Για την παγκόσμια ανησυχία που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας μετά την ολοκλήρωση της ειδικής άσκησης προσομοίωσης του υπουργείου Υγείας, με αντικείμενο την υποδοχή ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Αττικόν.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην κάμερα του newsbeast.gr είπε ότι μέρα με τη μέρα αυξάνονται τα κρούσματα καθώς έχουν ήδη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 24.000 ενώ έχουν σημειωθεί περίπου 500 θάνατοι.

«Δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ από αμερικανούς επιστήμονες ότι υπάρχει πιθανότητα άνω του 50% να έχει μεταδοθεί ο ιός σε τουλάχιστον 75 πόλεις στην Κίνα πριν την καραντίνα. Οπότε με αυτό το σκεπτικό οι επιστήμονες περιμένουν να δουν εάν θα υπάρξει συνεχιζόμενη μετάδοση» σημείωσε.

«Είναι ένας ιός που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα. Είναι καινούριος και λίγο πιο μεταδοτικός από τον ιό της εποχικής γρίπης. Ένας κολλάει δύο. Μοιάζει και συμπεριφέρεται σαν την εποχική γρίπη, αλλά μέχρι τώρα δείχνει να έχει μεγαλύτερη θνητότητα από ότι η γρίπη, καθώς το 2% όσων προσβάλλονται καταλήγουν» δήλωσε.

Εξήγησε αναφερόμενος στους ταξιδιώτες πως η θερμομέτρηση είναι για αυτόν που έχει συμπτώματα εκείνη την ώρα ενώ για τα πιθανά κρούσματα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση μετά την είσοδο στη χώρα.

«Είναι στα όρια του υπερβολικού. Καραντίνα 50 εκατομμύρια ανθρώπων δεν έχει ξαναγίνει. Περιμένουμε με αγωνία να δούμε εάν αυτό θα επιτύχει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τοποθετεί επίσημα αναφέροντας πως ”υπάρχει ακόμα δυνατότητα να τον ανακόψουμε”» τόνισε.

Το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ σημειώνεται πως έχει οριστεί με εντολή του Υπουργείου Υγείας ως Κέντρο αναφοράς για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή ιατρικής φροντίδας και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον κοροναϊό.

Δείτε τις δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα:

Βίντεο: Γιάννης Κέμμος