Ο Αύγουστος πλησιάζει στο τέλος του άλλα δε φαίνεται να τελειώνει μαζί του και η αγωνία χιλιάδων εκπαιδευτικών. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την καθυστέρηση των αποσπάσεων σε φορείς και περιοχές. Οι αποσπάσεις αποτελούν για πολλούς, που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη μετάθεση, έναν τρόπο να καταφέρουν να βρεθούν κοντά στον τόπο των συμφερόντων τους και τις οικογένειές τους.

 Περίπου 12.000 εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καταθέτουν κάθε χρόνο αιτήσεις. Το προηγούμενο σχολικό έτος οι αποσπάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 3 και 4 Αυγούστου για τις δυο βαθμίδες της εκπαίδευσης. Φέτος όμως έχουν καθυστερήσει αρκετά και πολλοί θα αναγκαστούν στις 2 Σεπτεμβρίου να παρουσιαστούν στις οργανικές τους θέσεις με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά.

Να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο έτος οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανήλθαν στις 6.437 και ικανοποιήθηκαν 2.299 (ποσοστό 35,72%) ενώ στην πρωτοβάθμια έφθασαν στις 6.391 και ικανοποιήθηκαν 4.658(ποσοστό 72,88%). Συνολικά 6.957 εκπαιδευτικοί πήραν απόσπαση στα σχολεία άλλων περιοχών για το 2012. Για φέτος ο αριθμός των αιτήσεων σε φορείς και σχολεία, σύμφωνα με τον αιρετό των δασκάλων κ. Παληγγιάννη, φθάνουν τις 8.034 (1.936 σε φορείς, 6.098 σε σχολεία).

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα από το «Βήμα» οι αποσπάσεις θα είναι μειωμένες αισθητά καθώς δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.000 γεγονός που θα αναγκάσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς να μετακινηθούν μακριά από τις οικογένειές τους.

Μετατάξεις
Και αν για κάποιους η ημερομηνία ανακοίνωσης των αποσπάσεων είναι άγνωστη για τους 5.750 εκπαιδευτικούς που κατέθεσαν αίτηση για μετάταξη η αγωνία αναμένεται να τελειώσει σήμερα καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι σήμερα Τρίτη θα ανακοινωθούν τα ονόματα των 4.600 μεταταχθέντων. Με βάση τις θέσεις που προσφέρονται θα ικανοποιηθεί το 81.6% των αιτήσεων