Για κάποιους αναλυτές, ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Άλλοι θεωρούν πως με αφορμή την Ουκρανία αρχίζει να γράφεται από την αρχή η σύγχρονη γεωπολιτική ιστορία. Τη στιγμή που η Ρωσία δείχνει να αναπροσαρμόζει τον αρχικό σχεδιασμό της, παραμένει το ερώτημα εάν έχει πετύχει τους στόχους της μετά από δύο εμπόλεμους μήνες. «Αυτή τη στιγμή, το έδαφος που έχει καταλάβει η Ρωσία στην Ουκρανία αναλογεί περίπου στο 25%», μας λέει ο αντιστράτηγος ε.α., κύριος Ιωάννης Μπαλτζώης. Για να κατανοήσουμε τα μεγέθη, μιλάμε σε έκταση μία Ελλάδα και κάτι. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτυχία».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) φιλοξενήθηκε στο στούντιο στο Newsbeast και μάς ανέλυσε τους λόγους που δεν βλέπει να ολοκληρώνεται σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μιλήσαμε για την επιθετική ρητορική των τελευταίων ημερών από την Κίνα και τις εξελίξεις που έρχονται. «Δημιουργείται ένας νέος ενιαίος παγκόσμιος συνασπισμός», τονίζει ο κ. Μπαλτζώης, τη στιγμή που υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης. Οι ισορροπίες είναι λεπτές…

Λεπτές φαίνεται να είναι όμως και οι ισορροπίες στο Αιγαίο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην εγκαταλείπει την τακτική της πρόκλησης. «Η Τουρκία έχει μια συγκεκριμένη πολιτική για τα εδάφη που θεωρεί πως είναι χαμένα και θέλει να τα πάρει πίσω. Φοβάμαι πως θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι», υποστηρίζει ο αντιστράτηγος.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του προέδρου του ΕΛΙΣΜΕ, Ιωάννη Μπαλτζώη, στο podcast του Newsbeast

Timeline

0:44 Θεωρούνται πετυχημένες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας; Η εκτίμηση για τα εδάφη που έχουν ήδη κατακτηθεί.

2:29 Κάποιοι επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος.

3:23 Ο ρόλος της Κίνας και ο γιγαντιαίος παγκόσμιος συνασπισμός που συγκροτείται, τη στιγμή που σπρώχνουν τη Ρωσία εκτός Ευρώπης.

5:50 Η παγίδα του Θουκυδίδη: Πώς αντιδρά μια ηγεμονική δύναμη όταν αντιλαμβάνεται πως μια άλλη δύναμη θέλει να πάρει τη θέση της.

9:30 Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει. Είναι ένας πόλεμος μιας νέας μορφής και τον βιώνουμε ήδη.

12:21 Πόσο ορατό είναι σήμερα το ενδεχόμενο μια γενικής σύρραξης;

15:08 Ήταν σωστή ή λάθος κίνηση να στείλουν τα κράτη της Ευρώπης όπλα στους Ουκρανούς;

17:31 Η διπλωματία της Τουρκίας: Πώς έχει χειριστεί μέχρι σήμερα τον πόλεμο.

19:06 Ο Ερντογάν θα επιδιώξει το καλοκαίρι να δημιουργήσει μια κρίση με την Ελλάδα

24:19 Σε ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, η Ελλάδα έχει πραγματικούς συμμάχους;

Podcast Newsbeast

Κωνσταντίνος Φίλης: «Οδεύουμε σε μια αποπαγκοσμιοποίηση, κάτι που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες»

Λάμπρος Τζούμης: «Ο Ερντογάν ψάχνει μια μεγάλη επιτυχία απέναντι στην Ελλάδα, μια κρίση με το δίλημμα: πόλεμος ή συμβιβασμός»

Ευάγγελος Βενέτης: «Ανατέλλει μια νέα εποχή, μια Νέα Τάξη Πραγμάτων που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες»

Στέλιος Φενέκος: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για επεισόδιο με την Τουρκία – Στρατικοποιείται η ζωή μας στην Ευρώπη»