Η ΚΤΜ θα συμμετάσχει στο Dakar 2013 έχοντας στις τάξεις της τα φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, τον Γάλλο Cyril Despres και τον Ισπανό Marc Coma. Οι δύο αναβάτες, έχουν κατακτήσει εναλλάξ επτά τίτλους τα επτά τελευταία χρόνια.

Το Rallye Dakar ξεκινά σε λιγότερο από ένα μήνα (5 Ιανουαρίου στη Lima του Περού). Ο εξοπλισμός έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του από την Le Havre και η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για έναν αγώνα που η KTM θεωρεί από τους σημαντικότερους.

Οι Cyril Despres και Marc Coma που πέρυσι τερμάτισαν με διαφορά μόλις μερικών λεπτών σε έναν αγώνα 15 ημερών και πάνω από 8.000 χλμ., έχουν στόχο τη νίκη χωρίς να υπάρχουν φυσικά οδηγίες από την ομάδα.

Μαζί έχουν γράψει την δική τους Ιστορία στους αγώνες Rally και έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση του Dakar από το 2005 έως το 2012 με εναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι είναι σειρά του Coma να κερδίσει ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία των στατιστικών…

Η KTM έχει κερδίσει το Dakar Rally όλες τις χρονιές από τότε που έγιναν οι μεγάλες αλλαγές το 2001. Ο Coma κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα Cross Country του 2012 ενώ ο Despres, κέρδισε τους αγώνες που συμμετείχε, όπως το Desafio Littoral και το Morocco Rally αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε κορυφαία φόρμα. Και οι δύο θα οδηγήσουν το εργοστασιακό KTM 450 Rally.

Οι Despres και Coma θα υποστηρίζονται από τους παραδοσιακούς αναβάτες υποστήριξης, τον Πορτογάλο Ruben Faria και τον Ισπανό Juan Pedrero, ενώ θα υπάρχει και δεύτερη εργοστασιακή ομάδα με τους Νοτιοαφρικανούς Darryl Curtis και Riaan van Niekerk που θα συνοδεύονται από τον Πολωνό Jakub ‘Kuba’ Przgonski.

Η ΚΤΜ επίσης θα μεταφέρει στον αγώνα όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ανταλλακτικά και τεχνικό προσωπικό για να υποστηρίξει ιδιώτες που έχουν υπογράψει για το πλήρες πακέτο KTM Customer Service. Αυτή τη χρονιά είναι οι ιδιώτες της ΚΤΜ είναι 36 και για αρκετούς η συμμετοχή αποτελεί την εκπλήρωση ονείρου μιας ζωής. Η συμμετοχή σε ένα rally Dakar, που και φέτος θα τους φέρει από το βορρά στο νότο, από τη Lima του Περού στο Santiago της Χιλής.

Για την KTM η διοργάνωση αποτελεί μια τεράστια οργανωτική άσκηση: να προσφέρει τόσο στις εργοστασιακές ομάδες, όσο στους υποστηριζόμενους αναβάτες αλλά και τους ιδιώτες, όλα όσα θα χρειαστούν ώστε να ολοκληρώσουν το ταξίδι των 8.300 χιλμ., που θα τους οδηγήσει από το Περού στην Αργεντινή και τη Χιλή, σε 13 δύσκολες ειδικές διαδρομές.

Το Dakar Rally δεν είναι μόνο ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στο αγωνιστικό ημερολόγιο της KTM, είναι η απόλυτη δοκιμασία για τον άνθρωπο και τη μηχανή, μια διαδρομή που φέρνει τον άνθρωπο κόντρα στα στοιχεία της φύσης, μια βαθιά σωματική όσο και ψυχική δοκιμασία για τους καλύτερους αναβάτες του κόσμου.

Καλούνται να αντέξουν 15 ημέρες σκληρής οδήγησης σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Θα διασχίσουν την περίφημη παραλιακή έρημο της Νοτίου Αμερικής, περιλαμβάνοντας την Atacama, γνωστή ως το πιο ξηρό μέρος του πλανήτη, ενώ θα διασχίσουν τις Άνδεις πριν την άφιξη στο Santiago.

Κάθε αναβάτης που ολοκληρώνει αυτό το ταξίδι είναι ήρωας, όμως υπάρχει μόνον ένας νικητής και το όνομά του θα το μάθουμε στην πρωτεύουσα της Χιλής στις 20 Ιανουαρίου 2013.

Δείτε στο βίντεο την προετοιμασία των δύο οδηγών στη Νότιο Γαλλία, λίγες ημέρες πριν αναχωρήσουν για τη Ν. Αμερική…