνονται δεύτερες σκέψεις για το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας. Σας ανέφερα χθες αρκετά, αλλά τα όσα έγραψα ήταν αφορμή να μιλήσω με κεντρικό κυβερνητικό παράγοντα που μου ανέφερε τον προβληματισμό που υπάρχει στην κυβέρνηση για το θέμα. Μου επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχει προγραμματισμός στο άμεσο μέλλον, αλλά μου επεσήμανε πρώτη φορά ότι εκφράζονται προβληματισμοί και σκέψεις για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας κι από το περιβάλλον του Μαξίμου. Μάλιστα, επ’ αυτού έγινε και συνάντηση και συζητήθηκε το θέμα μεταξύ του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη που έχει τελέσει πολιτικό γάμο με άνδρα στο εξωτερικό και του Μάκη Βορίδη που έχει ενστάσεις.

Τα θέματα που ζητούν λύσεις

Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν θέματα αγκάθια, όπως τι θα γίνει με τα δικαιώματα των παιδιών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό από ομόφυλα ζευγάρια, και στην Ελλάδα δηλώνονται μόνο από τον ένα γονέα. Το άλλο σχετίζεται και με τα ετερόφυλα ζευγάρια και αφορά: τι θα γίνει σε περίπτωση που ένα ζευγάρι αποφασίσει να καταψύξει ωάρια, η γυναίκα μπορεί να προχωρήσει σε εμφύτευση σε περίπτωση που φύγει από την ζωή ο σύζυγός της, ενώ δεν ισχύει το αντίστροφο.

Παραίτηση και νέα ημέρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η ολοκλήρωση της πρώτης πληρωμής της Βασικής Ενίσχυσης για το 2023 στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027, δεν κατάφερε να αποδώσει στους δικαιούχους ούτε τα κατά μειωμένα 238 εκατ. ευρώ καθώς ακόμη και από αυτό το ποσό, έμειναν αδιάθετα 75 εκατ. ευρώ. Σε αυτά, ας συνυπολογίσουμε τις ελλιπείς πληρωμές στην αναδιανεμητική ενίσχυση, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, τα προβλήματα πληρωμών στα προγράμματα Σχεδίων βελτίωσης και Νέων αγροτών καθώς και την μη απορρόφηση των πόρων των οικολογικών σχημάτων που αντιστοιχούν στο 25% των άμεσων ενισχύσεων που θα αντικαθιστούσαν δήθεν και την απώλεια του πρασινίσματος. Άρα στερήθηκε ο αγροτικός κόσμος ενισχύσεις που ξεπερνούν τα 940 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου κάτι έπρεπε να γίνει και κάποιος να χρεωθεί το πρόβλημα. Έτσι, χθες έγινε επίσκεψη του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στρατάκου στον ΟΠΕΚΕΠΕ και μετά το υπουργείο ενημέρωσε ότι έγινε αποδεκτή η παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού, Ευάγγελου Σημανδράκου. Ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι ξεκινάει μια καινούργια ημέρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αποτελεί παρελθόν η απόσταση που είχε δημιουργηθεί και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και του Οργανισμού.

Μύλος στο ΣΥΡΙΖΑ

Μύλος εν μέσω γιορτών έχουν γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά του κόμματος. Υπήρξαν δημοσιεύματα, προφανώς από διαρροές μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και δάνεισε το κόμμα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και κυρίως το δώρο Χριστουγέννων και για κάποιες τρέχουσες υποχρεώσεις. Εδώ να σας πω ότι η κρατική επιχορήγηση οριακά θα ξεπερνά ετησίως τα 4 εκατ. ευρώ και είναι πολύ μειωμένη λόγω του χαμηλού ποσοστού. Και ένα μεγάλο μέρος, κοντά στα 3 εκατ. ευρώ μου είπαν ότι πηγαίνουν για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες των ΜΜΕ του κόμματος.

Μπλεγμένοι στις διαρροές

Το ποσό μάλιστα που διέρρευσε ήταν περίπου 250.000 ευρώ και αυτό αν και κυκλοφόρησε την Τετάρτη το απόγευμα και έπαιζε έως το βράδυ της Πέμπτης δεν διαψεύστηκε. Το φοβερό είναι ότι ορισμένοι εντός ΣΥΡΙΖΑ γκρίνιαξαν γιατί δάνεισε ο πρόεδρος το κόμμα και υπήρξαν προς δημοσιογράφους ερωτήσεις όπως ποιο όργανο ενέκρινε τον δανεισμό από τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι θα έπρεπε να εγκριθεί ή τουλάχιστον να ενημερωθεί η Πολιτική Γραμματεία. Όπως ήταν λογικό η διαρροή περί δανείου είχε και αιχμές για τους πρώην γραμματείς Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Τα καρφιά της Αναγνωστοπούλου

Το δάνειο ερέθισε και τους βουλευτές που αποχώρησαν για τη Νέα Αριστερά και ανέλαβε η Σία Αναγνωστοπούλου να γράψει ότι πλήρωσαν την πάγια μηνιαία εντολή μέχρι και το τέλος αυτού του χρόνου. «Δηλαδή και 1,5 μήνα μετά την αποχώρηση. Κάποιοι βουλευτές που έμειναν δεν πλήρωναν ποτέ και μάλλον δεν πληρώνουν και τώρα. Επομένως ο ΣΎΡΙΖΑ δεν βρέθηκε σε οικονομική δυσχέρεια εξαιτίας των “11”», αναφέρει η Σία Αναγνωστοπούλου και έριξε το καρφί της: «Mέχρι την παραίτηση Τσίπρα τα οικονομικά του ΣΎΡΙΖΑ ήταν απολύτως τακτοποιημένα. Δε χρώσταγε πουθενά και σε κανέναν».

Ο Άδωνις και ο Βασιλειάδης που τα μάσαγε

Το δάνειο Κασσελάκη έδωσε λαβή και στη ΝΔ με τον Άδωνι Γεωργιάδη να ρωτάει: «Από πού είναι τα λεφτά; «Το δάνειο έχει φόρο, έχει πληρωθεί; Τι σύμβαση έχουν κάνει μεταξύ τους;». Μετά το θόρυβο και αφού δε δόθηκαν απαντήσεις, ούτε μέσω κάποιου δελτίο Τύπου, βγήκε ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης να πει απλά, «Έχουν δοθεί κάποια χρήματα και από τον πρόεδρο, αλλά το ποσό είναι μικρότερο από αυτό που ακούγεται. Εκεί εξήγησε, απαντώντας και στη ΝΔ, ότι σε κάθε περίπτωση οποιοδήποτε ποσό δίνεται στο κόμμα, δίνεται με τυπικό τρόπο, δίνεται με δανεισμό και επιστρέφεται, μόλις έρχεται η κρατική χρηματοδότηση». Για το αν το δάνειο Κασσελάκη θα είναι έντοκο είπε: «Αν είναι δυνατόν, όταν δανείζουμε στο κόμμα δε δανείζουμε με επιτόκιο». Όμως όταν ενημερώθηκε από τους δημοσιογράφους από το Action 24 για τις αρχικές διαρροές που ανέφεραν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα δανείσει στο Κόμμα με επιτόκιο είπε: «Δεν νομίζω να ισχύει». Μύλος και με τις διαρροές!

Η απάντηση Τσίπρα μέσω Καρτερού

Μπροστά βγήκε για να υπερασπιστεί τον Αλέξη Τσίπρα (σ.σ. τον είδα αξύριστο και χαλαρό στην Πράγα μετά τη Βιέννη να συνεχίζει τις διακοπές του με την οικογένειά του) και την προεδρία του για τη διαχείριση των οικονομικών της, ο Θανάσης Καρτερός που αναρωτήθηκε για τα κίνητρα όσων έκαναν τη διαρροή: «Ήθελαν κάποιοι να δείξουν πόσο καλός είναι ο Κασσελάκης; Ήθελαν να συκοφαντήσουν το “προηγούμενο καθεστώς” και κάποιους ανεπιθύμητους; Ήθελαν απλώς να βγάλουν τα απωθημένα τους;». «Σε κάθε περίπτωση υποτίμησαν τη ζημιά που κάνουν στον πρόεδρο, τον οποίο κολακεύει, υποτίθεται, η διαρροή τους». Δεν είχε και άδικο.

Τα 200.000 που έγιναν… 20.000

Ο επί τρία χρόνια διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Θύμιος Γεωργόπουλος, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel για το δάνειο του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, είπε «αν σωστά θυμάμαι, είναι περί τις 20.000 ευρώ, από την προσωπική του εταιρία, στις δύο εταιρίες». Συνέχισε ο Διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, λέγοντας για τον Κασσελάκη πως «ο ίδιος, λοιπόν, στην προσπάθειά του να μην υπάρξει οποιαδήποτε μαύρη τρύπα μελλοντικά μιλάμε τώρα από την μειωμένη χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ, έμαθα ότι εξέφρασε την άποψή του να δανείσει τα μέσα, την Left Media και την Αυγή, με ένα ποσό είναι της τάξεως δεν το γνωρίζω, μεγαλύτερο, μικρότερο των 200.000 ευρώ, με δανειακή σύμβαση, νόμιμα και λοιπά».

Αλλαγή σκυτάλης στην ελληνική πρεσβεία της Άγκυρας

Αθόρυβα προχωρά σε αλλαγές προσώπων – «κλειδιά» το Υπουργείο Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε την αντικατάσταση του πρεσβευτή της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλου Λάζαρη, που συνταξιοδοτείται, από τον Θεόδωρο Μπιζάκη. Ο νέος επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας μας στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν μέχρι πρότινος πολιτικός σύμβουλος της πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον, κάτι που σημαίνει πως γνωρίζει καλά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και αναμένεται να συμβάλλει καταλυτικά στη διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας που έχει ανοιχτεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την επίλυση μιας σειράς διαφορών. Και κάτι ακόμη, εξίσου σημαντικό. Ο Θ. Μπιζάκης όσο βρισκόταν στις ΗΠΑ ήταν στενός συνεργάτης της νυν υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, η οποία από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2023 ήταν πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τους πρώτους μήνες του 2024 η μετακόμιση υπηρεσιών της Βουλής

Κυρίως οι διοικητικές υπηρεσίες της Βουλής αναμένεται να μεταφερθούν στο Μέγαρο Μποδοσάκη (επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας 20), το οποίο ενοικίασε το Κοινοβούλιο με μίσθωμα περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Η ολοκλήρωση της μετακόμισης θα γίνει εντός των πρώτων μηνών του 2024 και θα στεγαστούν εκεί υπηρεσίες που έως σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα μίσθια επί των οδών Σέκερη και Βασιλίσσης Σοφίας. Η συγκεκριμένη κίνηση γλυτώνει χρήματα για τη Βουλή, αφού κάθε χρόνο πλήρωνε πολύ περισσότερα σε ενοίκια. Το υποδειγματικά συμμετρικό γωνιακό Μέγαρο Μποδοσάκη είναι ένα από τα ιστορικότερα κτήρια της Αθήνας. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1949 και ολοκληρώθηκε το 1958, ενώ την περίοδο 2005 – 2006 ανακαινίστηκε ριζικά. Αποτελείται από ισόγειο, 6 ορόφους και 2 υπόγεια, έχοντας συνολική επιφάνεια 13.460 τ.μ. Η δε θέα του είναι απίστευτη. Απρόσκοπτη προς τον Εθνικό Κήπο και εξαιρετική προς τον Λυκαβηττό, τη Βουλή, το Καλλιμάρμαρο, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός αλλά και την Ακρόπολη.