Έρευνα για τις ελληνικές κρατικές ενισχύσεις του 2008 στον τομέα των δημητριακών αποφάσισε να κινήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας αμφιβολίες σχετικά με τη συμβατότητα των ενισχύσεων με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή από τις Βρυξέλλες, οι εν λόγω κρατικές ενισχύσεις είχαν τη μορφή δανείου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκε στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με εγγύηση του Δημοσίου και με επιδοτούμενο επιτόκιο. Για τη χορήγηση των εν λόγω ενισχύσεων εκδόθηκαν ορισμένες υπουργικές αποφάσεις στο τέλος του 2008.

Μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε στις αρχές του 2009, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία έρευνας σχετικά με τις εικαζόμενες κρατικές ενισχύσεις σε παραγωγούς δημητριακών και σε συνεταιρισμούς που συγκεντρώνουν δημητριακά.

Από την προκαταρκτική έρευνα που έγινε η Επιτροπή εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με τη συμβατότητα του εν λόγω καθεστώτος ενίσχυσης με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου αποφάσισε να κινήσει διαδικασία έρευνας η οποία θα της επιτρέψει να εξετάσει εμπεριστατωμένα όλα τα στοιχεία.