Ολόκληρες γενιές μεγάλωσαν με την εικόνα του Ποπάι να ανοίγει ένα κουτάκι σπανάκι και ξαφνικά να αποκτά απίστευτη δύναμη. Η αλήθεια είναι ότι το σπανάκι δεν δρα τόσο «μαγικά», αλλά η φήμη του δεν είναι καθόλου τυχαία και τα οφέλη του δεν είναι… «παραμύθια».

Πρόκειται για μια από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, με ευεργετικές ιδιότητες που καλύπτουν όλο το σώμα. Ακολουθούν τα 7 σημαντικότερα οφέλη του στον οργανισμό, σύμφωνα με ειδικούς του Very Well Health

1. Υποστηρίζει την υγεία των ματιών

Το σπανάκι περιέχει δύο καροτενοειδή που συνδέονται άμεσα με την υγεία των ματιών: τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη. Αυτές οι ουσίες συσσωρεύονται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς και προστατεύουν την όραση από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου και το μπλε φως.

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας και ίσως να αναστρέψουν κάποια από τα αποτελέσματά της. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν επίσης ότι το μαγείρεμα του σπανακιού απελευθερώνει περισσότερα καροτενοειδή, όμως και το ωμό σπανάκι προσφέρει αρκετά όταν ψιλοκόβετε ή πολτοποιείτε τα φύλλα. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βασικό στοιχείο για υγιή μάτια.

2. Προστατεύει την καρδιά

Το σπανάκι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές νιτρικών. Ο οργανισμός χρειάζεται αυτά τα στοιχεία για να δημιουργήσει μονοξείδιο του αζώτου, ένα μόριο απαραίτητο για υγιή ροή αίματος. Η κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά σχετίζεται με καλύτερη αρτηριακή πίεση.

Το σπανάκι παρέχει επίσης μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, που βοηθούν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου. Το κάλιο του ενισχύει τον δυνατό καρδιακό παλμό, διευκολύνει τη διαχείριση του νατρίου και συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης. Η βιταμίνη Κ που περιέχει βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αρτηριών και μειώνει τη συσσώρευση ασβεστίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα.

3. Μειώνει το στρες και τη φλεγμονή

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και φυτοχημικά που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Προσφέρει βιταμίνη C, χλωροφύλλη, βήτα καροτένιο και άλφα λιποϊκό οξύ. Η μείωση της χρόνιας φλεγμονής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και η πρόωρη γήρανση.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Αν και μεγάλο μέρος της έρευνας έχει γίνει σε πειραματόζωα ή σε εργαστηριακά μοντέλα, οι επιστήμονες μελετούν τις φυτικές ενώσεις του σπανακιού για πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Μια μελέτη έδειξε ότι το σπανάκι βελτιώνει την υγεία του εντέρου, κάτι που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες ενδέχεται να προστατεύουν από κυτταρικές βλάβες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

5. Προάγει την υγεία του εντέρου και την πέψη

Οι φυτικές ίνες στο σπανάκι ωφελούν το πεπτικό σύστημα γιατί περιλαμβάνουν τόσο αδιάλυτες όσο και διαλυτές ίνες. Οι αδιάλυτες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, ενώ οι διαλυτές αποκτούν ζελατινώδη μορφή βοηθώντας τη φυσιολογική κίνηση στο έντερο.

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού μετά το γεύμα. Επίσης τρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου μέσω των πρεβιοτικών. Οι διαλυτές ίνες βοηθούν και στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου, ενώ το μαγνήσιο του σπανακιού ενισχύει την αποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης.

6. Προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου

Η έρευνα υποστηρίζει ότι η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη και το φυλλικό οξύ έχουν ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και τα αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύουν από τη νευροφλεγμονή.

Η συστηματική κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών όπως το σπανάκι μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική φθορά που σχετίζεται με την ηλικία και ίσως να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.

7. Βοηθά στους στόχους φυσικής κατάστασης και απώλειας βάρους

Το σπανάκι μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη άσκηση και να υποστηρίξει τους στόχους βάρους. Έχει λίγες θερμίδες, δεν περιέχει λίπος ή χοληστερόλη και προσφέρει αρκετές φυτικές ίνες.

Τα νιτρικά διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που επιτρέπει ευκολότερη και πιο αποτελεσματική ροή αίματος. Αυτό είναι σημαντικό στην άσκηση, όπου χρειάζεστε πλούσιο σε οξυγόνο αίμα και σωστή ενεργειακή απόδοση των μυών.

Το μυστικό για να ενισχύσετε τα οφέλη από το σπανάκι

Υπάρχουν δύο βασικά είδη σπανακιού: baby και ώριμο. Το baby είναι πιο τρυφερό και έχει πιο ήπια γεύση. Το ώριμο έχει πιο ινώδη υφή και πιο πικρή γεύση.

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι το μαγείρεμα μειώνει ορισμένα αντιοξειδωτικά, κυρίως τη λουτεΐνη. Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τη λουτεΐνη, το ψιλοκόψιμο ή το μπλέντερ με ωμά φύλλα φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή.

Baby vs. ώριμο σπανάκι ανά 100 g

Το σπανάκι μπορεί να μην έχει μαγικές ιδιότητες όπως πιστεύαμε μικροί, αλλά σίγουρα προσφέρει πολλά – παρά πολλά – οφέλη. Ένας μικρός πράσινος σύμμαχος για την υγεία μας που αξίζει να έχει θέση στο πιάτο μας κάθε μέρα.