Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των ζευγαριών και πολύ συχνά συμβαίνει και λίγο πριν τη διείσδυση ή και αμέσως μετά. Οι επιστήμονες τονίζουν πως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με το πρόβλημα και επισημαίνουν πως μπορεί να θεραπευτεί με την κατάλληλη ιατρική θεραπεία.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εταιρεία Σεξουαλικής η πρόωρη εκσπερμάτιση αποτελεί την πιο συνηθισμένη σεξουαλική δυσλειτουργία σε άντρες κάτω των 60 ετών, συγκεκριμένα απασχολεί 1 στους 5 άντρες και εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες. Η σεξουαλική πράξη ολοκληρώνεται συνήθως σε 1-2 λεπτά από τη στιγμή της διείσδυσης, διότι η εκσπερμάτιση προκύπτει γρήγορα και με ελάχιστο έλεγχο.

Η βασική επίπτωση είναι το ότι δεν επιτρέπει στον άνδρα να απολαύσει το σεξ και πολλές φορές δε, το αποφεύγει κιόλας για να μην εκτεθεί, ειδικά όταν ε γνωρίζει καλά την ερωτική του παρτενέρ.

Οι βιολογικοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή της ποικίλουν και μπορεί να αφορούν προβλήματα ορμονών, προβλήματα στο σύστημα εκσπερμάτισης, ακόμα και προβλήματα με το θυρεοειδή όπως κάποιοι ιατροί αναφέρουν. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως μεγάλο ρόλο σε πολλές περιπτώσεις παίζει ρόλο και το ψυχολογικό κομμάτι, το άγχος λόγου χάρη είναι ένας παράγοντας που επιβαρύνει τη σεξουαλική λειτουργία.

Οι βασικές ψυχολογικές αιτίες είναι οι εξής:

  • Στρες
  • Άγχος για την απόδοση κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Χαμηλή αυτοπεποίθηση
  • Δυσκολίες στις σχέσεις και αρνητικές εμπειρίες από το παρελθόν

Η φαρμακοθεραπεία, η ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική, καθώς και οι σεξουαλικές τεχνικές που καθυστερούν την εκσπερμάτιση μπορεί να βοηθήσουν τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Για πολλούς άνδρες ο συνδυασμός των θεραπειών έχει καλύτερα αποτελέσματα. Καλό είναι να μη ξεχνάμε πως η διάγνωση αλλά και η αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης γίνεται μόνο από ειδικό ιατρό.