Αλλαγές έρχονται στον τρόπο που μετριούνται τα κρούσματα κορονοϊού, στον τρόπο ανακοίνωσής τους αλλά και στις ενημερώσεις για την πανδημία όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα (21/3) ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Τονίζοντας πως προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συζήτηση για 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 επεσήμανε «από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν φαίνεται ότι η τέταρτη δόση προσφέρει μεγάλη αποτελεσματικότητα στα άτομα νεαρής ηλικίας».

«Εάν αποφασιστεί τέταρτη δόση, θα είναι για άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό» είπε ο Θεοκλής Ζαούτης.

«Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, οφείλεται στο ότι το στέλεχος Όμικρον 2, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό, τείνει να αντικαταστήσει το Όμικρον, αλλά και στο γεγονός ότι σε κάποια άτομα έχει μειωθεί η ανοσία από τον εμβολιασμό» υπογράμμισε και εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μία μικρή σταθεροποίηση, χωρίς βέβαια την πίεση που είχε καταγραφεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Ανακοινώσεις από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτη / Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεν μεγάλος, αλλά η νόσηση δεν είναι σοβαρή»

Ερωτηθείς εάν είναι σωστό να συζητάμε σε αυτή τη φάση για άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημειώνει πως «οι σημαντικοί δείκτες που πρέπει να μας καθοδηγούν στις αποφάσεις δημόσιας υγείας, είναι οι δείκτης νοσηλείας, θανάτων και σοβαρής νόσησης», ενώ πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεν μεγάλος, αλλά η νόσηση δεν είναι σοβαρή».

Ο Θεοκλής Ζαούτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστούν τόσο ο τρόπος που μετρώνται τα κρούσματα όσο και ο τρόπος που ανακοινώνονται, υπογραμμίζοντας πως θεωρείται πιθανόν να μην γίνονται οι ενημερώσεις όπως γίνονται τώρα.

Κλείνοντας απαντώντας στο για ποιο λόγο ο ΕΟΔΥ δεν δίνει τα ποσοστά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στα θύματα της πανδημίας, εξήγησε ότι «όταν ένα κράτος φτάσει στο 100% του εμβολιασμού,  οι μόνοι που θα χάνουν τη ζωή τους θα είναι εκ των πραγμάτων εμβολιασμένοι, οπότε ενδεχομένως με αυτόν τον τρόπο να δίνονται και λάθος μηνύματα».