Η ανησυχία για την επάρκεια ειδών διατροφής γίνεται όλο και πιο έντονη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει αρκετές χώρες να απαγορεύσουν τις εξαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων, όπως είναι το σιτάρι, η ζάχαρη, τα ζυμαρικά, τα φυτικά έλαια. Η Αργεντινή, μάλιστα, έχει απαγορεύσει κάποιες εξαγωγές μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023, δηλαδή 1,5 χρόνο μπροστά. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Βρεθήκαμε στο στούντιο του Newsbeast με τον κύριο Βασίλη Κορκίδη και μιλήσαμε για το πρόβλημα της σίτισης, την αγροτική παραγωγή και πόσο λάθος αντιμετωπίστηκε τα τελευταία χρόνια. Με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά επιχειρήσαμε, μέσω του podcast, να εξηγήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τη σημερινή κατάσταση στο εμπόριο. «Ο χάρτης του παγκόσμιου εμπορίου μεταβάλλεται», μας είπε ο κύριος Κορκίδης. «Φτάσαμε σε ένα αδιέξοδο. Μια φούσκα που έσπασε. Γι’ αυτό βλέπουμε και τις απαγορεύσεις εξαγωγών», πρόσθεσε.

Τι συμβαίνει, όμως, με την εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα; «Δεν αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή ελλείψεις αλλά αυξήσεις. Αυξήσεις που μετακυλίονται στον καταναλωτή», μάς λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Η λύση είναι η εύρεση των εναλλακτικών πηγών ώστε να αντικαταστήσουμε αυτό που χάνουμε. «Δυσκολευόμαστε να τα βρούμε». Την ίδια στιγμή, το τελευταίο διάστημα, ακούμε ευρωπαίους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για έναν παγκόσμιο λιμό. Πόσο πιθανός είναι; «Τα πάντα μπορούν να συμβούν», υποστηρίζει ο κύριος Κορκίδης.

Μας εξηγεί γιατί ο αγρότης είναι το επάγγελμα του μέλλοντος. «Δεν έχει καμία σχέση με τις εικόνες που είχαμε παλαιότερα. Να γίνουν συνέργειες, να δημιουργηθούν μίνι συνεταιρισμοί. Η καλύτερη startup σήμερα είναι μια μικρή αγροτική επιχείρηση», δηλώνει ένας άνθρωπος με εμπειρία και γνώση στην παραγωγική τάξη.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Βασίλη Κορκίδη στο podcast του Newsbeast

Timeline

0:48 Τι συμβαίνει με την εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα. Οι ελλείψεις και οι αυξήσεις που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή.

3:16 Φέρνει η κρίση ευκαιρίες; Το πρόβλημα στην παραγωγή της Γραβιέρας Νάξου. Το κόστος και πώς θα καταφέρουμε ν’ αυξήσουμε την παραγωγή, τη στιγμή που η πρώτη ύλη εισάγεται;

6:14 Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή στην ελληνική γη και η ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα; Τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν.

8:19 Ποιος κάνει κουμάντο στην αγροτική παραγωγή στην Ευρώπη; Η παγκοσμιοποίηση και τα λάθη που έχουν γίνει. Οι αλλαγές που φαίνεται να έρχονται.

10:53 Όταν σπέρνεις σιτάρι, θερίζεις χρυσάφι. Η παραγωγική στροφή που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρώπη με χώρες του άξονα της Ελλάδας.

13:55 Είναι πιθανός ένας παγκόσμιος λιμός; Τι κρύβει η τοποθέτηση του Μακρόν και η αποθήκευση προϊόντων που ζήτησε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φάζερ;

19:54 Γεωπολιτικά, ο οικονομικός χάρτης του παγκόσμιου εμπορίου αλλάζει. Το απόστημα που έσκασε και το ντόμινο των εξελίξεων που ζούμε σήμερα.

23:22 Τα πλεονεκτήματα της αγροδιατροφής. Η σύγκριση της Κρήτης και της Ρόδου.

25:46 Γιατί ο αγρότης είναι το επάγγελμα του μέλλοντος;

Podcast Newsbeast

Λευτέρης Ποταμιάνος: «Η περιοχή της Αττικής που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο real estate και τα ανερχόμενα νησιά της αγοράς»

Βασίλης Μαρτζούκος: «Η Ελλάδα θα ήθελε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό, αλλά υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία για να δημιουργηθεί»

Ιωάννης Μπαλτζώης: «Η παγίδα του Θουκυδίδη και η δημιουργία του νέου γιγαντιαίου συνασπισμού κρατών που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί»

Κωνσταντίνος Φίλης: «Οδεύουμε σε μια αποπαγκοσμιοποίηση, κάτι που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες»

Λάμπρος Τζούμης: «Ο Ερντογάν ψάχνει μια μεγάλη επιτυχία απέναντι στην Ελλάδα, μια κρίση με το δίλημμα: πόλεμος ή συμβιβασμός»

Ευάγγελος Βενέτης: «Ανατέλλει μια νέα εποχή, μια Νέα Τάξη Πραγμάτων που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες»

Στέλιος Φενέκος: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για επεισόδιο με την Τουρκία – Στρατικοποιείται η ζωή μας στην Ευρώπη»