Οι τιμές ζώνης είναι ένα σημαντικό φορολογικό μέγεθος. Καθορίζουν την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο και επηρεάζουν την αγορά ακινήτων στην ενοικίαση, στην πώληση αλλά και στη δωρεά. Αρκετές φορές, βέβαια, οι αντικειμενικές αξίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία της συναλλαγής και στην πράξη βλέπουμε πως είναι διαφορετικές από την αγοραία αξία του ακινήτου. «Οι τιμές ζώνης επηρεάζουν τη φορολογία και την περιουσία του κάθε πολίτη. Και το κριτήριο της περιουσίας είναι πολύ σημαντικό γιατί επηρεάζει τα επιδόματα», τονίζει ο Μάνος Κρανίδης.

Ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ανακοινώσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου από τους δεκάδες που καθορίζεται άμεσα από τις τιμές ζώνης, ο έμπειρος πολιτικός μηχανικός, μέλος του ΔΣ και Γραμματέας Ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ, βρέθηκε στο στούντιο του Newsbeast. «Οι τιμές ζώνης είναι το κεντρικό μέγεθος για τις αντικειμενικές αξίες. Στηρίζονται σε έναν υπολογισμό της τιμής ζώνης και πάρα πολλών συντελεστών, ανάλογα τα χαρακτηριστικά του ακινήτου. Υπάρχει ο συντελεστής εμπορικότητας, ο συντελεστής ορόφου, ο συντελεστής παλαιότητας. Να σημειώσουμε, όμως, πως άλλο η τιμή ζώνης, που είναι ανά περιοχή και άλλο η αντικειμενική αξία, που είναι ανά ακίνητο. Έτσι βγαίνουν και οι φόροι μας, όπως ο ΕΝΦΙΑ», λέει ο κύριος Κρανίδης.

Πώς καθορίζονται οι τιμές ζώνης; «Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι τιμές ζώνης προσδιορίζονταν καθαρά πολιτικά, μέσω των επιτροπών και εσωτερικών διαδικασιών. Υπήρχε μεγάλη δυσαρμονία γιατί ήταν μια ξεχασμένη διαδικασία. Η διαδικασία που επιλέχθηκε τελευταία, είναι πιο αντικειμενική. Ανατέθηκε σε πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών να κάνουν εκτιμήσεις ανά περιοχές, με βάση τα στοιχεία της αγοράς αλλά και έρευνας. Δόθηκε ένα πόρισμα, το οποίο υιοθέτησε το υπουργείο, δίχως να κάνει μεγάλες αλλαγές», απαντά.

Πού κυμαίνονται οι τιμές τους; «Είναι μεγάλο το εύρος. Μιλάμε πάντα πανελλαδικά. Μπορεί να έχεις μια τιμή ζώνης από 700-800 ευρώ και να φτάνεις μέχρι 78 χιλιάδες ευρώ ή και παραπάνω. Υπάρχουν ζώνες που είναι γραμμικές και ζώνες που είναι κυκλικές. Για παράδειγμα, η Λεωφόρος Κηφισιάς έχει γραμμική ζώνη. Η Βασιλίσσης Σοφίας, οι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας. Αν έχει πρόσωπο σε αυτές τις οδούς, είσαι πιο ευνοημένος, ανεβαίνει η τιμή ζώνης», εξηγεί ο κύριος Κρανίδης.

«Το Καβούρι, η Ηρώδου Αττικού και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι οι πιο ακριβές περιοχές εντός Αττικής. Αντίθετα, οι πιο φθηνές βρίσκονται στη Δυτική Αττική. Νίκαια, Κερατσίνι και πιο έξω, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα – και περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Σε όλες αυτές τις περιοχές, ακριβές οι φθηνές, σπάνια η πραγματικά αξία συνάδει με την αντικειμενική αξία. Για παράδειγμα, στο Ελληνικό γίνεται το έργο και ανεβαίνουν οι τιμές. Οι τιμές ζώνης είναι χαμηλότερες από αυτές που γίνονται οι συμφωνίες», σημειώνει ο έμπειρος παράγοντας της αγοράς ακινήτων.

Ακούστε τη συζήτηση με τον Μάνο Κρανίδη στο podcast του Newsbeast

Timeline

0:48 Ο ρόλος που παίζουν οι τιμές ζώνης.

1:56 Πώς προσδιορίζονται οι τιμές ζώνης, μέσω ποια διαδικασίας και ποιων προϋποθέσεων;

3:35 Σε τι ύψη κυμαίνονται οι τιμές ζώνης σήμερα.

5:04 Πώς επηρεάζουν οι τιμές ζώνης τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων.

6:57 Πώς μπορεί να βρει κάποιος την τιμή ζώνης για το ακίνητό του;

9:04 Τι είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου και ποιες οι διαφορές με την αξία πώλησης;

11:33 Ποιους φόρους επηρεάζουν οι αντικειμενικές ζώνες. Πώς σχετίζονται με τον ΕΝΦΙΑ.

13:13 Αρκετοί δήμοι προχωρούν σε ενστάσεις στις αντικειμενικές αξίες για μειώσεις τιμών στα ακίνητα. Μπορούν να παρέμβουν οι δήμοι στις τιμές ζώνης;

15:26 Βάσει των αντικειμενικών αξιών, ποιες είναι οι πιο ακριβές και οι πιο φθηνές περιοχές εντός Αττικής.

Podcast Newsbeast

Μάνος Κρανίδης: Η χαμένη ευκαιρία της Αθήνας πριν γίνει πόλη Βαβέλ – Ευθύνεται η αντιπαροχή; Τι συμβαίνει με τα διατηρητέα;

Θεμιστοκλής Μπάκας: «Πού θα επένδυε ένας παράγοντας της αγοράς που γνωρίζει καλά τα μυστικά του real estate»

Μάνος Κρανίδης: «Τα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων – Τα μυστικά του real estate – Πώς δίνουμε αξία στην περιουσία μας»

Θεμιστοκλής Μπάκας: Πρόγραμμα «Σπίτι μου» – Ποιοι δικαιούνται χαμηλότοκα δάνεια – Πού υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια στην Αθήνα – Οι προϋποθέσεις

Δημήτρης Αναστασόπουλος: Κόκκινα δάνεια – Καμία κατοικία δεν προστατεύεται, τι μπορεί να κάνει ο δανειολήπτης – Η μεγάλη παγίδα για τους εγγυητές