Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κώστας Συνολάκης, έδωσε συνέντευξη και αναφέρθηκε στον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία και την πιθανότητα να συμβεί αντίστοιχο φαινόμενο και στην Ελλάδα.

Μιλώντας καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κώστας Συνολάκης, αναφέρθηκε στα θύματα του εγκέλαδου και ανέφερε ότι μπορεί να αυξηθούν δραματικά στη γείτονα χώρα.

«Δεν θα εκπλαγώ αν το νούμερο των ανθρώπινων απωλειών φτάσει κάπου μεταξύ 20 και 30 χιλιάδων και δεν θα εκπλαγώ αν είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό. Αυτό μας δίνει μια εικόνα πόσο δύσκολο είναι το έργο», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο εάν πρέπει να ανησυχούν οι κάτοικοι στον ελλαδικό χώρο, αναφέροντας πως «αυτοί οι σεισμοί, σαν και αυτόν που έγινε, επαναλαμβάνονται κάθε 500 χρόνια. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ανησυχίας, αλλά πραγματικά μετράμε σεισμούς μόνο τα τελευταία 120 χρόνια. Οι μεγάλοι αυτοί σεισμοί στην Τουρκία ή στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται κάθε εκατοντάδες χρόνια, οπότε δεν μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση. Από την άλλη μεριά, η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι κάτι που πρέπει άμεσα να μας ανησυχεί».