Κλείνει σιγά-σιγά το έτος και η στήλη αύριο συμπληρώνει 11 μήνες ζωής με μπόλικες αποκαλύψεις. Και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γίνεται απολογισμός και προγραμματισμός –περισσότερα θα σας αναφέρω αύριο για αυτούς- που θα δώσουν και το στίγμα της νέας χρονιάς, η οποία θα έχει πολλά μέτωπα για την κυβέρνηση. Σήμερα θα μείνω μόνο στα της οπαδικής βίας μετά και τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού από τη δολοφονική ρουκέτα στου Ρέντη.

Η τύχη Οικονόμου – Κατσαφάδου

Ο πρωθυπουργός, που θα πάει σήμερα στην κηδεία του Γιώργου Λυγγερίδη στη Θεσσαλονίκη, είναι αποφασισμένος, όπως μου είπε πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, να λάβει δύσκολες αποφάσεις και για την Ελληνική Αστυνομία. Και όπως άκουσα, δεν αποκλείεται να ξηλωθεί όλη η ηγεσία της Αστυνομίας, καθώς υπάρχουν πολλά περιστατικά που έχουν ενοχλήσει το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Και επειδή δε θα μείνει μόνο στην ηγεσία της Αστυνομίας ο Πρωθυπουργός, μην αποκλείεις, μου είπε το ίδιο πρόσωπο, να δούμε και αλλαγές σε πολιτικά πρόσωπα. Και η καμπάνα χτυπάει για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, και τον υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο. Οι πάντες αξιολογούνται.

Η ασφάλεια στο επίκεντρο

Να θυμίσω ότι η ΝΔ είχε στην προεκλογική της φαρέτρα το σύνθημα της ασφάλειας. Ε, αυτό θέλει να το θυμίσει και πάλι ενόψει των Eυρωεκλογών, για τις οποίες θα αρχίσει να προετοιμάζεται, όπως μαθαίνω, ο κομματικός μηχανισμός μετά τις γιορτές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να διατηρήσει όχι απλά την πρωτιά αλλά και τη σημαντική και μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα. Γι’ αυτό μαθαίνω ότι το πρόγραμμά του θα έχει πολλές περιοδείες σε νομούς, ενώ στην εκστρατεία θα υπάρχει και ρόλος υπουργών, βουλευτών και των άλλων στελεχών της ΝΔ. Παράλληλα, θα τρέξουν καμπάνιες στα ΜΜΕ και στα social media, με έμφαση στον όρο “προοδευτικός και μεταρρυθμιστής”. Βάρος θα δοθεί σε μια σειρά νομοθετημάτων με βασικό αυτό για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ. Η κυβέρνηση θέλει οι επίμαχες διατάξεις να τεθούν σε διαβούλευση στις αρχές του έτους και να έχουν ψηφισθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

Εμμένει για γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Μαθαίνω, όμως, ότι ο πρωθυπουργός εμμένει και δεν αλλάζει άποψη για το ζήτημα της νομοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι σίγουρο, με βάση τις πληροφορίες που έχω, ότι δεν είναι γραμμένο στον νομοθετικό προγραμματισμό για το προσεχές τρίμηνο. «Θα προχωρήσει σίγουρα» μου είπε άνθρωπος που ξέρει, αν και μου άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί τελικά μετά τις Ευρωεκλογές.

Το στοίχημα της υγείας

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο είναι και οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας. Σε αυτό το πεδίο ετοιμάζονται σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και σημαντικά πράγματα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Υποψηφιότητες

Και επειδή αναφέρθηκα στις Ευρωεκλογές, να σημειώσω ότι έως τις 20 Απριλίου, δηλαδή περίπου δυο εβδομάδες πριν από το Πάσχα, θα κατατεθούν τα ψηφοδέλτια για την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. Κρατήστε, αν και σας το είχα αναφέρει πρόσφατα, τα ονόματα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, του Δημήτρη Τσιόδρα και της Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Οι ευχές Κασσελάκη

Και ενώ η κυβέρνηση συζητά για τον προγραμματισμό της, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι στις ΗΠΑ -επιστρέφει το Σαββατοκύριακο- και χαλαρώνει. Μάλιστα, χθες, κατά την προσφιλή του τακτική ανέβασε ένα ακόμα βίντεο στο Instagram, αλλά αυτή τη φορά όχι πολιτικό, αλλά αρκετά ανθρώπινο. Στο πλάνο είναι μαζί με τον σύζυγό του, Τάιλερ, και τα δυο ανίψια του, τον Θοδωρή και την Ισαβέλλα, και μας εύχεται καλή χρονιά. Ήθελε να πάρει την πρωτιά εδώ και έκανε ανάρτηση για καλή χρονιά 3-4 μέρες νωρίτερα. Το παιχνίδι της επικοινωνίας το παίζει καλά, καθώς, όπως μου είπε ένα πρόσωπο που ξέρει, εάν το ανέβαζε στα social media την Κυριακή, θα χανόταν μέσα στο εορταστικό κλίμα της Παραμονής και ανήμερα.

Οι υποψήφιοι του Κασσελάκη

Και επειδή αναφέρθηκα νωρίτερα στην ευρωλίστα της ΝΔ, να σας σημειώσω πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει επαφές με πρόσωπα για τη λίστα του κόμματος. Η τελική κρίση, όμως, θα είναι στη βάση, που θα αποφασίσει ποιοι θα είναι τελικά υποψήφιοι. Ξέρουμε όλοι, όμως, πως δίνεται μια έμμεση -μην πω άμεση- παρότρυνση για το ποιοι θα έχουν το προβάδισμα. Ήδη, έχει κλειδώσει ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης και ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, που προ ημερών βρέθηκε στις ΗΠΑ σε αγώνα των Μπακς και φωτογραφήθηκε μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Γκρίνια Σκουρλέτη

Σας ανέφερα χθες για τα άθλια οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση. Βλέπετε έπεσαν τα ποσοστά και η εποχή των παχιών αγελάδων πέρασε και φθάσαμε στις ημέρες των ισχνών αγελάδων. Σας ανέφερα, επίσης, για το δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη, ώστε να πληρωθούν το δώρο των εορτών οι εργαζόμενοι στα συριζαίικα ΜΜΕ. Έμαθα, όμως, ότι ο πρώην γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης, που αποχώρησε προ καιρού από το ΣΥΡΙΖΑ, είναι έξαλλος από τη διαρροή ότι επί των ημερών του τα οικονομικά του κόμματος δεν ήταν νοικοκυρεμένα. Και όπως λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του, την εποχή που ήταν γραμματέας εξοφλήθηκε το δάνειο επτά εκατομμυρίων ευρώ, που είχε πάρει το κόμμα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τι άλλο λέει; Ότι μειώθηκε κατά 40% ο αριθμός των επαγγελματικών στελεχών, ενώ υπήρξε εξορθολογισμός και στους μισθούς όσων στελεχών εργάζονταν επαγγελματικά στην Κουμουνδούρου.

Κοσμοσυρροή για τον Δούκα

Μια ιστορική μέρα ήταν η χθεσινή για την Αθήνα, καθώς ορκίσθηκε η νέα δημοτική αρχή και οι εκλεγμένοι δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, αλλά και ο νέος δήμαρχος Χάρης Δούκας. Στη δημοτική αγορά της Κυψέλης έγινε κυριολεκτικά χαμός από κόσμο, αν και πολλοί έμειναν εκτός, καθώς η είσοδος ήταν με προσκλήσεις και τα πολιτικά πρόσωπα πολλά. Παρών ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Επίσης, είχε μεγάλη αστυνομική δύναμη, διότι είχε συγκέντρωση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς πίστευαν ότι θα ορκιζόταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, κάτι που θα γίνει σήμερα – σας το είχα πει από χθες. Σε άλλο ρεπορτάζ θα διαβάσατε ποιοι πήγαν και τι έγινε. Αυτό που θα σας πω εγώ είναι πως το κλίμα στα πηγαδάκια ήταν εξαιρετικό και όλοι έλεγαν πως υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία για την Αθήνα, αλλά κατά βάθος ακουγόταν πως όλα και όλοι κρίνονται επί του πεδίου και από τα έργα τους. Τα χαμόγελα περίσσευαν και θα δούμε από τις πρώτες 100 μέρες τι θα γίνει…

Ο όρθιος Παπανδρέου

Από τα πολλά που είδα, θα σας εξιστορήσω ένα σύντομο περιστατικό με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Εμφανίστηκε στη δημοτική αγορά ο Γ. Παπανδρέου, αλλά έστεκε όρθιος. Ο διπλωμάτης, που δεν του ξεφεύγουν αυτά, πρώην υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, το αντιλήφθηκε και το επισήμανε σε ορισμένα πρόσωπα, που ήταν επιφορτισμένα επί της ταξιθεσίας. Τζέντλεμαν ο Αβραμόπουλος!

Ποιος κάθισε στη θέση του;

Ρώτησα, όμως, και έμαθα τι ακριβώς έγινε. Στην πρώτη σειρά των επίσημων προσκεκλημένων του Χάρη Δούκα υπήρχε θέση, με το αντίστοιχο ταμπελάκι, φυσικά, για τον Γιώργο Παπανδρέου. Για κάποιο λόγο, ο πρώην πρωθυπουργός καθυστέρησε να φτάσει στην Κυψέλη. Στη θέση του κάθισε ο Παναγιώτης Δουδωνής και το αποτέλεσμα ήταν να μείνει όρθιος ο Παπανδρέου και καθήμενος ο Δουδωνής.

Βαλίτσες για Βοστώνη

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού προγραμματίζει να βρεθεί το προσεχές διάστημα ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Χάρη Δούκα, ετοιμάζει βαλίτσες για τη Βοστώνη, όπου θα λείψει αρκετές ημέρες. Όπως μαθαίνουμε, έχει κληθεί να δώσει μια σειρά από διαλέξεις ως επισκέπτης στους φοιτητές της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικής «John F. Kennedy» του φημισμένου πανεπιστημίου του Harvard. Για την ιστορία, απόφοιτος του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος είναι και ο ίδιος. Είχε πάρει το μεταπτυχιακό του από τη συγκεκριμένη σχολή το μακρινό 2004. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε σπουδάσει (BA) Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Brown, στο Ρόουντ Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ιστορία του οργανισμού «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»

Και αφού πιάσαμε τους δημάρχους της Αθήνας… πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τον οργανισμό Ανάπλαση Αθήνας, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου δεν θα συμμετέχει πλέον ο εκάστοτε δήμαρχος της πρωτεύουσας, με διάταξη που κατέθεσε η κυβέρνηση. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. έχει συσταθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, με καθοριστική συμβολή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, του τότε υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη και του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη. Πρόεδρος δε, είχε τοποθετηθεί ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας (που αργότερα κατήλθε υποψήφιος για τον δήμο Πειραιά, χωρίς επιτυχία). Εκείνη, λοιπόν, την εποχή, που συστάθηκε η ανώνυμη εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας», είχαν υπάρξει τριβές με τον τότε δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, που ήθελε να προΐσταται εκ της ιδιότητάς του και όχι να είναι απλό μέλος, όπως αναφερόταν στις κείμενες διατάξεις. Δεν πέρασε, όμως, το δικό του. Όταν ανέλαβε τα κυβερνητικά ηνία η Νέα Δημοκρατία, πρόεδρος του Δ.Σ. ορίστηκε ο τότε δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης και τώρα, μετά την ήττα του στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την ανάδειξη του Χάρη Δούκα, η κυβέρνηση τροποποίησε το καταστατικό.