Το αφήγημα της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής ορμής» θα προτάξει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση, μου είπε χθες ανώτερη κυβερνητική πηγή με την οποία επικοινώνησα τηλεφωνικά για ευχές. Κομβικής σημασίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως μου είπε το συγκεκριμένο πρόσωπο, είναι το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ και γι’ αυτό επέλεξε μάλιστα να την προαναγγείλει στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν μήνες έτοιμη, αλλά πάντα κάτι τύχαινε και δεν έμπαινε σε προτεραιότητα. Μάλιστα, είχε αποφασιστεί να προτάξουν την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές

Ιδεολογική αναμέτρηση

Η κυβέρνηση θέλει τις επόμενες εβδομάδες να μεταφέρει την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση στο ιδεολογικό γήπεδο και αυτό διότι εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η πλειονότητα της κοινωνίας είναι υπέρ μιας μεταρρύθμισης στο θεσμικό πλαίσιο.

Κωδικός «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»

Ο πρωθυπουργός εμμένει, όπως μου λέει άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι θα κερδίσει πόντους. Και για να προωθηθεί έχουν μετρήσεις της κοινής γνώμης που εξετάζουν και όλη η προσοχή στρέφεται πλέον στην επιχείρηση με τον κωδικό «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολύ κρίσιμο να περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς θα ενισχύει στην εικόνα του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού.

Τα «300 ορόσημα»

Ο σχεδιασμός για τη μεταρρυθμιστική ορμή περνάει, όμως, μέσα και από την ικανότητα των υπουργών να τρέξουν μεταρρυθμίσεις. Αυτές περιγράφονται μέσα στους υπουργικούς μπλε φακέλους, που παρέλαβαν στην προ ημερών τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2023. Εκεί είναι οι δράσεις για το 2024 και, όπως μου είπαν, υπάρχουν περίπου 300 ορόσημα, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, δράσεις για να διατηρήσει την πολιτική κυριαρχία. «Τρέξτε και θέλω άμεσα αποτελέσματα» είναι το μήνυμα Μητσοτάκη.

Βελτίωση του κλίματος

Ο πρωθυπουργός είναι λογικό να θέλει αποτελέσματα, καθώς η ελληνική κοινωνία προβληματίζεται, σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Παρότι εμφανίζεται ελαφρά βελτίωση του κλίματος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, καθώς υποχωρούν οι απαντήσεις ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση και αυξάνονται οι απαντήσεις ότι πάνε προς τη σωστή, εντούτοις η ατζέντα έχει αρκετά θέματα που αναζητούν λύση.

Η πρωτοφανής αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης

Αυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερη αξία και είναι πρωτοφανές μεταπολιτευτικά αποτελεί η αποδοκιμασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι μεγαλύτερη από αυτή της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει 56% αρνητικές γνώμες και 38% θετικές, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 83% αρνητικές γνώμες ως αξιωματική αντιπολίτευση και μόλις 10% θετικές (με μικρή άνοδο με το ακόμη χειρότερο 8% του Νοεμβρίου).

Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Το αποτέλεσμα είναι και σε αυτή τη δημοσκόπηση, όπως και σε αυτή του Νοεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου να σταθεροποιείται στην τρίτη θέση, με 10,1%, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη φορά υποχώρησε δημοσκοπικά στο 11,4% (από 12,2% τον Νοέμβριο). Το ΚΚΕ έχει 8,2% (τον Νοέμβριο είχε 9,2%). Από την άλλη, η Νέα Αριστερά, στην πρώτη μέτρησή της από τη Metron Analysis δεν ξεπερνά το 2%, δείχνοντας ότι έχει μεγάλη ανηφόρα μέχρις ότου αποκτήσει ένα ευρύτερο ακροατήριο, πέραν του στενού κομματικού. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η ΝΔ, που σημειώνει ελαφρά άνοδο στο 30,9% (τον Νοέμβριο είχε 30,5%), να διευρύνει ακόμη περισσότερο τη διαφορά της από την αντιπολίτευση. Σημεία των καιρών.

Διχασμός για τη μεταρρυθμιστική ορμή

Μια άλλη, όμως, μέτρηση, αυτή της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, εμφανίζει διχασμένη την κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά τις δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που έχει θέσει στο δημόσιο βήμα η κυβέρνηση: την ίδρυση, δηλαδή, μη κρατικών πανεπιστημίων και το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Παράλληλα, στο μεγάλο ζήτημα που κυριαρχεί για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα και αφορά την οπαδική βία, 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας. Στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων» το 47% απαντά σίγουρα/μάλλον θετικά, ενώ το 40% απαντά σίγουρα/μάλλον αρνητικά. Το γεγονός ότι η πλάστιγγα γέρνει προς το να επιτραπεί η λειτουργία τους, φαίνεται πιο ξεκάθαρα στην ερώτηση «Λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», όπου το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί», ενώ το 26% λέει ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». «Στα δύο» όμως, είναι μοιρασμένοι οι πολίτες σε ό,τι αφορά το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Το 46% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μάλλον/σίγουρα αρνητικά τον πολιτικό γάμο, ενώ το 45% δηλώνει σίγουρα/μάλλον θετικά.

Ακόμα και πριν τις Eυρωεκλογές το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Από επίσημα χείλη άκουσα ότι το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν θα έρθει de facto μετά τις Ευρωεκλογές -όπως εσχάτως έχει αρχίσει να διαρρέεται- καθώς ήδη έχει αρχίσει να μελετάται από τους «αρχιτέκτονές» του. Οι κυβερνητικοί μετρούν τις αντιδράσεις, που θα προκαλέσει τόσο στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης, όσο και στην κοινωνία και εσχάτως στην Ιερά Σύνοδο. «Η δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι θα έρθει μέσα στο 2024, θα τηρηθεί στο ακέραιο» μου έλεγε συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας: «τώρα αν θα είναι το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, δεν το γνωρίζουμε ακόμα». Και συνέχισε τη σκέψη του εξηγώντας: «Τώρα ένας άνδρας ή μία γυναίκα μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί. Δύο ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης. Δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν θα μπορούσαν δύο άνθρωποι του ίδιου φύλου να υιοθετούν παιδιά. Είναι κάπως υποκριτικό. Η αγάπη δεν τεμαχίζεται». Επέμεινε δε ότι όταν έρθει το σχέδιο νόμου θα δοθούν και οι εξηγήσεις που απαιτούνται.

Στήριξη Δούκα από ΣΥΡΙΖΑ

Η στήλη, και όσοι τη διαβάζετε το ξέρετε, σας είχε αποκαλύψει πρώτη ότι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας θα διεκδικήσει την προεδρία της ΚΕΔΕ. Αυτό που μαθαίνω, όμως, αφορά τις υπόγειες συζητήσεις με τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Κώστας Ζαχαριάδης θέλει να τον στηρίξει. Και όπως άκουσα, δεν είναι αρνητικός και ο Στέφανος Κασσελάκης. Ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ τον στήριξε στην ιστορία με την Ανάπλαση ΑΕ.

Πάνε σε συνέδριο… πανηγυρικού χαρακτήρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Δυσφορία έχει προκαλέσει προκαλέσει σε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το γεγονός ότι ο πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης, ανέβαλε τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου για σήμερα, επειδή θα έπρεπε να λείψει στο Παρίσι μαζί με τον σύζυγό του, Τάιλερ Μάκμπεθ. Τη συνεδρίαση αυτή την ανέμεναν εδώ και αρκετές ημέρες τα στελέχη, καθώς μέσω αυτής θα εκκινήσει η προετοιμασία του συνεδρίου του κόμματος. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Οργανωτική Επιτροπή αντικαθιστά την Κεντρική Επιτροπή έως το συνέδριο. Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και μια ακόμη πληροφορία περί μη εκλογής συνέδρων. «Το συνέδριο θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα» έμαθαν κάποιοι και τώρα ψάχνουν να βρουν, εάν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, που, σε συνάρτηση με την ιδιωτικού χαρακτήρα επίσκεψη του προέδρου στη γαλλική πρωτεύουσα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν διαμορφώνει και το καλύτερο κλίμα στην Κουμουνδούρου. Όχι ότι ήταν καλό πάντως όλους αυτούς τους μήνες.

Νέα εξαγορά ετοιμάζει η Ideal

Δεν σταματά να κοιτάζει εξαγορές η Ideal Holdings, η οποία φέτος μετά την απόκτηση των Attica θα κλείσει με τζίρο 380 εκατομμύρια ευρώ και EBITDA περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση την αρχική πρόβλεψη επρόκειτο να κλείσει λίγο πιο ψηλά σε τζίρο περί τα 392 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η μείωση τιμών στο χάλυβα επηρέασε τη δραστηριότητα στην παραγωγή καπακιών μέσω της θυγατρικής Αστήρ Βυτόγιαννης, η οποία εξαρτάται άμεσα από το συγκεκριμένο μέταλλο, η τιμή του οποίου μειώθηκε και αμέσως μετά μειώθηκε και η τιμή πώλησης του τελικού προϊόντος. Πάντως ο όμιλος που χθες έκανε πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο μετά την έκδοση του ομολόγου των 100 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς χτύπησε το καμπανάκι στην έναρξη της συνεδρίασης είναι γεγονός ότι ετοιμάζει και άλλη μεγάλη εξαγορά· που παρά τα όσα δείχνει το ποσό των 21 εκατομμυρίων ευρώ που απομένει της αύξησης – καθότι τα υπόλοιπα των 100 εκατομμυρίων θα διατεθούν για την εξόφληση δανεισμού – πιθανότατα η εξαγορά θα είναι αρκετά μεγαλύτερη των 21 εκατομμυρίων, με εύρεση κεφαλαίων και από άλλες πηγές. Κυριακή κοντή γιορτή για όλα αυτά και σύντομα θα το ξέρουμε.

Στο Ελληνικό σήμερα οι Αμερικανοί και ο Περιστέρης

Εγκαίνια κάνουν και επίσημα σήμερα το πρωί στη συνεργασία τους ο Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα και οι Αμερικανοί της Hard Rock International. Ακούγεται ότι στο Ελληνικό θα βρεθεί και ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας Jim Allen, όπου οι δύο πλευρές, έχοντας λάβει πλέον και τις άδειες δόμησης, θα ξεκινήσουν από στιγμή σε στιγμή την κατασκευή του έργου, που αποτελεί βασικό μέρος της συνολικής επένδυσης. Η Hard Rock συμμετέχει στην κοινοπραξία για το καζίνο με ποσοστό 51% και ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα με ποσοστό 49%. Η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει, όπως έχει γίνει γνωστό, το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο Χατζημηνάς ετοιμάζεται για Χρηματιστήριο

Άνθρωποι της χρηματιστηριακής αγοράς με πληροφορούν ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και επικεφαλής του ομίλου EFA ετοιμάζει την είσοδο του δεύτερου στο Χρηματιστήριο. Ο όμιλος αποτελεί αυτή τη στιγμή τον πρώτο παίκτη στην Ελλάδα στον τομέα αεροναυπηγικής και συστημάτων άμυνας. Η εταιρεία προέβη σε διαδοχικές επενδύσεις το τελευταίο διάστημα, όπως αυτή του νέου εργοστασίου στο Κορωπί, δίπλα στο υφιστάμενο, αλλά και κτιρίου γραφείων στο Νέο Ψυχικό. Η επένδυση για το νέο εργοστάσιο μαθαίνω ότι άγγιξε τα 6 εκατομμύρια ευρώ και η επένδυση για τα γραφεία στο Ψυχικό άγγιξε τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος ο τζίρος της θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια ευρώ από περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρσι, ενώ μεταξύ των συνεργασιών είναι και με τον αμερικανικό στρατό, τον οποίο τροφοδοτεί με αμυντικά συστήματα και τεχνολογίες.

Η επικοινωνιακή στρατηγική των σούπερ μάρκετ για την ακρίβεια

Να πείσουν τους καταναλωτές με κάθε τρόπο ότι δεν ευθύνονται για την ακρίβεια στα βασικά αγαθά επιδιώκουν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Πώς θα το καταφέρουν; Με συνεχείς αναφορές και παρουσίαση εκθέσεων που δείχνουν ότι το περιθώριο κέρδους προ φόρων επί του τζίρου είναι μόλις 1,47% και επομένως πολύ μικρό, για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους. Η επικοινωνιακή στρατηγική είναι αρκετά καλά οργανωμένη, ωστόσο είναι αρκετά δύσκολο να πετύχουν αυτό που επιδιώκουν. Διότι όταν μιλάει η τσέπη του καταναλωτή και το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται διαρκώς, τότε η οποιαδήποτε προσπάθεια να πείσει κανείς για τον αντίθετο μάλλον φαντάζει μάταιη.

Η McDonand’s μετά την κρίση

Η McDonald’s κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ποιοτικά η Goody’s υπερέχει του ανταγωνισμού της, όπως παραδέχονται πολλοί από τους πελάτες και των δύο αλυσίδων. Βέβαια και η McDonald’s στην Ελλάδα πέρασε από μία μεγάλη κρίση πριν την αναλάβει τελικά η Premier Capital και γυρίσει το νόμισμα. Το τελευταίο κατάστημα της McDonald’s άνοιξε στο Χαϊδάρι και η ανάπτυξη συνεχίζεται.