Η αεροβική γυμναστική μπορεί να καθυστερήσει την αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης έως και κατά 15 χρόνια, υποστηρίζουν ερευνητές.

Τα επίπεδα του λίπους στο αίμα που συνδέονται με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών ασθενειών και εγκεφαλικού συνήθως αρχίζουν να αυξάνονται καθώς ο άνθρωπος γερνά, σημειώνοντας πτώση στη μέση ηλικία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει μια έρευνα, όσοι είναι σωματικά πιο δραστήριοι έχουν καλύτερη προστασία, με τα χαμηλά επίπεδα της συνολικής χοληστερίνης και της «κακής» χοληστερόλης να διαρκούν για περισσότερα χρόνια.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η MailOnline, οι ερευνητές μέτρησαν το καρδιαναπνευστικό επίπεδο fitness -δηλαδή την ικανότητα της καρδιάς και των πνευμόνων να παρέχουν οξυγόνο στους μύες κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν αυτό το οξυγόνο. Αυτό βελτιώνεται μέσω της αεροβικής γυμναστικής ή της έντονης σωματικής δραστηριότητας (που σε αφήνει με «κομμένη» την αναπνοή) και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, εγκεφαλικού και άλλων ασθενειών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι τα δυσμενή επίπεδα λιπιδίων στο αίμα αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιας καρδιακής νόσου, ενώ η σωματική δραστηριότητα μπορεί να τα βελτιώσει.

Η επίκουρος καθηγήτρια στη σχολή δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, Dr Xuemei Sui, εξήγησε ότι η έρευνα σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει πώς οι υγιείς άντρες θα μπορούσαν να βελτιώσουν το προφίλ της χοληστερίνης τους με περισσότερη γυμναστική.

«Οι αλλαγές στα επίπεδα της χοληστερίνης που σχετίζονται με την ηλικία είναι συνήθως δυσμενείς» σχολίασε η ίδια.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για να αξιολογήσουν τα επίπεδα της συνολικής χοληστερίνης, της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή «κακής» χοληστερόλης (LDL), της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL), της μη-υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων σε 11.418 άντρες στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία τους από το 1970 έως το 2006.

Το καρδιαναπνευστικό fitness μετρήθηκε με τη βοήθεια ενός τεστ σε διάδρομο γυμναστικής και οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες (χαμηλού, μεσαίου και υψηλού επιπέδου).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα επίπεδα της συνολικής χοληστερίνης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων αυξάνονταν σε μια συγκεκριμένη ηλικία και στη συνέχεια μειώνονταν. Το αντίθετο ίσχυε για την HDL, γνωστή αλλιώς ως «καλή» χοληστερόλη.

Οι άντρες με χαμηλά επίπεδα καρδιαναπνευστικού fitness διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή χοληστερόλη στα 30 τους, ενώ στους άντρες με υψηλά επίπεδα καρδιαναπνευστικού fitness αυτό συνέβαινε στην ηλικία των 45 ετών περίπου.

Ακόμη, οι άντρες με χαμηλά επίπεδα καρδιαναπνευστικού fitness παρουσίασαν μη φυσιολογικά επίπεδα HDL χοληστερόλης στην ηλικία των 20 ετών περίπου, ενώ όσοι είχαν υψηλά επίπεδα fitness παρουσίαζαν φυσιολογικά επίπεδα για τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American College of Cardiology.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.