Σήμερα τα Φώτα και ο φωτισμός… Μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης η σημερινή και εύχομαι καλή φώτιση σε όλους. Σήμερα θα προσπαθήσω να φωτίσω και εγώ με τη σειρά μου μερικά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν κομβικά θέματα της επικαιρότητας. Και επειδή, όπως ξέρουν όσοι με διαβάζουν καθημερινά, συνομιλώ και με σημαίνοντα πρόσωπα του επιχειρείν, θα ξεκινήσω με ένα θέμα που συζητείται πολύ τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα στους κύκλους των Αθηνών και θα σας δώσω την πραγματική διάσταση.

Τα έγγραφα Έπσταϊν

Θα πάμε στις ΗΠΑ, όπου κεντρικό θέμα είναι οι αποκαλύψεις σχετικά με τα ονόματα διασήμων που φέρονται να είχαν σχέσεις με τον Αμερικανό χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν. Έγγραφα της υπόθεσης που δημοσιοποίησαν οι δικαστικές αρχές περιλαμβάνουν σχεδόν 200 ονόματα προσώπων, με ορισμένα εξ αυτών να εμπλέκονται στην υπόθεση trafficking, άλλα είναι φερόμενα ως θύματα και άλλοι ισχυροί άνδρες και ισχυρές γυναίκες που είχαν επαφές μαζί του. Επίσης, σε πολλά αμερικανικά ΜΜΕ έχουν διαρρεύσει στοιχεία από τον τηλεφωνικό κατάλογο του Έπσταϊν, το περίφημο «little black book» των 92 σελίδων, στο οποίο κρατούσε τηλέφωνα ισχυρών (η ατζέντα του) ανά τον κόσμο προσωπικοτήτων, στα οποία ήθελε ο ίδιος να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή το επιθυμούσε. Σε αυτό τον κατάλογο, ο οποίος δεν δημοσιεύτηκε από την εισαγγελία, ο Έπσταϊν είχε καταγεγραμμένα και τα στοιχεία επικοινωνίας επιφανών Ελλήνων, μεταξύ των οποίων ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η επενδυτική εταιρεία του, Ivory Capital Group.

Η ατζέντα 92 σελίδων

Γιατί το αναφέρω; Ε, καταλαβαίνετε ότι όταν σκάει ένα τέτοιο θέμα και ακούγονται σκόρπια ονόματα που υπάρχουν σε μια λίστα τηλεφώνων, τι γίνεται σε επίπεδο κουτσομπολιών. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό όπως έμαθα. Εξάλλου, στις 92 σελίδες της ατζέντας συναντά κανείς και ονόματα ισχυρών και επιφανών ελληνικών οικογενειών, όπως του Κωνσταντίνου Νιάρχου, του Δημήτρη Γουλανδρή, της Δήμητρας Λαλαούνη, καθώς και μελών της οικογένειας Μαυρολέων, αλλά και γόνων βασιλικών οίκων. Γιατί δεν υπάρχει κάτι μεμπτό; Διότι τα ονόματα των Ελλήνων που βρίσκονται στον τηλεφωνικό κατάλογο δεν εμπεριέχονται στα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης, ενώ στον ίδιο κατάλογο βρίσκονται ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Γιουγκοσλαβίας, η πριγκίπισσα Φιριάλ της Ιορδανίας, ο πρίγκιπας Χάινριχ Φίρστενμπεργκ, όπως και ο πρίγκιπας Άντριου και η πρώην σύζυγός του Σάρα Φέργκιουσον. «Πολλοί έχουν ατζέντες με εκατοντάδες τηλέφωνα επιφανών, πόσο μάλλον ο Επστάιν. Αυτό τι σημαίνει; Απολύτως τίποτα», μου εξήγησε πρόσωπο που ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει, αν και δεν παρέλειψε να μου πει πως η κακεντρέχεια βασιλεύει στους κοσμικούς και επιχειρηματικούς κύκλους των Αθηνών.

Το «χτύπημα» Καπνισάκη

Ξέρετε τέτοιες υποθέσεις αρκετές φορές «γαρνίρονται» με διάφορες σάλτσες και πάρα πολλά που ακούγονται ούτε που ισχύουν. Το έχουμε δει ουκ ολίγες φορές. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλες σάλτσες σε άλλα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, όπου μου είπαν, και που αφορούν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανο Κασσελάκη. Η κίνηση του Μανώλη Καπνισάκη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κασσελάκη να πει στο Documento, ότι ο Μητσοτάκης πρότεινε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει υπουργείο το 2019 ξεσήκωσε θύελλα. Στην συνέντευξη η οποία είναι πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα που κυκλοφορεί σήμερα ο Μ. Καπνισάκης -φίλος και του Παύλου Πολάκη– υποστηρίζει ότι το 2019 με μεσολαβητή τον Αντώνη Διαματάρη -επιφανές στέλεχος της ομογένειας στην Αμερική- είχε προταθεί στον Στέφανο Κασσελάκη θέση υπουργού στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο νυν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρνηθεί. Για προϊόν επιστημονικής φαντασίας μίλησε η κυβέρνηση, ενώ και ο ίδιος ο Α. Διαμαντάρης είπε ότι είναι ψευδές. Εγώ, να πω την αλήθεια κάπου κόλλησα και λέω για να δω τι συμβαίνει. Μήπως κάτι από αυτά είναι αλήθεια; Και τι έμαθα; Ότι όντως το 2019 ο Κασσελάκης μιλούσε με πολύ θερμά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Ως εκεί. Κι αυτό μου το επεσήμαναν δυο παράγοντες του επιχειρείν που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Αέρας από ΗΠΑ στα Χανιά

Και επειδή σας ανέφερα για ΗΠΑ, να σας πω πως αμερικάνικος αέρας, αλλά της διπλωματίας, θα φυσήξει σήμερα στα Χανιά, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει το απόγευμα, κατ’ ιδίαν συνάντηση στην οικία του, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Ρώτησα τι θα έχει το μενού και μου είπαν τα πάντα, με ότι αυτό σημαίνει και με δεδομένο ότι ο Μπλίνκεν θα κάνει στάση στα Χανιά, ερχόμενος από Τουρκία, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Και όπως μου σημείωσε πρόσωπο με εικόνα του παρασκηνίου, θα έχει ενδιαφέρον η διπλωματία της κουζίνας, καθώς θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη και θα ακολουθήσει και δείπνο, όπου πιο χαλαρά μπορεί να ειπωθούν πολλά.

Τσιτωμένοι αντί για χαλαροί στο ΣΥΡΙΖΑ

Και από το χαλαρό κλίμα που μπορεί να υπάρξει στα Χανιά να πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ που είναι τσιτωμένοι πολλοί βουλευτές με την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να τους καλέσει για τριήμερο στις Σπέτσες όπου, όπως σας ανέφερα χθες, θα παρουσιάσουν σε power point τι έχουν κάνει ως τομεάρχες. Πως εξετάζονται οι φοιτητές ή μαθητές; Και επειδή δεν έχουν συναίσθηση οι κοντινοί του Κασσελάκη επιμένουν πως αυτά γίνονται στα πανεπιστήμια και στις επιχειρήσεις, αλλά ξεχνούν ότι δεν συμβαίνουν στα κόμματα. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που μίλησα και οι οποίοι μου έλεγαν ότι είναι «παράταιρη και αστόχαστη» η συγκεκριμένη κίνηση. «Δεν είμαστε πολυεθνική και εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Είμαστε κόμμα της Αριστεράς. Το έχει καταλάβει;» λένε μερικοί.

Η αγανακτισμένη Τζάκρη στο VIP lounge

Αξιόπιστος συνομιλητής μου μετέφερε ότι η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη εθεάθη χθες νωρίς το μεσημέρι στο VIP lounge της Aegean μόνη της με ένα πάκο χαρτιά στα χέρια και με αυστηρό λουκ. Μάλιστα την άκουσε να συνομιλεί σε οργισμένο ύφος στο τηλέφωνο εξηγώντας γιατί επέλεξε ο Στέφανος Κασσελάκης να συγκαλέσει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες και τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος φέρνει το… «νέο» στα πολιτικά πράγματα της χώρας. «Εγώ η ίδια κάλεσα έναν προς έναν τους βουλευτές, τους προσκάλεσα ως γραμματέας» έλεγε, ενώ αναφέρθηκε και στην επιστολή που έστειλε στους 36 του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι « ήταν μια ευγενέστατη υπηρεσιακή επιστολή». Τελικά ο «δικός» μου κατέλαβε ότι η βουλευτής που έγινε κόκκινο πανί για τους συναδέλφους της στον ΣΥΡΙΖΑ έδινε ραδιοφωνική συνέντευξη σε μεγάλο σταθμό της Αθήνας.

Αποχαιρετισμός στον Ντελόρ

Χθες έγινε στο Παρίσι η επίσημη κηδεία και η απόδοση Εθνικής Τιμής στον Ζακ Ντελόρ στο Μέγαρο Απομάχων. Η μεγαλοπρεπέστατη τελετή έγινε παρουσία όλης της Ευρωπαϊκής ηγεσίας, πολλών Αρχηγών κρατών και Πρωθυπουργών (και ο Όρμπαν ήταν εκεί!) και με σημαντική ομιλία του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος ήταν και ο προσκαλών. Από την Ελλάδα, έμαθα ότι ήταν εκεί η πρώην επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου που φορούσε και το παράσημο της «Λεγεώνας της Τιμής» από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας (2003) για την προσφορά της στην Ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική.

Στα χνάρια της Όλγας

Και να κλείσω με κάτι πιο ανθρώπινο αλλά και συνάμα πολιτικό. Μια ακόμα Κεφαλογιάννη μπήκε στην πολιτική, έστω δια μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η αναφορά για την Χριστίνα, αδελφή της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία από χθες είναι η νέα αναπληρωτής Περιφερειάρχης του Νίκου Χαρδαλιά.

«Κλείνει» η πώληση του 25% της Anemos Res στη Motor Oil

Στο τραπέζι θα καθίσουν την Πέμπτη που έρχεται τα μέλη της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ. Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων θα έχει κατ’ ουσίαν διαδικαστικό χαρακτήρα καθώς θα κληθούν να εγκρίνουν την πώληση του υπόλοιπου 25% της Anemos Res στον όμιλο Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη με τίμημα 123,5 εκατομμύρια ευρώ. Σας θυμίζω ότι τον Δεκέμβριο 2022 είχε ήδη πραγματοποιηθεί η πώληση του 75% της Anemos Res προς την εταιρεία Motor Oil Renewable Energy, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Motor Oil.

Καινούργια επένδυση των μετόχων της ISOMAT στο real estate

Επενδυτική κίνηση στον τομέα των ακινήτων και του real estate πραγματοποιεί η οικογένεια Τζιρίτη, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της γνωστής εταιρείας οικοδομικών υλικών, Isomat. Οι επιχειρηματίες έχουν αγοράσει οικόπεδο στο Πατριαρχικό Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για οικόπεδο 17.325 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο υπάγεται στην εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Τζιρίτη, ΣΙΜΑ Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε. Το οικόπεδο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το υφιστάμενο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos και το Leroy Merlin και εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει έναν νέο εμπορικό κέντρο, καθώς προβλέπεται να δημιουργηθούν καταστήματα καθώς και χώρος στάθμευσης με 200 θέσεις. Η συνολική επένδυση μπορεί να υπερβεί τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Δεν αποκλείεται πάντως η πλευρά Τζιρίτη να αναζητήσει πιθανούς αγοραστές που θα ήθελαν να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη έκταση. Δεν είναι η πρώτη επενδυτική κίνηση της ΣΙΜΑ, η οποία έχει κάνει κινήσεις στο εξωτερικό και σε χώρες όπως η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, ενώ και το οικόπεδο όπου δημιουργήθηκαν οι νέες εγκαταστάσεις της Isomat στον Ασπρόπυργο, ανήκε στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Γίνεται κτίριο γραφείων το πρώην ΕΚΕΠ Μεταμόρφωσης

Σε διαδικασία ανακατασκευής μπαίνει το πρώην εκθεσιακό κέντρο ΕΚΕΠ της Μεταμόρφωσης, το οποίο έχει αποκτήσει η Greco X Property, συμφερόντων του fund, Dromeus Capital. Nα σας θυμίσω ότι το ακίνητο είχε βγει σε πλειστηριασμό το 2022 και κατακυρώθηκε στο fund με τίμημα 11.570.100 ευρώ. Το fund έρχεται με την αλλαγή χρήσης του κτιρίου από εκθεσιακό κέντρο σε κτίριο γραφείων, να καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει από πολλές μεγάλες εταιρείες για περιβαλλοντικά «πράσινους» χώρους εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργεί το κτίριο γραφείων με την ονομασία Nexis, το οποίο θα λάβει τη διεθνή περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold. Το σχεδιασμό του έχει αναλάβει το γραφείο A&M Architects, το οποίο συμμετέχει επίσης στο project του Ελληνικού και ειδικότερα στο εμπορικό συγκρότημα του Vouliagmenis Mall αλλά και σε έργα όπως τα νέα γραφεία της Google στην Ελλάδα.

Ιδιοκτήτης αεροπορικής αγόρασε ένα από τα αεροπλάνα του Ελληνικού

Ένα από τα αεροπλάνα που βρισκόταν μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένο στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού, ένα BAC1-11, και ένα από τα ελάχιστα που έχουν μείνει σήμερα ανά τον κόσμο, έζησε τη δική του περιπέτεια. Καθότι ήταν αναγκαία η μεταφορά του από το χώρο του Ελληνικού όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη επένδυση. Μαθαίνω ότι το απέκτησε ο κύπριος επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης της μοιραίας αεροπορικής κυπριακή εταιρείας, Helios και νυν ιδιοκτήτης της αεροπορικής ιδιωτικών αεροσκαφών, Zela Aviation, Ανδρέας Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέλαβε την πλήρη ανακατασκευή του και τη μεταφορά σε εγκαταστάσεις που διατηρεί στο Λαύριο. Ιστορικά το αεροσκάφος BAC 1-11 συνέβαλε στη στήριξη της οικονομίας της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή το 1974 και ο Χριστοδουλίδης ταυτίστηκε συναισθηματικά με το συγκεκριμένο μοντέλο καθότι συχνά ταξίδευε με ένα τέτοιο στην παιδική του ηλικία.

Νέα κρούσματα νοθείας φέτας στο εξωτερικό

Μαθαίνω από αρκετές διαφορετικές και διασταυρωμένες πηγές, ότι δύο μεγάλες επιχειρήσεις εξαγωγής φέτας εντοπίστηκαν εκ νέου να έχουν διοχετεύσει ποσότητες τυριού με περιεκτικότητα σε αγελαδινό γάλα, κάτι που εκ του νόμου απαγορεύεται ως συστατικό στη φέτα, η οποία παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα. Στην μία από τις δύο περιπτώσεις ο εντοπισμός ποσοτήτων φέτας ιδιωτικής ετικέτας έγινε από τη γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi σε καταστήματα της Γαλλίας και κατόπιν προχώρησε στην απόσυρση όλων των ποσοτήτων από τα ψυγεία της. Η δεύτερη περίπτωση αφορά άλλη εταιρεία παραγωγής, η οποία έχει εντοπιστεί και στο παρόν να επιδίδεται σε νοθεία φέτας. Ο εντοπισμός των ακατάλληλων ποσοτήτων έγινε σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας. Σε κάθε περίπτωση για μία ακόμα φορά το εθνικό προϊόν της Ελλάδας εκτίθεται στο εξωτερικό κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένα κατά το παρελθόν.