Χρόνια πολλά και καλά με υγεία και θετικές ειδήσεις – όσο αυτές μπορεί να υπάρξουν. Πριν πάμε στα πολιτικά, θέλω να σταθώ σε ένα πρόσωπο: τον Βασίλη Καρρά.

Αυθεντικός και πάντα δίπλα σε όσους τον είχαν ανάγκη

Για τον λαϊκό μας τραγουδιστή, χρόνια ακούγαμε και μαθαίναμε πως ήταν ένας απλός άνθρωπος, ντόμπρος, αυθεντικός και πάντα δίπλα σε όσους τον είχαν ανάγκη. Τα τελευταία 24ωρα μετά τα δυσάρεστα νιώθεις την αληθινή αγάπη που είχε για το πρόσωπό του ο κόσμος και δε σας κρύβω πως είναι συγκινητικό ακόμη και για εκείνους που δεν έτυχε να τον δουν ποτέ “ζωντανά” στα μαγαζιά του ή να τραγουδήσουν στίχους του. Μεγάλη η προσφορά του στο λαϊκό τραγούδι, ακόμη μεγαλύτερη η προσφορά του στον συνάνθρωπο. Δεν έχουν απομείνει, δυστυχώς, πολλοί σαν τον Βασίλη Καρρά – προσωπικότητες μιας άλλης εποχής. Προσωπικότητες που λείπουν και τη θέση τους έχουν πάρει κάποιοι κακομαθημένοι, που έτυχε να πιάσουν την καλή, βγάζοντας χρήμα με τη σέσουλα.

Το λουμπάγκο του πρωθυπουργού

Όλο και καλύτερα πάει τις τελευταίες ημέρες η υγεία του πρωθυπουργού, όπως μαθαίνουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταλαιπωρείται, βλέπετε, από ένα λουμπάγκο στη μέση, που τις προηγούμενες ημέρες τον ανάγκαζε να λαμβάνει ισχυρά παυσίπονα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο βαρύ πρόγραμμα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των ημερών που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του έτους, κοιμήθηκε ελάχιστες ώρες εξαιτίας αυτής ακριβώς της οσφυαλγίας, κάτι που δεν έγινε ευρέως γνωστό. Οι γιατροί που τον εξέτασαν, του συνέστησαν ξεκούραση, αλλά εκείνος αρχικά δεν τους άκουσε, βάζοντας σε προτεραιότητα τα πρωθυπουργικά καθήκοντα. Η μόνη του παραχώρηση ήταν να μεταθέσει για αργότερα κάποια ήσσονος σημασίας ραντεβού. Αυτό που σκεφτόταν ήταν πως θα ξεκουραζόταν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που οι υποχρεώσεις είναι λιγότερες.

Απέφυγε τα πολιτικά σχόλια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την οικογένειά του επέλεξαν το Ζαγόρι στην Ήπειρο για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και, όπως έμαθα από την περιοχή, ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και ομιλητικός με κατοίκους και επισκέπτες. Ο ίδιος, όμως, απέφευγε, όταν επιχειρούσαν να του ανοίξουν συζήτηση, να μιλήσει για τα πολιτικά και δεν ήθελε ούτε καν να κάνει σχόλια. Έδειχνε να το απολαμβάνει και αυτό που έμαθα από πρόσωπα της περιοχής είναι ότι σύντομα θα έχει και το δικό του σπίτι, καθώς ήταν εδώ και χρόνια επιθυμία του ίδιου και της συζύγου του, Μαρέβας Γκραμπόφσκι, να έχουν ένα κατάλυμα στα όμορφα Ζαγοροχώρια. Μάλιστα, προ εβδομάδων τα Ζαγοροχώρια εντάχθηκαν στο πλαίσιο προστασίας της UNESCO, μια απόφαση για την οποία, όπως πληροφορήθηκα, βοήθησαν και οι δημόσιες σχέσεις του πρωθυπουργικού ζεύγους.

Με καθαρό μυαλό για κρίσιμα νομοσχέδια

Πάντως, ο πρωθυπουργός, που επιστρέφει στην Αθήνα στις 28 ή 29 του μήνα, θα έχει μια δύσκολη περίοδο μπροστά του και, μιλώντας με κομβικά πρόσωπα του κυβερνητικού επιτελείου, έμαθα ότι έρχονται κρίσιμα νομοσχέδια στη Βουλή το πρώτο διάστημα του 2024. Με σύνθημα τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», το πρώτο βασικό νομοσχέδιο είναι αυτό για την ίδρυση των μη Κρατικών ΑΕΙ. Ακολουθούν οι ριζικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία, οι τροποποιήσεις στη νομοθεσία για την οπαδική βία, αλλά και αυτό για την επιστολική ψήφο ενόψει των ευρωεκλογών τον Ιούνιο.

Στα βουνά και ο Καραμανλής

Και επειδή σας είπα για τις εξορμήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ζαγόρι, τα βουνά πήρε και ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός ανέβηκε στην Πίνδο οικογενειακώς και, όπως έμαθα, πήγαν στο νομό Γρεβενών για να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μπορεί να μας μπέρδεψε η ανάρτηση της συζύγου του, Νατάσας Παζαΐτη – Καραμανλή, με τα λαμπιόνια του χριστουγεννιάτικου δένδρου στο σπίτι τους στη Ραφήνα, αλλά η οικογένεια πήγε στα βουνά, όπως κάνει συνήθως ο Κ. Καραμανλής. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς, αν και απέφευγε επίσης τις πολιτικές συζητήσεις. Πάντως, όμως, φωτογραφήθηκε με έναν παλιό γνώριμό του, τον Κώστα Αργυρόπουλο, τον οποίο είχε παλαιότερα στην προσωπική του φρουρά και ο οποίος είναι πλέον αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, με τη νέα δημοτική αρχή Λάρισας.

Τα Χριστούγεννα του Σαμαρά στην Πρεσβεία

Μεταξύ Αθήνας και Καλαμάτας κινήθηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων ο Αντώνης Σαμαράς. Προ των Χριστουγέννων έμαθα πως βρέθηκε στην οικία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, του Τζορτζ Τσούνη, που οργάνωσε χριστουγεννιάτικο δείπνο. Εκεί ήταν λίγοι και εκλεκτοί: 1-2 δημοσιογράφοι, ελάχιστοι πολιτικοί, μεταξύ αυτών ο Σαμαράς, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ορισμένοι επιχειρηματίες. Η συζήτηση -από τα λίγα που έμαθα- επικεντρώθηκε στις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις μετά και την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα και στο πως αυτή μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των επενδύσεων.

Υπερατλαντικά Χριστούγεννα για Κασσελάκη

Με βόλτες, που τόσο πολύ τις στερείται στην Αθήνα και έξοδο για ποτό με τον σύζυγό του, Τάιλερ, περνάει τα Χριστούγεννα στις ΗΠΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκει ευκαιρία να χαλαρώσει, κάνοντας πράγματα που δεν μπορεί στην Αθήνα, καθώς, όπως εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα, είναι απαγορευτικό, διότι τον κυνηγούν τα ΜΜΕ και, κυρίως, διάφορες εκπομπές, σε σημείο που αναγκάζεται να κλείνεται στο σπίτι. Εκεί βρίσκει ευκαιρία για διάβασμα, γιατί η επιστροφή σημαίνει δύσκολες αποστολές με ένα ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνει τη νέα του ταυτότητα. Ο Στέφανος Κασσελάκης ξέρει ότι η κάλπη των Ευρωεκλογών είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αφού θα είναι το πρώτο κρας τεστ για τον ίδιο, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδυνεύει να βρεθεί πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Και όπως μου είπαν πρόσωπα κύρους στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η κάλπη αυτή έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά. Βέβαια, γρήγορα έσβησαν τον πήχη με τον αριθμητικό στόχο, αν και πολιτικά υπάρχει στόχος που είναι: να υπάρξει σημαντική εκλογική φθορά της ΝΔ και άρα να σταματήσει να υφίσταται το άλλοθι του 41% και να εμφανιστεί η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαζί Κασσελάκης και Ανδρουλάκης στο Φανάρι

Παρόμοια πλάνα κατάρτισαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης και ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Αμφότεροι, χωρίς να έχουν συνεννοηθεί εννοείται, αποφάσισαν να βρεθούν για την τελετή καθαγιασμού των Υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο, στο Φανάρι. Μένει να φανεί εάν το κλίμα των ημερών θα συμβάλει, προκειμένου να λιώσουν οι πολιτικοί πάγοι μεταξύ τους και αν- εκτός από τις καθιερωμένες ευχές- θα ανταλλάξουν και καμία κουβέντα παραπάνω. Δεν το βλέπω, όμως, εύκολο. Τουλάχιστον από τη Χαριλάου Τρικούπη μας λένε πως ο Ν. Ανδρουλάκης δεν θα επιδιώξει την παραμικρή κίνηση, που θα είχε πολιτικό αντίκρισμα ή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προσπάθεια προσέγγισης με το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης. Την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, πάντως, θα την πάρουν.

Η Νέα Αριστερά

Την ίδια στιγμή, η Νέα Αριστερά που βλέπει να μην έχει τη δυναμική, που ενδεχομένως να περίμεναν τα στελέχη της, προχωρά στην οργανωτική της συγκρότηση. Το 2,5% δε βάζει το κόμμα στο πολιτικό κάδρο, ούτε δίνει την απαραίτητη δύναμη στο λόγο που πρεσβεύει. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη προ των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη στελεχών από όλη την Ελλάδα και ήδη εκκινούν οι διαδικασίες συγκρότησης των πρώτων νομαρχιακών και τοπικών συντονιστικών. Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η Νέα Αριστερά έχει προγραμματίσει να προχωρήσει σε ανοιχτές συνελεύσεις με την παρουσία βουλευτών και στελεχών σε όλους τους νομούς. Και αυτό που έμαθα είναι πως θα επιχειρήσει να κάνει δυναμική εμφάνιση στην πολιτική μάχη, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής κατά των μη κρατικών ΑΕΙ και υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων.

Η λύση για τον Μπογδάνο

Έμαθα πως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έχει αναπτύξει, με δική του πρωτοβουλία, πιο έντονες επαφές με το περιβάλλον Βελόπουλου το τελευταίο διάστημα. Ο πρώην βουλευτής θα ήθελε να έβλεπε το όνομά του στο ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης για την Ευρωβουλή. Η πρώτη αντίδραση δε δείχνει ν’ αγκαλιάζει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Βέβαια υπάρχει αρκετός χρόνος μπροστά μας μέχρι τις εκλογές και τα δεδομένα μπορεί ν’ αλλάξουν.

Στο Χάρβαρντ ο Μπακογιάννης

Και επειδή λέμε για τα δημόσια πανεπιστήμια, στο ιδιωτικό Χάρβαρντ ετοιμάζεται να βρεθεί ο απερχόμενος Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Όπως μου είπαν από το ευρύτερο περιβάλλον των υποστηρικτών του δεν θα τον βλέπουμε πολλές ημέρες στην Αθήνα, καθώς στις αρχές Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει μια πορεία ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Θα είναι μια ευκαιρία να δει πιο καθαρά και τι θα κάνει από εδώ και πέρα.