Τα καλά διαθέσιμα ακίνητα στην Αθήνα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής είναι λίγα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές. Ο ρυθμός κατασκευών την τελευταία δεκαετία, των μνημονιακών χρόνων, ήταν αντίστροφος από το ρυθμό απορρόφησης ακινήτων. Όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, εκτινάσσονται τα πάντα. Και αυτό δε συμβαίνει μόνο στο χρηματιστήριο του real estate. Στο τέλος της ημέρας, ο υποψήφιος αγοραστής ή ενοικιαστής αναγκάζεται να πληρώσει περισσότερα.

Προβλήματα μπορεί να υπάρχουν, όπως σε όλους τους κλάδους, αλλά πάντα υπάρχουν ευκαιρίες και πάντα θα υπάρχουν σταθερές αξίες. Ζητήσαμε από τον κύριο Λευτέρη Ποταμιάνο, τον πρόεδρο μεσιτών Αθήνας και Αττικής να χαρτογραφήσει την αγορά σήμερα. «Η Ελλάδα βρίσκεται, και θα βρίσκεται, στο επίκεντρο του επενδυτικού χάρτη. Το μυστικό για να επενδύσεις είναι η πληροφορία», μάς λέει.

Τον ρωτήσαμε στο podcast του Newsbeast ποια περιοχή της Αττικής θα μπορούσε να μετατραπεί στο μέλλον ως το… νέο Κουκάκι. «Όλο το κέντρο των Αθηνών είναι μια διαχρονική επένδυση, με ορίζοντα πενταετίας-δεκαετίας», υποστηρίζει ο κύριος Ποταμιάνος και προσθέτει: «Είχε αρχίσει να αποκτά μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον το κομμάτι του Πειραιά, κυρίως το κέντρο και οι γύρω περιοχές. Αυτό διακόπηκε λίγο απότομα με την πανδημία. Ο Πειραιάς είναι μία από τις “hot” περιοχές. Επενδυτικά μπορεί να δώσει αρκετά μεγάλες υπεραξίες».

Κινήσεις, και μάλιστα σημαντικές, γίνονται και εκτός Αττικής. «Η Πάρος, η Τήνος, η Νάξος, είναι νησιά με αξία. Η Ύδρα, οι Σπέτσες. Τα συγκεκριμένα νησιά βρίσκονται στα πλάνα των ξένων επενδυτών». Τα στοιχεία δείχνουν πως διαδραματίζουν ήδη ρόλο στην αγορά του real estate και πως θα παίξουν ακόμη μεγαλύτερο στο άμεσο μέλλον.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Λευτέρη Ποταμιάνου στο podcast του Newsbeast

Timeline

1:31 Είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να βρει κάποιος σήμερα ένα ακίνητο στην Αττική;

2:19 Ο ρόλος που έχει παίξει το Airbnb στην αγορά του real estate. Πώς ήταν τα πράγματα προ covid εποχή, πώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πώς σήμερα

4:11 Οι επενδύσεις στο real estate μπορούν να αλλάξουν τη φήμη μιας ολόκληρης περιοχής

7:16 Ο ρόλος που παίζει η Ελλάδα στο παγκόσμιο real estate

8:33 Τα ελληνικά νησιά, με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη να βρίσκονται εκτός συναγωνισμού, που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο real estate

10:17 Οι περιοχές της Αττικής που διατηρούν την αξία τους αλλά και εκείνη που μπορεί να «φτιαχτεί» τα επόμενα χρόνια

14:00 Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη Golden Visa από το 2019 μέχρι σήμερα. Πόσα λεφτά ήρθαν και σε ποιες περιοχές αγοράστηκαν τα περισσότερα ακίνητα. Ποιοι τα πήραν;

17:07 Οι συμβουλές του πρόεδρου των μεσιτών Αθήνας και Αττικής για την αγορά ή ενοικίαση μιας κατοικίας

Podcast Newsbeast

Βασίλης Μαρτζούκος: «Η Ελλάδα θα ήθελε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό, αλλά υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία για να δημιουργηθεί»

Ιωάννης Μπαλτζώης: «Η παγίδα του Θουκυδίδη και η δημιουργία του νέου γιγαντιαίου συνασπισμού κρατών που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί»

Κωνσταντίνος Φίλης: «Οδεύουμε σε μια αποπαγκοσμιοποίηση, κάτι που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες»

Λάμπρος Τζούμης: «Ο Ερντογάν ψάχνει μια μεγάλη επιτυχία απέναντι στην Ελλάδα, μια κρίση με το δίλημμα: πόλεμος ή συμβιβασμός»

Ευάγγελος Βενέτης: «Ανατέλλει μια νέα εποχή, μια Νέα Τάξη Πραγμάτων που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες»

Στέλιος Φενέκος: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για επεισόδιο με την Τουρκία – Στρατικοποιείται η ζωή μας στην Ευρώπη»