Καλημέρα! Σήμερα θα «ευλογήσω» τα γένια μου, καθώς με την έναρξη της νέας χρονιάς σας είχα πληροφορήσει, νομίζω πολύ μπροστά από άλλα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, «κατέβηκε» με φρέσκο αέρα από το βουνό (από τα βουνά στο Ζαγόρι, όπου ενίοτε λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις) και αποφάσισε να κάνει ένα μικρό λίφτινγκ στο κυβερνητικό σχήμα.

Διορθωτικές κινήσεις

Όπως είχαμε πει, δε θα ήταν ριζικός ανασχηματισμός, αλλά δομικός. Επί της ουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε στοχευμένες και διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, που έχουν σημείο αναφοράς τον τομέα της ασφάλειας. Ο ίδιος με δυο στενούς του συνεργάτες είχε συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα και γι’ αυτό δε διέρρευσαν πολλά. Το κρίσιμο για τον ίδιο ήταν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εξάλλου, για τη Νέα Δημοκρατία η ασφάλεια και η τάξη ήταν και παραμένει ιδεολογική-πολιτική σημαία και, επειδή είχαν συμβεί πολλά αρνητικά περιστατικά, καρατομήθηκαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο Πειραιώτης Κώστας Κατσαφάδος. Η μοίρα των πολιτικών.

Μετεξεταστέοι

Και στο βαθμολόγιο του Μαξίμου και οι δυο θεωρήθηκαν μετεξεταστέοι, λόγω των αλλεπάλληλων κρουσμάτων οπαδικής βίας (δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια από κροάτες οπαδούς, νεκρός αστυνομικός στου Ρέντη κ.ά.). Επίσης, ας μην ξεχάσουμε την οργή των προέδρων των ΠΑΕ για το οριζόντιο μέτρο που είχε την σφραγίδα του Οικονόμου να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών επί δύο μήνες τα παιχνίδια της Super League και όποιο άλλο ματς κρινόταν απαραίτητο.

Σίγουρη λύση

Ο πρωθυπουργός δεν το σκέφθηκε πολύ και πήγε στη σίγουρη λύση: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Το υπουργείο πρέπει να διοικηθεί από κάποιον που ξέρει το χώρο και να φέρει άμεσα αποτελέσματα», ειπώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και η επιλογή ήταν μονόδρομος στο όνομα του Χρυσοχοΐδη, που ανεβαίνει στην Κατεχάκη για πέμπτη φορά στην καριέρα του· και να τι σηματοδοτεί η επιστροφή του. Πάντως είναι εντυπωσιακό, καθώς είναι ο τρίτος υπουργός σε διάστημα έξι μηνών, κάτι που αποτελεί ρεκόρ από τη Μεταπολίτευση!

Οι καραμπόλες

Οι άλλες διορθωτικές κινήσεις που έγιναν, ουσιαστικά για να θυσιαστεί το δίδυμο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προς ικανοποίηση και των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, έφερε και εσωτερικές καραμπόλες στην κυβέρνηση. Άρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το πολυσκέφθηκε και μετακίνησε τον Άδωνι Γεωργιάδη από το υπουργείο Εργασίας στο Υγείας, όπου ήταν και στο παρελθόν και αναβάθμισε σε υπουργό Εργασίας τη Δόμνα Μιχαηλίδου, που έχει συνεχή άνοδο και δυνατά στηρίγματα. Α, μην ξεχάσω να σας αναφέρω ότι εκλέγεται στην Α’ Πειραιά, όπου είναι βουλευτής και ο καρατομηθείς Κ. Κατσαφάδος.

Η αναβάθμιση Μαρινάκη

Το σχήμα ήθελε και άλλες δυο προσθήκες, με δυο υφυπουργούς, τους Ανδρέα Νικολακόπουλο και Ιωάννα Λυτρίβη (υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση), με τη δεύτερη να διατηρεί άριστη σχέση με τον πρωθυπουργό, κάτι που της έδωσε και το εισιτήριο για την κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι αναβαθμίστηκε ο Παύλος Μαρινάκης σε υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργώ, κίνηση διαδικαστικού χαρακτήρα, μετά την παράδοση της γραμματείας της ΝΔ. Έτσι, πήρε και τις αρμοδιότητες επί του Τύπου.

Η σύγχυση με Βορίδη

Επί αρκετές ώρες υπήρχε σύγχυση για το εάν μένει ή φεύγει ο Μάκης Βορίδης από το κυβερνητικό σχήμα. Με την είδηση για την αναβάθμιση του Παύλου Μαρινάκη, θεωρήθηκε πως ο Μ. Βορίδης έμεινε εκτός σχήματος λόγω της διαφωνίας με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αυτό, δεν ίσχυε τελικά και ξεδιαλύθηκε μετά από ώρες όμως. Και όπως σας είχα ενημερώσει έγκαιρα, ο υπουργός Επικρατείας θα αναλάβει και το πακέτο με τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Ο Μάκης Βορίδης δεν άλλαξε άποψη για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και, όπως έμαθα, αποτελεί το δεξιό αντίβαρο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την άλλη πλευρά, ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται πιο διαλλακτικός ως προς την ψήφιση του νόμου -εν αντιθέσει, πάντα, με τον Βορίδη, ο οποίος έχει πει εδώ και καιρό πως σε περίπτωση που υπάρξει υποχρεωτική ψήφιση για τα μέλη της κυβέρνησης, εν αντιθέσει με τους βουλευτές του κόμματος, ο ίδιος θα οδηγηθεί σε παραίτηση. Πάντως, επειδή το έψαξα, μην το περιμένετε, διότι θα πάμε σε ψήφο κατά συνείδηση.

Στο Φανάρι ο Κασσελάκης

Και να πάμε και λίγο στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς επέστρεψε από τις ΗΠΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, που φεύγει για Κωνσταντινούπολη, όπου θα παραστεί στον εορτασμό των Θεοφανίων και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Επίσης, μου είπαν πως θα έχει την Κυριακή μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο Κωνσταντινούπολης.

Τι θέλει η Γιάννα

Σας ανέφερα προχθές -χωρίς να ξέρω πολλά- σε ανύποπτη στιγμή για την εμφάνιση της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου πήγε για ανταλλαγή ευχών με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ξαφνικά, εκεί μαζί με τους πολιτικούς, να και η Γιάννα… Και μάλιστα είδα και φιλικούς της αρθρογράφους να υπερθμεματίζουν για την παρουσία της στα δημόσια πράγματα και να τονίζουν το όραμά της να εορταστούν φέτος τα 20 χρόνια από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Αυτά είναι… Η Γιάννα Αγγελοπούλου φρόντισε να μας πει το σχέδιο τής με ένα άρθρο της στον ιστότοπο ΚReport, εισάγοντας μια νέα ιδέα: να τιμήσουμε εκείνη τη συλλογική επιτυχία, μετατρέποντας το 2004 σε «manual για το μέλλον».

Γιατί αναχώρησε από την Ελλάδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Πάμε σε αποκλιμάκωση της έντασης στη Γάζα; Αυτό φαίνεται, εάν κρίνουμε από τις κινήσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είχαν έρθει εκτάκτως στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα. Πρώτο και καλύτερο έλυσε κάβους το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford. Το μήκους 337 μέτρων πλοίο από τα Χριστούγεννα έως και πριν από λίγες ώρες βρισκόταν δεμένο στο κρηπίδωμα Κ14 της νατοϊκής βάσης Μαραθίου, στα Χανιά. Ωστόσο, έλαβε εντολή να αποχωρήσει, όπερ και εγένετο. Αντιστοίχως, αναχωρούν αυτές τις ημέρες κι άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, καθώς επίσης και μεταγωγικά αεροσκάφη, όχι μόνο της υπερδύναμης αλλά και μιας σειράς άλλων χωρών, που μεταστάθμευαν στην επικράτειά μας. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είχαν έρθει στην Ελλάδα είτε για να απομακρύνουν υπηκόους τους από το Ισραήλ είτε για να βρίσκονται κοντά στη Μέση Ανατολή, προκειμένου, εάν απαιτηθεί, να συνδράμουν τις δυνάμεις του Νετανιάχου.

«Μάχη» για μία θέση στο Park Rise

Έντονο είναι, μαθαίνω, το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από κατασκευαστικές για το περίφημο κτιριακό συγκρότημα, Park Rise, το «διπλό κτίριο» στο Ελληνικό, όπου αυτή την περίοδο «τρέχει» από τη Lamda Development η διαδικασία επιλογής αναδόχου. Μεταξύ αυτών που μου λένε ότι έχουν θέσει υποψηφιότητα, καταθέτοντας προσφορά, είναι οι συνήθεις ύποπτοι του κλάδου όπως: η Τέρνα και η Ιντρακάτ αλλά και μικρότερου βεληνεκούς κατασκευαστές, όπως είναι η ΕΚΤΕΡ. Η διαδικασία αφορά στην εκτέλεση της πρώτης φάσης του έργου, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η εκτέλεση των πρόδρομων και χωματουργικών εργασιών. Σας θυμίζω ότι στο κτίριο του Park Rise πρόκειται να δημιουργηθούν συνολικά 88 πολυτελείς κατοικίες, που θα διαθέτουν από ένα έως και πέντε υπνοδωμάτια. Οι κατοικίες θα προσφέρουν πανοραμική θέα στη θάλασσα, το πάρκο και το βουνό, ενώ στους τελευταίους ορόφους διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση της κατασκευής τοποθετείται χρονικά για το τρίτο τρίμηνο του 2026.

Δύσκολο το έργο του Βενέτη για τα Παγωτά Δωδώνη

Ιδιαίτερα δύσκολο είναι, όπως πληροφορούμαι, το έργο του Βενέτη για την αναβίωση των παγωτών Δωδώνη. Φαίνεται ότι η απόφαση της εταιρείας και του μεγαλομετόχου της «Βενέτης», Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, δεν περνάει και από δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Η Δωδώνη Παγωτά, όπως είναι η ονομασία της γνωστής εταιρείας, αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όχι μόνο οικονομικά. Μην ξεχνάτε ότι και ο Αλέκος Κατσιώτης της ΕΛΓΕΚΑ προσπάθησε να κάνει κίνηση, αποκτώντας τη συγκεκριμένη εταιρεία, ωστόσο έκανε πίσω στη συνέχεια, βλέποντας τη δυσκολία και ίσως το ανέφικτο του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Τι δείχνει η «γυάλινη σφαίρα» για τα σούπερ μάρκετ το 2024

Αύξηση τιμών και τζίρου προβλέπει η «γυάλινη σφαίρα» των εταιρειών μετρήσεων αγοράς για το 2024 αλλά και των στελεχών των μεγάλων αλυσίδων. Ως προς τον τζίρο στα βασικά καταναλωτικά αγαθά αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 4,8%, ενώ ειδικότερα στα τρόφιμα ο τζίρος θα είναι αυξημένος κατά περίπου 5,1%, στα είδη περιποίησης σπιτιού κατά 4,5% και στα προϊόντα ατομικής περιποίησης και ομορφιάς κατά 3,2%. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ αναμένεται ότι θα βρεθούν κοντά στο +4,5% στο σύνολο των ταχυκίνητων προϊόντων από +7,3% που ήταν οι αυξήσεις το 2023.

Το υπουργείο Ανάπτυξης καραδοκούσε

Σας είχα πει ότι το περίφημο voucher του υπουργείου Περιβάλλοντος για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» έδωσε χρήμα και κίνηση στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών και ταυτόχρονα πρόσφερε τη δυνατότητα σε πολλούς καταναλωτές να ανανεώσουν τις συσκευές τους με άλλες, καινούργιες και λιγότερο ενεργοβόρες από τις παλιές. Σε όλα αυτά, όμως, υπάρχει και ένα «αλλά…», που μεταφράζεται στη διάθεση αρκετών επιχειρήσεων να βγάλουν υπερκέρδη από τη διαδικασία. Τι έκαναν; Αύξησαν αρκετά τις τιμές σε συσκευές όπως τα κλιματιστικά, καθότι είδαν την ευκαιρία να βγάλουν πλεονάζοντα κέρδη. Από τη στιγμή που το υπουργείο επιδοτούσε την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών θεώρησαν ότι δεν θα γίνονταν αντιληπτές οι ανατιμήσεις, που έκαναν στις συγκεκριμένες συσκευές. Το υπουργείο Ανάπτυξης, όμως, καραδοκούσε και ήρθε ο Κώστας Σκρέκας να επιβάλει νέα πρόστιμα στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών. Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόστιμο των 610.000 στην εταιρεία εμπορίας κλιματιστικών Αγήνωρ Α.Ε., που προέκυψε μετά από έλεγχο σε 117 κωδικούς προϊόντων από αρμόδιο κλιμάκιο ελέγχου της ΔΙΜΕΑ, που διαπίστωσε ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει τις διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας σε 54 κωδικούς. Δεν είναι, όμως, η μόνη επιχείρηση του κλάδου, και ακούγεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες στη σειρά. Μου λένε ότι το φαινόμενο στην προκειμένη περίπτωση ήταν γενικευμένο από αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου, που προσπάθησαν να «επωφεληθούν» με ανατιμήσεις, για να αποκομίσουν ευκαιριακά κέρδη.

Έτριβε τα χέρια του ο Γιάννης Μασούτης

Έμαθα από έγκυρες πηγές ότι ο Μασούτης την προπαραμονή των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 23 Δεκεμβρίου, έκανε ρεκόρ ημέρας σε τζίρο σε όλα του τα καταστήματα και ότι ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας, Γιάννης Μασούτης, έτριβε τα χέρια του. Το ποσό που έγραψαν τα κοντέρ της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας τη συγκεκριμένη μέρα ανήλθε στα 7 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο του δικτύου της, κάτι που φυσικά οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων αλλά και στη μεγέθυνση του δικτύου της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, με πιο πρόσφατη προσθήκη αυτή του νέου καταστήματος στη Γλυφάδα στην Αθήνα, όπου ο Μασούτης κινήθηκε ιδιαίτερα επιθετικά κατά την περίοδο των γιορτών με προσφορές και εκπτώσεις, για να χτυπήσει τον ανταγωνισμό.