Μήπως είστε από αυτούς τους ανθρώπους, που, θέλοντας να γλιτώσουν χρόνο, συνηθίζουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους ενώ κάνουν ντους; Το βούρτσισμα των δοντιών στο ντους ακούγεται σαν μια αποτελεσματική και γρήγορη μέθοδος όταν ξεκινάτε ή τελειώνετε τη μέρα σας. Όμως, οδοντίατροι σε όλη τη Βόρεια Αμερική ενημερώνουν το κοινό ότι αυτός είναι ένας επικίνδυνος τρόπος για να καθαρίσετε τα δόντια σας.

Οι επαγγελματίες οδοντίατροι κατονομάζουν τρεις λόγους για τη συγκεκριμένη ρουτίνα υγιεινής, ενώ, παράλληλα, ανησυχούν για τις υψηλές θερμοκρασίες που αλλοιώνουν τις τρίχες της οδοντόβουρτσας, τη μεταφορά βακτηρίων και την αυξημένη πιθανότητα πτώσης.

Η υγιεινή της οδοντόβουρτσας

Η υψηλή θερμότητα και ο ατμός δεν κάνουν καλό στη μακροζωία της οδοντόβουρτσάς σας, σύμφωνα με την Parul Dua Makkar, διδάκτωρ οδοντιατρικής χειρουργικής. «Η έκθεση μιας οδοντόβουρτσας σε θερμότητα και υγρασία αποδυναμώνει τις τρίχες και την καθιστά αναποτελεσματική», δήλωσε η ίδια στο Fox News Digital. «Φυλάσσετε πάντα την οδοντόβουρτσα σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από το ντους και την τουαλέτα, καθώς τα βακτήρια λατρεύουν να πολλαπλασιάζονται σε υγρές και υγρές συνθήκες».

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν την αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες. Κάποιοι μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσουν την οδοντόβουρτσά τους νωρίτερα, αν οι τρίχες φαίνονται φθαρμένες.

Για τη βέλτιστη υγεία των δοντιών, το CDC προτείνει να βουρτσίζετε τα δόντια σας σχολαστικά δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα για να απομακρύνετε τη συσσώρευση πλάκας.

Η μόλυνση

Ο Arun Narang, ένας αισθητικός και επανορθωτικός οδοντίατρος με έδρα το Τορόντο, δήλωσε στο Fox News Digital ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους στο ντους αυξάνουν τον κίνδυνο επιβλαβούς μόλυνσης. «Το βούρτσισμα των δοντιών στο ντους μπορεί να εξοικονομεί χρόνο, αλλά σας εκθέτει σε περισσότερα βακτήρια», δήλωσε. «Οι μπανιέρες και τα ντους είναι συνήθως ιδανικά μέρη για την ανάπτυξη βακτηρίων, επειδή είναι συνεχώς υγρά, ζεστά και μερικές φορές μοιράζονται με άλλα μέλη της οικογένειας».

Η τοποθέτηση μιας οδοντόβουρτσας κοντά σε έναν τοίχο του ντους μπορεί να μεταφέρει βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στην επιφάνεια στις τρίχες της βούρτσας, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μεταφερθούν στο άτομο κατά το επόμενο βούρτσισμα.

Η δουλειά του στοματικού διαλύματος

Ακόμα και αν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μετά το βούρτσισμα των δοντιών τους στο ντους στοματικό διάλυμα, δεν υπάρχει καμία υπόσχεση ότι τα πιθανά βακτήρια μόλυνσης θα εξαφανιστούν από τα δόντια, σύμφωνα με τη Fatima Khan, διδάκτωρ οδοντιατρικής στο Altus Dental στο Χιούστον του Τέξας. «Ορισμένα στοματικά διαλύματα δηλώνουν ότι σκοτώνουν το 99,9% των βακτηρίων στο στόμα σας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν τα βακτήρια, εάν έχει συμβεί μόλυνση», ανέφερε η Khan. «Ωστόσο, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες μελέτες που να υποδηλώνουν ότι η χρήση στοματικού διαλύματος θα αναιρέσει αυτό το αποτέλεσμα».

Η Khan προειδοποίησε επίσης ότι τα αντισηπτικά στοματικά διαλύματα «δεν κάνουν διάκριση μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων» και μπορούν να απογυμνώσουν το στόμα ενός ατόμου από τα υγιή βακτήρια.

Και αν ακόμα δεν έχετε πειστεί να διακόψετε αυτή τη συνήθεια, τότε κάντε αυτό

Άντρας πλένει τα δόντια του

Σύμφωνα με το nypost.com, παρόλο που οι οδοντίατροι δε συνιστούν το βούρτσισμα των δοντιών στο ντους, υπάρχουν προφυλάξεις που μπορούν να λάβουν οι άνθρωποι αν δεν μπορούν να αλλάξουν την πολυάσχολη ρουτίνα τους, σύμφωνα με την Amber Bonnaig, διδάκτωρ οδοντιατρικής χειρουργικής.

Κατά την ίδιο, «για όσους βουρτσίζουν τα δόντια τους στο ντους, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσα έξω από το ντους για να αποφύγετε τη μεταφορά βακτηρίων, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν στο υγρό ντους, στην οδοντόβουρτσα και τελικά στο στόμα».

Και συνέχισε, τονίζοντας πως «είτε στο ντους είτε στο νεροχύτη, το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς στόματος».