Να τι κάνει η οδήγηση στα… ποντίκια

Τόσο διαφορετικοί άνθρωποι και τρωκτικά


AUTO
7:51
04/11/2019
Να τι κάνει η οδήγηση στα… ποντίκια
1
loading

Μια ομάδα ποντικιών έμαθε να οδηγεί μικροσκοπικά αυτοκίνητα εδώ κι εκεί για να μαζεύουν τροφή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ επιστράτευσαν την οδήγηση για να δείξουν πώς ακριβώς ένα πλούσιο περιβάλλον μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες και τη μάθηση περίπλοκων έργων.

Η μελέτη έδειξε όμως και κάτι άλλο: πως η εκμάθηση μιας δύσκολης διεργασίας μειώνει τα επίπεδα στρες και βοηθά τα τρωκτικά να χαλαρώσουν.

Όπως μαθαίνουμε από το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Behavioural Brain Research», τα πλαστικά αυτοκινητάκια αντιπροσώπευαν ένα δύσκολο έργο για τα ποντίκια. Κι όμως, έπειτα από λίγη εξάσκηση, τα τρωκτικά μπορούσαν να κατευθυνθούν όπου ήθελαν στον χώρο. Και ήθελαν φυσικά εκεί που υπήρχε η λιχουδιά.

Ταυτοχρόνως, η κλινική εικόνα των ποντικιών και οι εξετάσεις τους έδειξαν μειωμένα επίπεδα άγχους, κάτι που υποδεικνύει πως όλα τα τρωκτικά της μελέτης εμφάνισαν χαμηλότερους δείκτες στρες κατά τη δοκιμασία.

«Βρήκαμε επίσης πως τα ποντίκια είχαν πιο υγιή προφίλ στρεσογόνων ορμονών όταν εκπαιδεύονταν στην οδήγηση», λέει χαρακτηριστικά η δρ Kelly Lambert, επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια νευροεπιστήμης στο University of Richmond.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Giorgis

    Εγώ δεν εντόπισα τη διαφορά. Και οι άνθρωποι όταν κάνουν κάτι διασκεδαστικό γι αυτούς, όπως είναι προφανώς η οδήγηση για τα ποντίκια, μειώνεται το άγχος τους. Ακόμη και η οδήγηση είναι χαλαρωτική για τους ανθρώπους όταν δεν γίνεται στα πλαίσια της καθημερινότητας κάτω από πίεση χρόνου εγκλωβισμένοι στο κυκλοφοριακό της πόλης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει