Υψηλά ποσοστά κατάθλιψης, στρες, σκέψεων αυτοκτονίας και πίστης σε θεωρίες συνωμοσίας στους Έλληνες φοιτητές

Τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε με πρωτοβουλία του ΠΙΣ για την πανδημία του κορονοϊού


ΥΓΕΙΑ
22:52
18/06/2020
Υψηλά ποσοστά κατάθλιψης, στρες, σκέψεων αυτοκτονίας και πίστης σε θεωρίες συνωμοσίας στους Έλληνες φοιτητές
10
loading

Προβλήματα στην ψυχολογική υγεία φαίνεται να προκάλεσε η περίοδος του κορονοϊού, καθώς βάσει σχετικής μελέτης η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ και η οποία έδειξε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, στρες και αυτοκτονικών σκέψεων μεταξύ των φοιτητών, καθώς και ανησυχητικά ποσοστά πίστης σε συνομωσιολογικές θεωρίες γύρω από την πανδημία.

Επίσης διεξάγεται μια δεύτερη μελέτη, που αποτελεί επέκταση της πρώτης με πολύ μεγαλύτερο και λεπτομερέστερο πρωτόκολλο και αφορά την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού κατά την διάρκεια του lockdown και την πίστη των ανθρώπων σε θέματα συνωμοσίας σχετικά με την πανδημία.

Τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης, η οποία έχει μετατραπεί σε διεθνή καθώς ήδη συμμετέχουν 29 χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι έτοιμα σε 1-2 μήνες.

Και οι δύο μελέτες σχεδιάστηκαν με ευθύνη του καθηγητή Ψυχιατρικής στη Γ' Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωσταντίνου Φουντουλάκη και αποτελούν πρωτοβουλία του τομέα Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φουντουλάκης, η πρώτη μελέτη, που αφορά τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία των φοιτητών, έδειξε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και νέων περιστατικών κατάθλιψης, σκέψεων αυτοκτονίας καθώς υψηλή πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας.

Βάσει των δεδομένων της μελέτης, το ποσοστό των φοιτητών που έκαναν σκέψεις αυτοκτονίας κυμαίνεται μεταξύ 2,5-3%, και όπως σημείωσε ο κ. Φουντουλάκης είναι υψηλό καθώς κανονικό θεωρείται ένα ποσοστό της τάξης του 0,5%. Επίσης η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας ανέρχεται σε 30% αλλά και αν συνυπολογιστούν και απαντήσεις όπως «ίσως» το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%.

Η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας συνδέεται με το άγχος και τη μελαγχολία που σχετίζονται με την διαχείριση του θυμού και του φόβου. Ανάλογα ευρήματα προκύπτουν και από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της δεύτερης έρευνας η οποία αφορά την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού στη διάρκεια του lockdown.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, κατά τη διάρκεια του lockdown περισσότερο ζορίστηκαν οι νέοι και οι γυναίκες.

«Ο εγκλεισμός επέδρασε έντονα στην ψυχική υγεία. Θα πρέπει στον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας να λαμβάνεται υπόψη η ψυχική υγεία. Αν ένα ποσοστό 10% του πληθυσμού έχει κατάθλιψη και ένα 10% έχει πολύ έντονο στρες , αυτό το 20% δεν θα μπορέσει να βοηθήσει και γι αυτό κατά τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας πρέπει να δοθεί βάρος στην ψυχική υγεία» πρόσθεσε ο κ Φουντουλάκης.

Σημειώνεται ότι διεθνούς αναγνώρισης έτυχε η πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη διενέργεια αυτών των δύο μελετών. Για το θέμα αυτό μάλιστα ενημέρωσε χθες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ενώ αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα ΠΙΣ, Γεώργιο Ελευθερίου, ενημέρωσαν και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

  δεν υπάρχει καμία συνωμοσία ,όλα τυχαία είναι βρε ...κουτό .....κοιμήσου ήσυχα.......ούτε εγώ ο ..εξαποδώ υπάρχω...νάνι....νάνι το παιδί να κάνει....νάνι..νάνι....νάνι του...

 2. avatar Παρατηρητής…

  Τα υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και στρες οφείλονται στην αρνητική σκέψη του Έλληνα και τη μοιρολατρία. Μένουν σε μία από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, με το καλύτερο κλήμα, που άλλοι πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για να επισκεφτούν, και το μόνο που έχουν να σου πούνε είναι τι φταίει, τι πάει στραβά, και πόσο χάλια είναι τα πράγματα. Δεν χαμογελάνε γιατί το χαμόγελο είναι χαζομάρα και από φόβο να μην τους ματιάσει ο άλλος. Χλευάζουν τους πλούσιους και πετυχημένους, και ωραιοποιούν τους τριτοκοσμικούς. Ταυτόχρονα όμως, νιώθουν κόμπλεξ προς τους Βόρειους και Δυτικούς, ενώ θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους από τους Νότιους και Ανατολικούς τους οποίους χλευάζουν. Πετάνε τα λεφτά τους σε καφετέριες και κέντρα \"διασκέδασης\", βοηθώντας τους Νονούς να γίνουν πλούσιοι, ενώ χάνουν το καιρό τους μελετώντας άχρηστα θέματα, πχ, καλές τέχνες, ενώ οι \"λιγότερο πολιτισμένοι\" Τούρκοι, Ινδοί, κτλ, βγάζουν χιλιάδες Ευρώ σαν προγραμματιστές, και βοηθάνε τις χώρες τους να ανέβουν. Τώρα, μπροστά σε αυτά, οι θεωρίες συνωμοσίας στυλ David Eeeeek παίζουν μικρό ρόλο.

  1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

   ....ΑΧΡΗΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ οι...ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ και χάσιμο χρόνου η μελέτη τους ....αφού τελικά ΓΙΝΑΜΕ .....ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ μπορούμε τώρα να ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ.

  2. avatar Σχεδόν δίκαιο έχεις

   Αλλά περιγράφεις έναν κλασικό Ελληναρά.
   Υπάρχουν και περιπτώσεις που θέλεις να ζήσεις, όμως δεν σε αφήνουν.
   Σε ένα σημείο αναφέρεις ότι τουρίστες πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για να έρθουν λίγες μέρες να ζήσουν στην Ελλάδα, αλλά είναι τουρίστες, δεν ζουν σαν Έλληνες, είναι διαφορετικό.
   Αν είχε λεφτά ο λαός μας αυτές οι μελέτες θα δείχνανε φυσιολογικές τιμές στα ερωτήματα.
   Αν θυμάσαι πριν το 2007 δεν υπήρχε μιζέρια στην Ελλάδα.
   12 χρόνια κρίση και είναι φυσικό να βλέπεις στην κοινωνία κάτι τέτοιο, το να μην υπήρχε θα ήταν περίεργο.
   Το θέμα είναι αν το κοινωνικό κράτος θα κάνει κάτι για αυτό, γιατί άμα περιμένουμε να φτιάξει η οικονομία στο λέω από τώρα πριν τελειώσουν οι υποχρεώσεις της χώρας το 2050, η οικονομία μας δεν θα φτιάξει.
   Άποψη από κάποιον που δεν είναι οπαδός κόμματος.

 3. avatar Το αλλο ακρο σκεψης

  Ο φόβος τών γερατιων .Σήμερα είναι ψυχική κατάσταση ,οι ρυτίδες τής καρδιάς και τού πνεύματος .Είναι το κλείσιμο στον εαυτό ,η αδιαφορία ,το πνευματικό βαλτωμα ,η προσπάθεια ανάπλασης τη ψευδαίσθηση τής νιότης ,να κλείσει η πόρτα σε ένα μέλλον με φόβο .Λοιπόν ,αυτό πού είναι σπουδαίο είναι να μείνετε γιά κάθε τι πού η ζωή ,όσο χρονών και να είστε ,σάς προσφέρει το εξαιρετικό ,σέ όλους τούς τομείς .Γίνεται ανεκτικοί ,χαρούμενοι ,γεναιοψυχοι ,θα έχετε μία ακτινοβολία πού ούτε και η πιο θαυματουργή κρέμα δέν θα σάς προσφέρει ποτέ.

 4. avatar Κατά τα άλλα

  μας λένε ότι τις θεωρίες συνομωσίας τις υποστηρίζουν οι αμόρφωτοι

  1. avatar Λη

   Και οι επιρρεπεις

  2. avatar Μπράβο σου

   Όταν είσαι 18-20 άιντε 25 μη σου πω ότι επιβάλλεται να πιστεύεις. Το μετά είναι ένα θέμα

 5. avatar 1977

  Τα αποτελεσματα της καταστροφολογιας κ της τρομολαγνιας απο τα μμε....20 εκατομμυρια ειναι αυτα..πιασανε τοπο ..

  1. avatar ΜΠΟΓΙΑΣ

   Εγώ δεν τα ακούω αυτά, κάνω τις ανταύγειες μου και τραγουδάω.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει