Ακριβά ενοίκια για μικρά σπίτια. Θα φύγουν ποτέ οι νέοι από τα παιδικά τους δωμάτια; Μια ρεαλιστική μονολεκτική απάντηση θα ήταν «άγνωστο». Τα στοιχεία φανερώνουν πως αυξάνεται το ποσοστό των νέων που παραμένουν με τους γονείς τους, τη στιγμή που κάποιοι ετοίμασαν βαλίτσες και επέστρεψαν στο πατρικό τους ενώ είχαν πραγματοποιήσει το βήμα να μείνουν στο δικό τους χώρο. Γιατί πληρώνουμε ακριβά ενοίκια και πώς θα μπει ένα φρένο στο ράλι αυξήσεων;

Ζητήσαμε από τον Θεμιστοκλή Μπάκα να μας αποτυπώσει την εικόνα του real estate σήμερα. Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates βρέθηκε σε ακόμη ένα επεισόδιο των podcasts του Newsbeast. «Χρειάζονται δύο πυλώνες μέτρων. Τα άμεσα και τα έμμεσα μέτρα αναχαίτισης του κόστους στέγασης. Άμεσο μέτρο είναι έκπτωση φόρου για όσους πληρώνουν ενοίκιο. Να συμπεριλαμβάνεται στο εξοδολόγιο. Θα έβλεπαν ουσιαστική διαφορά στην τσέπη τους την επόμενη κιόλας μέρα. Αυτό το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τη φοιτητική στέγη. Ένα άλλο μέτρο είναι να λαμβάνονται ως έξοδο οι τόκοι που πληρώνουμε, όπου για τις τράπεζες είναι έσοδο. Χωρίς να πειράξουμε την αγορά, θα βλέπαμε τη διαφορά», εξηγεί ο κύριος Μπάκας. «Αν, τώρα, πηγαίναμε να “πειράξουμε” την κτηματαγορά, μπορούμε να βάλουμε πλαφόν στις αυξήσεις ενοικίων, για παράδειγμα 3% το χρόνο. Αλλά θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα αν μειωθεί το ενοίκιο. Κίνητρα τα οποία έχουν δοθεί σε άλλες χώρες, όπως είναι οι φορολογικοί συντελεστές», προσθέτει.

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates στέκεται ιδιαίτερα στα κενά ακίνητα και προτείνει την αξιοποίησή τους. «Αυτά τα ακίνητα δεν παράγουν εισόδημα ούτε για τον ιδιοκτήτη, ούτε για το Δημόσιο. Σπίτια που είναι κλειστά άνω των τριών ετών θα μπορούσαν να νοικιαστούν, με τους ιδιοκτήτες να έχουν έκπτωση στα μισθώματα για τα επόμενα τρία έτη».

Μιλώντας και για την επαγγελματική στέγη και τη στρατηγική των εταιριών, η συζήτηση πήγε σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τη Σταδίου και τη διαφορετική εικόνα που παρουσιάζει. «Χαμηλά στη Σταδίου, κοντά στην Ομόνοια, υπάρχουν ακίνητα τα οποία είναι ξενοίκιαστα ή παλιές οικογενειακές επιχειρήσεις. Από την Κλαυθμώνος και μετά, είναι σαν ν’ αλλάζει ο αέρας του δρόμου. Από τη μέση και κάτω, βλέπουμε τα απόνερα των μνημονίων. Η διαφορά στα ενοίκια στα δύο άκρα του δρόμου μπορεί να είναι ακόμη και 1 προς 4», σημειώνει ο κύριος Μπάκας. Βλέπει, όμως, με αισιοδοξία την κατάσταση και εξηγεί το γιατί. «Αυτή η περιοχή όμως, λόγω της ανάπλασης της Ομόνοιας, θεωρώ πως θ’ αλλάξει. Σίγουρα θέλει χρόνο. Ήδη η πλατεία αλλάζει. Βλέπουμε επενδύσεις σε ξενοδοχεία και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις σε αυτοτελή κτίρια – χρόνια τώρα. Ακόμη και σήμερα, με την εικόνα που βλέπουμε, οι τιμές δεν έχουν καμία σχέση με το 2015. Η Ομόνοια θ’ αλλάξει θέλουμε δε θέλουμε. Είναι η μοναδική περιοχή του κέντρου που έχει κτίρια προς πώληση που έχουν φάτσα την Ακρόπολη. Στο κέντρο της Αθήνας δε θα υπάρχουν καταδικασμένοι δρόμοι. Μέχρι το 2019 υπήρχαν».

Σε ποια περιοχή της Αττικής θα επένδυε ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα μυστικά της αγοράς ακινήτων; «Η περιοχή που θα πήγαινε με μεγάλη χαρά και επενδύσω και για συγκεκριμένους λόγους είναι η Ακαδημία Πλάτωνος. Αυτή τη στιγμή γίνεται ανάπλαση στην περιοχή και δημιουργείται πάρκο. Είναι μια ανάσα από το κέντρο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως διαθέτει οικόπεδα που έχουν υψηλό συντελεστή δόμησης. Υπάρχουν και σπίτια, παλιές μονοκατοικίες, που πωλούνται. Άρα εκεί θα δούμε μια τελείως διαφορετική εικόνα. Δεν είναι κάτι που θα το δούμε σήμερα. Η διαφορά του επενδυτή με τον αγοραστή είναι συγκεκριμένη. Ο αγοραστής αγοράζει σήμερα και περιμένει να κερδίσει σήμερα ή την επόμενη χρονιά, ο επενδυτής έχει στάση αναμονής και περιμένει. Βλέπει το μέλλον. Αν είσαι επενδυτής, η Ακαδημία Πλάτωνος κάνει για σένα για την επόμενη δεκαετία. Αν είσαι αγοραστής, δεν κάνει».

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Θεμιστοκλή Μπάκα.

Timeline

00:48 Πότε θα φύγουν οι νέοι από τα παιδικά τους δωμάτια;

2:34 Γιατί είναι τόσο ακριβά τα ενοίκια στην Αθήνα; Υπάρχει απάντηση;

5:57 Τα μέτρα της πολιτείας που θα σταματούσαν το ράλι των αυξήσεων στα ενοίκια.

11:20 Τα δεδομένα στην επαγγελματική στέγη.

13:27 Η στρατηγική των εταιρειών στο real estate του σήμερα.

15:46 Οι δύο διαφορετικές εικόνες της Σταδίου.

18:54 Υπάρχουν καταδικασμένοι δρόμοι στην Αθήνα, δίχως προοπτική ανάπτυξης;

19:57 Ποια περιοχή της Αττικής θα επέλεγε για να επενδύσει ένας άνθρωπος της αγοράς;

Podcast Newsbeast

Θεμιστοκλής Μπάκας: Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποιοι δικαιούνται χαμηλότοκα δάνεια – Πού υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια στην Αθήνα – Οι προϋποθέσεις

Μάνος Κρανίδης: Η χαμένη ευκαιρία της Αθήνας πριν γίνει πόλη Βαβέλ: Ευθύνεται η αντιπαροχή; Τι συμβαίνει με τα διατηρητέα;

Νίκος Τσάδαρης: Τέσσερις μύθοι και τρεις αλήθειες για την οδήγηση και τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου

Βασίλης Κορκίδης: «Αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος που μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα – Η σύγκριση της Κρήτης και της Ρόδου»

Μάνος Κρανίδης: «Τα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων – Τα μυστικά του real estate – Πώς δίνουμε αξία στην περιουσία μας»