Οι μεταγγίσεις αίματος είναι σωτήριες και όλοι το ξέρουμε αυτό, κι όμως η ανθρωπότητα εμφανίζει τεράστιες ελλείψεις σε διαθέσιμες ποσότητες και σε κάποιες μάλιστα χώρες τα ποσοστά είναι τραγικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «The Lancet Haematology», το αίμα που δίνει εθελοντικά ο κόσμος δεν φτάνει για να καλύψει τη ζήτηση. Το 61% των χωρών που ερεύνησαν δεν διαθέτουν επαρκές απόθεμα για τις μεταγγίσεις αίματος.

Παρατηρούν πως όλες οι χώρες της κεντρικής, ανατολικής και δυτικής υποσαχάριας Αφρικής, της Ωκεανίας και της νότιας Ασίας δεν έχουν ικανά αποθέματα.

Συνολικά, οι 119 από τις 195 χώρες που μελέτησαν πάσχουν σε επαρκείς ποσότητες αίματος για να σωθεί ο πληθυσμός τους. Κατά μέσο όρο, η ζήτηση ξεπερνά τις 1.849 μονάδες αίματος ανά 100.000 κατοίκους.

Το θέμα εμφανίζεται πιο οξυμένο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι ερευνητές βρήκαν μάλιστα πως ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποεκτιμά τις ανάγκες αίματος.

Όσο για τις χώρες που το αίμα επαρκεί, πρωταθλήτρια στέφθηκε η Δανία (14.704 μονάδες αίματος ανά 100.000 κατοίκους). Στον αντίποδα, οι ανάγκες για αίμα σε Ινδία, Μαδαγασκάρη και Νότιο Σουδάν ήταν κατά 75 φορές περισσότερες από την προσφορά.