Τις θέσεις τους κατά της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων ανέπτυξαν στην Επιτροπή Αναφορών οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «στην διαδικασία που ξεπέρασε κατά πολύ τα συνηθισμένα χρονικά όρια, οι ευρωβουλευτές αντιμετώπισαν θετικά τις θέσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος».

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, «η Επιτροπή Αναφορών θα αποστείλει επιστολή εξηγήσεων προς το υπουργείο Υγείας με την οποία θα ζητά τους λόγους που οδήγησαν στην έκδοση των αποφάσεων για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων και μάλιστα, όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, θα ζητήσει η ίδια προσωπικά να δοθεί γραπτή απάντηση».

Κατά την συζήτηση τοποθετήθηκε αρχικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ. Λουράντος, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «στην Ελλάδα υπάρχει η καλύτερη διασπορά φαρμακείων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τι θα προσφέρει η “απελευθέρωση” που φέρνει οποιονδήποτε ιδιώτη στα φαρμακεία», αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας στα μέλη της Επιτροπής ότι «ο “ανταγωνισμός” έφερε στην Ελλάδα αύξηση στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ από 20 – 50%».

Ο κ. Λουράντος ανέφερε επίσης, ότι «τα 11.000 φαρμακεία δεν δημιουργούν μονοπώλια. Οι 10 αλυσίδες όμως, ναι», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταδικάσει την πρακτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και να ζητήσει να αποσύρει τις αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΠΦΣ, ο νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ισχυρίσθηκε πως είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης που πήρε τις αποφάσεις».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι ευρωβουλευτές. Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, τόνισε «πως κάποια συμφέροντα επιδιώκουν τις αλλαγές αυτές και ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις αδιαφορούν για την Δημόσια Υγεία». Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νίκος Χουντής, που από την αρχή στήριξε τις θέσεις του ΠΦΣ, ρώτησε χαρακτηριστικά «γιατί κρύβεται η Κομισιόν πίσω από την Τρόϊκα;».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ζήτησε «να κληθεί η ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αποφάσεις της». Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, ζήτησε «η Αναφορά να μείνει ανοικτή και να ενημερωθεί το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας». Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, ανέφερε πως «οι αποφάσεις αυτές διαλύουν την Υγεία και μετατρέπουν τους φαρμακοποιούς σε υπαλλήλους και να παραπεμφθεί το θέμα στην Ειδική Ομάδα Εργασίας για την λειτουργία της Τρόικας στην Ελλάδα».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, υπογράμμισε πως «ο φαρμακοποιός και τα φαρμακεία επιτελούν πολύ σημαντικό έργο στην Υγεία. Μεγάλα συμφέροντα έχουν επενδύσει στην διάλυση των φαρμακείων για να πωλούν τα φάρμακα ως εμπόρευμα και αυτό δεν προοιωνίζει κάτι καλό για την Υγεία».

Στην ελληνική αντιπροσωπεία, εκτός του προέδρου του ΠΦΣ, μετείχαν ο γεν. γραμματέας, Ιωάννης Μακρυγιάννης και ο νομικός σύμβουλος, Ηλίας Δημητρέλλος.