Η επιλογή σπουδών και επαγγελματικού κλάδου είναι μία από τις μεγαλύτερες αποφάσεις που παίρνει κανείς για τη ζωή του. Το να διαλέξεις το κατάλληλο επάγγελμα, σύμφωνα με την προσωπικότητά σου, μπορεί να έχει πολλά οφέλη, όπως αυξημένη παραγωγικότητα, καλύτερη εξέλιξη και φυσικά, προσωπική ικανοποίηση.

Κάνοντας ένα δωρεάν online τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, το οποίο είναι βασισμένο στο τεστ προσωπικότητας του Holland, έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να ανακαλύψεις τους κλάδους που εναρμονίζονται με την προσωπικότητά σου, ώστε να ακολουθήσεις την ιδανική καριέρα για εσένα.

Μπορείς, φυσικά, να εξετάσεις κι άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη μελλοντική σου εργασία και να δημιουργήσεις μία ολοκληρωμένη εικόνα για τις διαθέσιμες επιλογές. Έτσι, θα είσαι πιο σίγουρος για την τελική σου απόφαση!

Πώς να καταλάβεις τι επάγγελμα σου ταιριάζει;

Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αξίες, τις κλίσεις του, καθώς και δυνατά σημεία, τα οποία ίσως αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για συγκεκριμένους χώρους εργασίας. Ξεκινώντας την αναζήτησή σου για τις κατάλληλες σπουδές και τη μελλοντική σου καριέρα, είναι σημαντικό να κατανοήσεις και να λάβεις υπόψη όλα αυτά τα γνωρίσματά σου.

Σκέψου, λοιπόν, τι είναι αυτό που θέλεις να πετύχεις μέσα από την εργασία σου, ποια μαθήματα κερδίζουν περισσότερο την προσοχή σου ή σε ποια δραστηριότητα έχεις ταλέντο. Απαντώντας αυτές τις ερωτήσεις, θα έχεις τη δυνατότητα να μάθεις περισσότερα για το τι σου αρέσει ή πού έχεις έφεση κι ετσι να κάνεις ένα βήμα πιο κοντά στη σωστή επιλογή.

Το επάγγελμα που σου ταιριάζει, με λίγα λόγια, είναι αυτό που εναρμονίζεται με τις αξίες και τους στόχους σου, σου δημιουργεί ευχαρίστηση, σου επιτρέπει να ξεδιπλώσεις τα ταλέντα σου και να αξιοποιήσεις τις ικανότητές σου και σε βοηθά να εξελίσσεσαι διαρκώς. Αξίζει, λοιπόν, να το ανακαλύψεις!

Πώς θα βρεις το επάγγελμα που σου ταιριάζει;

Αφού κατανοήσεις καλύτερα ποιες είναι οι προτιμήσεις σου και τα δυνατά σου σημεία, μπορείς να προχωρήσεις στην εξερεύνηση των διαθέσιμων επιλογών. Σε κάθε κλάδο υπάρχουν πολλές διαφορετικές θέσεις εργασίας, με συγκεκριμένα καθήκοντα και προϋποθέσεις για τα άτομα που θα τις αναλάβουν.

Κάνοντας μία εκτενέστερη έρευνα πάνω στους τομείς που σε ενδιαφέρουν, θα μπορέσεις να μάθεις τις αρμοδιότητες συγκεκριμένων επαγγελμάτων και να αξιολογήσεις κατά πόσο εναρμονίζονται με όσα έχεις στο μυαλό σου για την καριέρα σου. Είναι επίσης σημαντικό να μάθεις αν μπορείς να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου χώρου εργασίας, ώστε να σχεδιάσεις τα επόμενά σου βήματα.

Ένας παράγοντας που είναι καλό να λάβεις υπόψη είναι και οι μελλοντικές προοπτικές του κλάδου. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φέρει και θα συνεχίσει να φέρνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση ή τη μείωση στη ζήτηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Καλό είναι, λοιπόν, να διαλέξεις έναν τομέα που προβλέπεται να έχει πρόοδο και στο μέλλον.

Το να βρεις το επάγγελμα που σου ταιριάζει απαιτεί αρκετή σκέψη, έρευνα και υπομονή. Γι’ αυτόν τον λόγο, μη διστάσεις να ζητήσεις καθοδήγηση από κάποιο καθηγητή σου ή έναν σύμβουλο σταδιοδρομίας, καθώς εκείνοι μπορούν να σε κατατοπίσουν καλύτερα. Μπορείς επίσης να κάνεις ένα quiz ή τεστ καριέρας, ώστε να βρεις εύκολα το κατάλληλο αντικείμενο για εσένα.

Βρες τις κλίσεις σου με τη βοήθεια ενός τεστ

Σύμφωνα με τη θεωρία του Holland για τους τύπους προσωπικότητας, κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι πρακτικός, ερευνητικός, καλλιτεχνικός, κοινωνικός, επιχειρηματικός ή συμβατικός. Το παραπάνω τεστ καριέρας αξιοποιεί αυτή τη θεωρία, ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία της αναζήτησης του ιδανικού αντικειμένου σπουδών και εργασίας.

Οι ερωτήσεις του quiz είναι απλές, όμως οδηγούν σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Ανάλογα με τις απαντήσεις σου, τα αποτελέσματα θα σου δείξουν τις κλίσεις σου, προτείνοντας επίσης και την εκπαιδευτική πορεία ή σταδιοδρομία που είναι πιο συμβατή με την προσωπικότητά σου.

Αυτό σημαίνει πως αφιερώνοντας λίγο χρόνο στο τεστ, θα έχεις στη διάθεσή σου σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες, σε συνδυασμό με την έρευνά σου, θα σε κατευθύνουν προς ένα αντικείμενο σχετικό με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές σου. Πρόκειται, λοιπόν, για τον ευκολότερο τρόπο να μάθεις ποιο επάγγελμα σου ταιριάζει.

Η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα 

Η εύρεση της κατάλληλης σταδιοδρομίας θέλει αρκετή δουλειά, καθώς απαιτεί αυτογνωσία, έρευνα, αλλά και κριτική ικανότητα. Κατανοώντας τον εαυτό σου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα προτερήματα, αλλά και τις αδυναμίες σου, η πορεία που πρέπει να ακολουθήσεις γίνεται πιο ξεκάθαρη κι έτσι έρχεσαι πιο κοντά στην επιτυχία.

Είναι, επίσης, καλό να θυμάσαι πως μεγαλώνοντας οι στόχοι μας αλλάζουν και το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την καριέρα μας. Επομένως, σε όποια φάση της επαγγελματικής σου ζωής κι αν βρίσκεσαι, πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για αλλαγή που αξίζει να εξερευνήσεις.

Συνέχισε, λοιπόν, να αναρωτιέσαι ποια είναι η σωστή κίνηση για τη σταδιοδρομία σου και πώς θα φτάσεις στους στόχους που έχεις θέσει και είναι σίγουρο ότι θα καταφέρεις να αποκτήσεις την ιδανική καριέρα για τον χαρακτήρα, τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες σου.