Το εμβόλιο κατά του έρπη ζωστήρα μειώνει κατά 55% τον κίνδυνο να παρουσιάσουν την ασθένεια αυτή τα άτομα άνω των 60 ετών, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association (JAMA).

Κάθε χρόνο καταγράφονται στις ΗΠΑ τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κρούσματα έρπη ζωστήρα. Η ασθένεια μπορεί να επιμείνει για πολλούς μήνες, ακόμη και για χρόνια.

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συστήνουν στα άτομα των 60 ετών, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων είναι πιο εξασθενημένο, να κάνουν το εμβόλιο κατά του έρπη. Το συγκεκριμένο εμβόλιο βγήκε στην αγορά το 2006 αλλά μέχρι το 2009 μόλις ένας στους δέκα Αμερικανούς είχε εμβολιαστεί (ποσοστό 10%).

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό δείχνει ότι το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του έρπη όχι μόνο στους ηλικιωμένους με καλή κατάσταση υγείας αλλά επίσης και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά, πνευμονοπάθειες ή νεφροπάθειες.

Ο επιδημιολόγος των CDC, Ραφαέλ Αρπάζ, που συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι ο κίνδυνος να παρουσιάσει κανείς έρπη στη ζωή του φτάνει το 30%. Συνήθως έρπη παθαίνουν άνθρωποι που στην παιδική τους ηλικία πέρασαν ανεμοβλογιά. Ο ιός της ανεμοβλογιάς κρύβεται στα γάγγλια ακόμη και επί δεκαετίες και μπορεί να εμφανιστεί αν εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου, σε οποιαδήποτε ηλικία.