Το 2014 θα είναι η 6η φορά που το Rally Dakar θα διεξαχθεί στη Νότια Αμερική. Ο επόμενος αγώνας θα είναι αρκετά διαφορετικός, αφού η διοργάνωση αποφάσισε να παρακάμψει το Περού και να περάσει τη διαδρομή μέσα από την Βολιβία.

Η Αργεντινή και η Χιλή παραμένουν οι σταθερές αξίες του αγώνα και θα φιλοξενήσουν τις περισσότερες από τις «βασανιστικές» ειδικές του αγώνα.

Όμως υπάρχει μία πολύ σημαντική αλλαγή στον χαρακτήρα του αγώνα, που σκληραίνει ακόμη περισσότερο. Γιατί το Dakar του ’14 θα έχει μακρύτερες ειδικές και περισσότερες «Μαραθώνιες» διαδρομές και διαδρομές όπου επισκευές στο όχημά του/της επιτρέπεται να κάνει μόνον ο αναβάτης κι όχι οι μηχανικοί.

Έτσι η επόμενη εκδοχή του Dakar που θα περάσει τους αναβάτες / οδηγούς μέσα από τα φαράγγια και τις αμμώδεις κοιλάδες της βορειοδυτικής Αργεντινής, αναμένεται ιδιαίτερα εξουθενωτικός, αν μπορεί κανείς να περιγράψει έτσι την αύξηση δυσκολίας ενός αγώνα που ήδη απαιτεί supermen στις σέλες.

Η ΚΤΜ πάντως συνεχίζει να επενδύει στον αγώνα, έχοντας υπογράψει με τον Αμερικανό Kurt Caselli ως αντικαταστάτη του Cyril Despres, δημιουργώντας πάλι μία dream team μαζί με τον Marc Coma και τον νεαρό Ruben Faria.

Ο Despres καταλήγει μάλλον στην Honda, η οποία μέσω του HRC έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση στο Dakar 2013 και τώρα ανεβάζει την πίεση στην Red Bull KTM Factory Racing, αρπάζοντάς της τον Γάλλο φετινό θριαμβευτή με τις 5 νίκες.

Έτσι θα έχουμε μια ιδανική μονομαχία: Coma εναντίον Despres και ΚΤΜ 450 Rally εναντίον Honda CRF450 Rally. Ό,τι ακριβώς υπέδειξε ο γιατρός για έναν υπέροχο αμφίρροπο αγώνα…

Παρακολουθήστε στο video μια εκπληκτική σύνθεση εικόνων από τα Rally Dakar της Ν. Αμερικής και αναρωτηθείτε μαζί μας «πόσο πιο σκληρός μπορεί να γίνει αυτός ο αγώνας»…