Στο σκάκι και το σουντόκου, πρόσφατα ακόμη και στο GO οι μηχανές, έχουν αφήσει πίσω τον ανθρώπινο εγκέφαλο, κερδίζοντας σε μονομαχίες τα καλύτερα ανθρώπινα μυαλά.

Στη μοτοσυκλέτα όμως οι άνθρωποι αντιστέκονται ακόμη και… κερδίζουν.

roddi2

Το 2015 η Yamaha Motors ξεκίνησε μια φιλόδοξη προσπάθεια: να κατασκευάσει ένα ρομπότ που θα μπορούσε να οδηγήσει μια μοτοσυκλέτα στην πίστα ταχύτερα από έναν άνθρωπο. Όχι όποιον κι όποιον φυσικά, αλλά τον μεγάλο Valentino Rossi. Που ήδη, ενώ στα 38 του διεκδικεί τον 10ο τίτλο της απίστευτης καριέρας του, αναφέρεται ως ο καλύτερος όλων των εποχών (the GOAT όπως είναι η διεθνής συντομία του όρου).

Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν οι μηχανικοί και προγραμματιστές της Yamaha έχουν κάνει άλματα στην προσπάθειά τους –που στην περίπτωση αυτή σημαίνει ότι έχουν κατορθώσει να συγκεντρώσουν ασύλληπτα τεραμπάιτς δεδομένων σχετικά με το πώς οδηγούν οι αναβάτες αγώνων, ώστε να κάνουν τους χρόνους που κάνουν στις πίστες.

Ουσιαστικά ο στόχος των νερντς της Yamaha είναι να μεταφράσουν σε 0 και 1 κάθε κίνηση του ανθρώπινου σώματος, κάθε σύσπαση των μυών, κάθε κάμψη των αρθρώσεων του αναβάτη στην προσπάθειά του να πάει γρήγορα.

Δηλαδή να αντλήσει την τελευταία ρανίδα ιπποδύναμης και πρόσφυσης από τη μοτοσυκλέτα του μέσα στην πίστα. Γι’ αυτό βέβαια απαιτείται και ικανότητες πρόβλεψης και διαίσθησης υπό διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου που για την ώρα διαφεύγουν των υπολογιστικών κατασκευών.

Η προσπάθεια της Yamaha γέννησε το Motobot, ένα υβρίδιο μοτοσυκλέτας (Yamaha R1) και ρομπότ που ισορροπεί και κινείται αυτόνομα, χωρίς δηλαδή άμεση καθοδήγηση ή παρέμβαση από άνθρωπο. Πρόσφατα δε, για να αποδείξει το επίπεδο ικανοτήτων που η δίχρονη προσπάθεια έχει προσδώσει στο Motobot, η Yamaha διοργάνωσε μια κόντρα ανάμεσα σε αυτό και τον Rossi.

Το αποτέλεσμα ήταν μία ανάσα ανακούφισης για το ανθρώπινο είδος. Μπορεί οι μεγάλοι μαιτρ του σκακιού να κρύβονται ντροπιασμένοι, αλλά στον κόσμο της μοτοσυκλέτας οι άνθρωποι χαμογελούν ακόμα με αυτοπεποίθηση.

Οδηγώντας κι αυτός μια R1, ο Rossi κέρδισε άνετα την κόντρα με το Motobot που διεξάχθηκε στον δυτικό βρόγχο της πίστας Thunderhill Raceway. Με διαφορά μάλιστα 30 δευτερολέπτων σε μήκος διαδρομής 3,2 χλμ.

Μπορεί η διαφορά να φαντάζει τεράστια, όμως σκεφτείτε ότι το Motobot είχε μόλις 2 χρόνια να μάθει όλα όσα έχει μάθε ο Rossi εδώ και σχεδόν 40 χρόνια που οδηγεί μοτοσυκλέτα. Οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ήττα του Motobot, αλλά για τρομερό επίτευγμα. Επιπλέον, η ερώτηση δεν είναι πλέον «Θα μπορέσουν ποτέ τα ρομπότ να οδηγήσουν ταχύτερα από τον άνθρωπο;» αλλά πότε αυτό θα συμβεί.

Η ημέρα αυτή είναι πλέον πολύ κοντά. Ίσως πιο κοντά και από την άλλη σημαδιακή μέρα, όταν ο Rossi θα κρεμάσει την αγωνιστική του φόρμα. Ο άνθρωπος είναι αγέραστος και ήδη στα 38 του βρίσκεται οδηγικά, στην καλύτερη φόρμα της ζωής του.

roddi3

Για την ώρα πάντως… όλα καλά. Ο ήλιος συνεχίζει να βγαίνει από την ανατολή κάθε πρωί, τα ψάρια να κολυμπούν στις θάλασσες και τα πουλιά να πετούν στον αέρα. Για την ώρα…

Δείτε το σχετικό βίντεο: