«Ηλεκτρική» αποδεικνύεται η καρέκλα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε αυτή τη δεύτερη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς μέσα σε λιγότερο από 7 μήνες από τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 αλλάζει για τρίτη φορά κάτοχο. Το γεγονός δε ότι τα… κάστανα από τη φωτιά αναλαμβάνει να βγάλει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (σ.σ. για 5η φορά αναλαμβάνει πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ.) δείχνει τα πράγματα έχουν ζορίσει στην Κατεχάκη.

Κακά τα ψέματα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ταυτίσει την διαδρομή του με το υπουργείο –είτε όταν λέγονταν Δημόσιας Τάξης είτε τώρα ως Προστασίας του Πολίτη-, όντας κατά γενική ομολογία ο πολιτικός που γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα θέματα και την ανθρωπογεωγραφία της Αστυνομίας. Όλα αυτά τα χρόνια (σ.σ. πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Κατεχάκη στις 19 Φεβρουαρίου 1999), ο Βεροιώτης πολιτικός δούλεψε πολύ και δικαίως πιστώθηκε σημαντικές επιτυχίες, όμως, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι φεύγοντας στις 31 Αυγούστου 2021 χρεώθηκε και ορισμένες αποτυχίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση της Marfin όπου ο ίδιος είχε δεσμευτεί τον Απρίλιο του 2021 ότι «οι ένοχοι της τραγωδίας τους επόμενους μήνες θα βρεθούν», χωρίς όμως να γίνει κάτι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σε μία περίοδο που το Σώμα είναι πληγωμένο, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη. Για πρώτη φορά στα χρονικά είδαμε «στάση» από διμοιρίες των ΜΑΤ που έστω και για μερικά λεπτά αρνήθηκαν να εκτελέσουν μέτρα τάξης για τα οποία είχαν διαταχθεί. Παράλληλα, υπάρχει θλίψη και οργή για την απώλεια –στη μοιραία καταδίωξη στον Ασπρόπυργο- του αστυνομικού της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Χρήστου Κουρουνιώτη. Θεωρείται δεδομένο ο νέος υπουργός, γνωρίζοντας πολύ καλύτερα την ψυχολογία των αστυνομικών, θα επιχειρήσει να τους τονώσει το ηθικό, να τους εμψυχώσει και να τους ωθήσει να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για την ασφάλεια του πολίτη. Σε κάθε περίπτωση η Αστυνομία που παραλαμβάνει, δεν έχει καμία σχέση με την Αστυνομία που άφησε το 2021 σε επίπεδο δομών και προσώπων!

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η «καυτή πατάτα» που παίρνει στα χέρια του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μάχιμες υπηρεσίες και αστυνομικά τμήματα υποφέρουν από τις ελλείψεις σε προσωπικό, ιδιαίτερα στην Αττική, καθώς οι κατά καιρούς εξαγγελίες για επιστροφή αστυνομικών από φυλάξεις στόχων συναντά τεράστιες δυσκολίες και παραμένει –σε πολύ μεγάλο βαθμό στα χαρτιά-. Παράλληλα, το αστυνομικό προσωπικό διαμαρτύρεται για τις συνθήκες εργασίες ζητώντας από την κυβέρνηση –και κατά συνέπεια την πολιτική ηγεσία- λύσεις σε θέματα όπως η αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος, το μισθολογικό κ.ά.

Στην προηγούμενη θητεία του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είδε τουλάχιστον 10 ανθρώπους της επονομαζόμενης «αθηναϊκής νύχτας» να πέφτουν νεκροί με συμβόλαιο θανάτου, χωρίς όμως να φτάνουμε σε καμία εξιχνίαση. Ακόμη και η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ δεν έχει εξιχνιαστεί πλήρως. Ο Βεροιώτης πολιτικός παρέδωσε ο ίδιος στην Εισαγγελία, τον Μάιο του 2021, φάκελο με στοιχεία και περίπου 500 ονόματα σκληρών ποινικών και μελών της «Greek Mafia» χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάποια μεγάλη δικογραφία ή κάποια βαρύνουσα σύλληψη. Ο ίδιος λείπει, βέβαια, εδώ και σχεδόν δυόμιση χρόνια οπότε είναι δεδομένο ότι θα θελήσει να ενημερωθεί για το εάν η έρευνα έχει προχωρήσει.

Τέλος, έστω και για σημειολογικούς λόγους, χρήζει αναφοράς το γεγονός ότι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ. που συνέδεσε το όνομα του με την εξάλειψη της «17Ν» και της τρομοκρατίας γενικότερα, επιστρέφει μόλις λίγες ημέρες μετά την απόπειρα «χτυπήματος» στην έδρα των ΜΑΤ και την προκήρυξη που ανακοινώνει ότι το ένοπλο αντάρτικο πόλεως επιστρέφει…