Πολλές ευχές. Καλή χρονιά με υγεία και κάθε καλό σε όλες και όλους. Νέος χρόνος, νέα καθήκοντα, νέες αποστολές, νέα επεισόδια στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Η στήλη θα είναι εδώ και πάλι, οδηγός για νέες αποκαλύψεις που θα συζητηθούν, έχοντας και τη δίκη σας ολόθερμη στήριξη όπως συμβαίνει εδώ και 11 μήνες. Ας ξεκινήσουμε εορταστικά σήμερα, πρώτη μέρα του έτους και χωρίς πολλές γκρίνιες.

Ποδαρικό στο Προεδρικό

Η ημέρα χθες ήταν εστιασμένη στο Προεδρικό Μέγαρο όπως γίνεται κάθε χρόνο, πρώτη του έτους. Μετά την καθιερωμένη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου όλοι οι πολιτικοί αλλά και η δικαστική εξουσία και η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας κατευθύνθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο για τις καθιερωμένες ευχές με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου. Φέτος ήταν διαφορετικά σε σχέση με τις τελευταίες Πρωτοχρονιές λόγω covid. Η Πρόεδρος αντάλλαξε μπροστά στις κάμερες και τους τυπικούς διαλόγους.

Το μήνυμα Ιερώνυμου

Πριν σας αναφέρω διάφορα για το Προεδρικό να σας επισημάνω ότι ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μήνυμα με τον ολιγόλεπτο λόγο στην Μητρόπολη, όταν είπε να σταθούμε όχι σε αυτά που μας χωρίσουν το 2024 αλλά σε όσα μας ενώνουν. Σαφές μνήμα και στις πολιτικές ηγεσίες.

Η σπόντα Κουτσούμπα

Από την άλλη πλευρά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας -που εμφανίστηκε με γραβάτα στο Προεδρικό καθώς πάντα σε τέτοιες συνάξεις είναι τυπικός και ενδυματολογικά- έριξε τη σπόντα του. Στο σύντομο διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπαν ότι έχουν καιρό να τα πουν (σας μην ξεχνάμε είχε και το πρόβλημα στη μέση του) αλλά είπε πως ο ίδιος είναι τυπικός και εμφανίστηκε (εννοούσε για τις ευχές) προφανώς ρίχνοντας καρφί στους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη που έστειλαν αντιπροσώπους, ο μεν πρώτος την Θεοδώρα Τζάγκρη και ο δε δεύτερος τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο.

Ευχές στη Μαρέβα και η Γιάννα

Η Πρόεδρος που δεν είδε λοιπόν τους Κασσελάκη που ήταν στις ΗΠΑ αλλά επιστρέφει καθώς τα Θεοφάνεια θα είναι στο Φανάρι και τον Ανδρουλάκη, συνομίλησε με όλους, έδωσε ευχές στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την σύζυγο του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και τα παιδιά, ενώ η συνομιλία που ξεχώρισα από μια γωνία ήταν με την Γιάννα Αγγελοπούλου.

Το καφεδάκι του Κυριάκου

Ο πρωθυπουργός μετά την Δοξολογία πήγε για καφεδάκι στο Da Capo στο Κολωνάκι μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, με τον οποίο είχε και χαλαρή συζήτηση για το νομοθετικό προγραμματισμό του Κοινοβουλίου. Και αυτό διότι το 2024 όπως είπε και στο μήνυμα του θα είναι έτος που θα ξεβολευτούν διάφοροι και ένα θέμα που καίει όπως βλέπω και μου λένε θα είναι η πρώτη αναμέτρηση τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής και αφορά την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ.

Ανεβάζει στροφές

Πάντως απ’ όσα μου είπαν χθες υπουργοί που συνομίλησαν για ανταλλαγή ευχών, η εντολή είναι να ανεβάσουν στροφές τις πρώτες μέρες του έτους ώστε να υπάρξει αυτό το κύμα που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υπάρξει για να δοθεί και το μήνυμα στην κοινωνία πως το 2024 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Αυτό βέβαια μένει για να φανεί.

Τα βίντεο του Κασσελάκη

Και ενώ ο πρωθυπουργός σπριντάρει ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε παρεμβάσεις αυτές τις ημέρες με βιντεάκια κατά την προσφιλή του τακτική. Θεωρεί πως αυτά μετράνε και πιάνουν σε ένα τμήμα της κοινωνίας. Και αυτό μένει να φανεί κατά πόσο θα τον βοηθήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ που δε σηκώνει κεφάλι ακόμα.

Οι σταθμοί

Πάντως με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ανεβάζει και αυτός στροφές με στόχο ένα καλό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Μέχρι εκεί όμως έχει κάποιους σταθμούς. Ο πρώτος σταθμός για αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση είναι το συνέδριο του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου με τις εξής ενδιάμεσες στάσεις. Μετά τις γιορτές, το διήμερο 13-14 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος όπου θα εγκριθούν τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου. Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζεται και το πρόγραμμα του κόμματος, την ευθύνη του οποίου έχει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο προσυνεδριακός διάλογος θα εκκινήσει την επομένη, δηλαδή στις 15 Ιανουαρίου έως τις 16 Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει το διήμερο 17-18 Φεβρουαρίου, η εκλογή των συνέδρων, η ανάδειξη νέων συντονιστικών οργανώσεων μελών και οι νέες νομαρχιακές επιτροπές.

Ενιαίος φορέας θα διαχειρίζεται τους σιδηροδρόμους

Δραστικές αλλαγές προαλείφονται στον τρόπο λειτουργίας των σιδηροδρόμων της χώρας μας. Όπως μαθαίνουμε, το τελικό σχέδιο βρίσκεται ήδη στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα και προβλέπει την ομογενοποίηση των οργανισμών εντός του 2024, δηλαδή του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ. Επί της ουσίας θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος δημόσιος φορέας με κορμό τον ΟΣΕ, στον οποίο θα ενταχθούν η ΕΡΓΟΣΕ (που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των έργων του επενδυτικού προγράμματος του οργανισμού και ιδιαίτερα εκείνων που συγχρηματοδοτούνται από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και η ΓΑΙΑΟΣΕ (που δραστηριοποιείται στη διαχείριση, αξιοποίηση και ανάπτυξη της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας όπως είναι οι εκτάσεις και τα κτίρια, καθώς και του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού). Θα έχουμε δηλαδή τρία σε ένα δηλαδή.

Το δάνειο Κασσελάκη και το μέλλον των κομματικών ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Οικονομική ανάσα πήραν οι δημοσιογράφοι των κομματικών μέσων του ΣΥΡΙΖΑ μετά το δάνειο Κασσελάκη, όπως μου έλεγε συνάδελφος που εργάζεται στο Κόκκινο εξηγώντας μου ότι η κίνηση του προέδρου ήταν σωτήρια. «Δεν μπορούσε να κάνει πλουσιοπάροχες διακοπές με τα λεφτά του και εμείς να μην έχουμε τα βασικά» σχολίαζε, σημειώνοντας ότι δεν δάνεισε το κόμμα αλλά τις εταιρείες στις οποίες υπάγονται η Αυγή έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο. Πάντως, οι οικονομικές δυσκολίες θα χειροτερέψουν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διότι από χθες 1/1/2024 ξεκινά να «τρέχει» η μειωμένη κρατική επιδότηση για τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των χαμηλών ποσοστών που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές. Μένει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον για τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ γιατί βλέπω εξελίξεις…

Το μωρό που κρατούσε ο Μητσοτάκης

Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα άκουσε την Κυριακή το πρωί ο πρωθυπουργός με τον γιό του Κωνσταντίνο, από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στο Μέγαρο Μαξίμου και πολλοί αναρωτήθηκαν ποιο ήταν το μωρό που κρατούσε στην αγκαλιά του. Το 4 και κάτι μηνών κοριτσάκι είναι το πρώτο παιδί της στενής συνεργάτιδάς και διευθύντριας επικοινωνίας Κύρας Κάπη και του διευθυντή αναπληρωτή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Χρήστου Ζωγράφου. Το μωρό αδιαμφισβήτητα έκλεψε την παράσταση. Να τους ζήσει!  

Μεγάλα έργα που έρχονται το 2024

Μία σειρά από μεγάλης σημασίας κατασκευαστικά έργα είναι αυτά που είτε ολοκληρώνονται, είτε θα ξεκινήσουν εντός της φετινής χρονιάς. Ξεχωρίζει ή έναρξη του project της «Little Athens» στο Ελληνικό καθώς και οι διαδικασίες που σχετίζονται με τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) αλλά και αρκετά ακόμη σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.

Ξεκινούν τα έργα για τη «Little Athens» στο Ελληνικό

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη γειτονιά «Little Athens» εντός του Ελληνικού. Η έκδοση των αδειών για ένα από τα πιο σημαντικά οικιστικά projects που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της επένδυσης στο Ελληνικό πραγματοποιήθηκε στο Δεκεμβρίου. Για το συγκεκριμένο έργο τη μελέτη σχεδιασμού ανέλαβε το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group και από ελληνικής πλευράς καθήκοντα architects of record είχε το γραφείο VAP Architects του Βασίλη Αλέξανδρου Πουτέτση. Στο κτίριο του Park Rise πρόκειται να δημιουργηθούν συνολικά 88 πολυτελείς κατοικίες που θα διαθέτουν από ένα έως και πέντε υπνοδωμάτια. Οι κατοικίες θα προσφέρουν πανοραμική θέα στη θάλασσα, το πάρκο και το βουνό ενώ στους τελευταίους ορόφους διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση της κατασκευής τοποθετείται χρονικά για το τρίτο τρίμηνο του 2026. Ήδη οι πρώτοι όροφοι ενός ακόμα εμβληματικής σημασία οικιστικού project, του Riviera Tower, του πύργου κατοικιών στην παραλία του Ελληνικού έχουν ήδη ξεκινήσει να φαίνονται κατά την ανέγερση του ακινήτου, το οποίο θα αποτελέσει το υψηλότερο κτίριο κατοικιών στην Ελλάδα και ένα από τα υψηλότερα κτίρια αυτής της μορφής στην Ευρώπη.

Στην αφετηρία τα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα

Φέτος θα ξεκινήσει και η κατασκευή των δύο μεγάλων εμπορικών κέντρων της Lamda Develpoment στο Ελληνικό, του Riviera Galleria και του Vouliagmenis Mall. Το Riviera Galleria θα ένα συγκρότημα κτιρίων συνολικής έκτασης ανωδομής 23.000 τ.μ. με 19.000 τ.μ. GLA, με τη σχεδιαστική υπογραφή του διάσημου Ιάπωνα αρχιτέκτονα, Kengo Kuma. Το Vouliagmenis Mall αντίστοιχα θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα έχει συνολική έκταση 185.000 τ.μ.

Τα εμβληματικά οδικά έργα

Στα μεγαλύτερα οδικά έργα της φετινής χρονιάς περιλαμβάνονται ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), η επέκταση της Ιονίας Οδού για το τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά και η κατασκευή του οδικού άξονα Λαμία – Καρπενήσι. Σε ό,τι αφορά τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι των τεχνικών προσφορών. Το πρώτο τμήμα Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος, μήκους 22 χλμ., έχει πάρει πλέον τον δρόμο της υλοποίησης, ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Χερσόνησος – Νεάπολη, μήκους 22 χλμ. υλοποιείται με ΣΔΙΤ, κόστους 290 εκατ. ευρώ, με τα 90 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ακολουθεί το μεγαλύτερο τμήμα του έργου, το Χανιά – Ηράκλειο, μήκους 157 χλμ. Θα πραγματοποιηθεί με Σύμβαση Παραχώρησης, προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ. Ως προς το οδικό τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά με προϋπολογισμό 310 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διαγωνιστική διαδικασία μειοδότησε η ΑΒΑΞ, προσφέροντας ποσοστό έκπτωσης 17,50% επί του αρχικού προϋπολογισμού εκτέλεσης του έργου.

Το έργο των 3,3 δισ. για αποκατάσταση της Θεσσαλίας

Καθοριστικής σημασίας για την επανέναρξη του θεσσαλικού κάμπου θα αποτελέσουν τα έργα αποκατάστασης, συνολικού ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών -και όχι μόνο- εταιρειών της χώρας. Η έναρξη των έργων υποδομής που θα έρθουν να αναμορφώσουν την περιοχή μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel είναι προγραμματισμένη για την φετινή άνοιξη. Από το παραπάνω ποσό τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ θα αφορούν σε έργα υποδομών.

Το μεγάλο έργο του Επιχειρηματικού Πάρκου Φυλής

Σε συνέχεια της πρόσφατης γνωμοδότησης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, αναμένεται η στο πρώτο τρίμηνο του έτους η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) η οποία και θα επισφραγίσει την πολεοδόμηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Φυλής. Το ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αναμένεται να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Το Επιχειρηματικό Πάρκο θα γίνει ο κεντρικός υποδοχέας της Αττικής για τις 391 μεταφορικές εταιρείες που βρίσκονται σήμερα στον Ελαιώνα και που θα μεταφερθούν εκεί. Θα αποσυμφορήσει σημαντικά το κέντρο της πόλης και τον Κηφισό, ενώ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ανάπλασης του Ελαιώνα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Έως το καλοκαίρι θα βγει το όνομα του αναδόχου που θα αναλάβει να επενδύσει περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή εγκαταστάσεων 80.000 τετραγωνικών μέτρων που θα είναι η αρχική υποχρέωση από πλευράς του με βάση τη σύμβαση παραχώρησης της έκτασης που θα έχει υπογράψει με το ΤΑΙΠΕΔ.

Το περιπετειώδες μετρό Θεσσαλονίκης

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει και το περιπετειώδες μετρό της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα που έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για το έργο που εφόσον ολοκληρωθεί μετά από πολλά διαφορετικά κύματα που έχει περάσει κατά την κατασκευή του, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην ελάφρυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, το οποίο αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια που συναντούν στην καθημερινότητά τους οι Θεσσαλονικείς.

Ολοκληρώνεται η Διώρυγα της Κορίνθου

Στις αρχές του φετινού Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης της Διώρυγας της Κορίνθου και θα γίνει η παράδοσή της, προκειμένου να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία. στο τέλος του 2020 παρατηρήθηκαν καταπτώσεις από τα πρανή της Διώρυγας με αποκορύφωμα την κατάπτωση που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο πρανές που βρίσκεται στην πλευρά της Πελοποννήσου στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού με αποτέλεσμα να διακοπούν οι διελεύσεις. Ακολούθησε τεχνογεωλογική μελέτη και ελήφθη η απόφαση αποκατάστασης των πρανών, η οποία παραδόθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο έχει την ευθύνη εποπτείας του έργου. Έκτοτε έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες εκτελούνται σταδιακά και διακόπτονται κατά την θερινή περίοδο όταν και κορυφώνεται η κίνηση λόγω τουρισμού και διέλευσης σκαφών. Το έργο βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία και ανάδοχος είναι η Άκτωρ κατασκευαστική.

Το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Πρόκειται για ένα έργο, ο διαγωνισμός για την ανάληψη της κατασκευής του οποίου πέρασε από αρκετά στάδια πριν προχωρήσει τελικά η ανάθεσή του στην Dimand. Το φετινό καλοκαίρι θα ξεκινήσει η ανέγερση του κτιρίου που θα επανακαθορίσει όχι μόνο το κτιριακό απόθεμα του Πειραιά αλλά θα αλλάξει και πολλά ως προς την απονομή της Δικαιοσύνης καθώς θα κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο δικαστικό μέγαρο, το οποίο με βάση τον σχεδιασμό θα είναι έτοιμο το 2027.