Στα 1.156 ανέρχονται πλέον τα δείγματα του κορονοϊού στην Ελλάδα και στους 39 οι νεκροί.

Ο ιός φαίνεται πως μολύνει τις πιο παραγωγικές ηλικίες. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ οι άνθρωποι ηλικία από 40 έως 64 ετών γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47,2%, όπως και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 40 ετών σε ποσοστό 26,8%.

Είναι παρήγορο ότι οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, δηλαδή οι άνθρωποι από 65 ετών και πάνω, μολύνονται σε ποσοστό 23%, -και ιδανικά αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι κάτω από 10% έως μηδενικό.

Τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών που λειτουργούν ως ιδιαίτερα μεταδοτικοί φορείς τους ιού μολύνονται σε ποσοστό μόλις 2.9%, αλλά σε αυτό θα πρέπει να λάβουνε υπόψη μας ότι τα παιδιά εξετάζονται για τον κορονοϊό πιο σπάνια από άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς κατά κανόνα περνούν ήπια τη νόσο ή με καθόλου συμπτώματα.

Πάντως η έως τώρα ήπια εξέλιξη της καμπύλης των νέων κρουσμάτων και «ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας», όπως είπε και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, αποτυπώνεται και στο γράφημα που αφορά τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις για τον νέο κορονοϊό και που δηλώνουν συστηματικά τα αποτελέσματα τους στον ΕΟΔΥ.

Στο σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 15.151 κλινικά δείγματα, από τα οποία τα 970 ποσοστό 6,4% ήταν θετικά στον κορονοϊό.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα η Αττική συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό.

Ακολουθούν κάποιες περιοχές της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Ξάνθη, όπου υπήρξαν εστίες νέων μολύνσεων και μεγαλύτερη απ’ ότι φαίνεται έκθεση του πληθυσμού στον ιό.

Όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό χάρτη του ΕΟΔΥ ελάχιστες είναι πλέον οι περιοχές της χώρα όπου προς το παρόν επισήμως δεν έχει καταγράφει κάποιο κρούσμα κορονοϊού.

Εξήντα εννιά ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ που νοσήλευαν ασθενείς με Covid-19 κατά τις τελευταίες ημέρες και με γκρίζο χρώμα αποτυπώνεται ο αριθμός των ασθενών που κατέληξαν την αντίστοιχη ημερομηνία. Οι αριθμοί αφορούν τους ασθενείς που συνεχίζουν να νοσηλεύονται.