Συμβουλές για το πώς θα αποφύγουμε το χτύπημα από κεραυνό δίνει ο διευθυντής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρης Τρομπάκας με αφορμή την τραγωδία στη Δράμα και την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας.

Μιλώντας την Παρασκευή (26/8) στον Alpha ο Ζαφείρης Τρομπάκας τονίζει «όταν κινούμαστε σε μη αστικό περιβάλλον θα πρέπει να γνωρίζουμε τις μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην περιοχή τις επόμενες ώρες ώστε να μην βρεθούμε σε επικίνδυνο περιβάλλον. Εάν είναι να ξεσπάσει καταιγίδα να μπούμε σε κάποιο κτίριο, σε κάποιο καταφύγιο ή έστω στο αμάξι μας».

«Το αμάξι είναι ασφαλές»

Ο Ζαφείρης Τρομπάκας επισημαίνει πως «το αμάξι είναι ένα ασφαλές μέσο για να παραμείνουμε μέσα σε περίπτωση κεραυνοκαταιγίδας» και έφερε ως παράδειγμα μία ιστορία από το παρελθόν. «Όταν έπεσε κεραυνός σε χωράφι και σκότωσε έναν μοτοσικλετιστή αλλά όχι τους επιβάτες ενός αυτοκινήτου που βρίσκονταν κοντά» σημείωσε.

«Το αυτοκίνητο δεν έχει πρόβλημα όπως και το αεροπλάνο. Είναι θωρακισμένα. Αν είμαστε έξω από το αυτοκίνητο και πιάσουμε το αυτοκίνητο και πέσει κεραυνός ακόμη και πέντε δέκα μακριά κινδυνεύουμε» υπογράμμισε.

«Ο κεραυνός αναζητά τρόπους να ταξιδέψει»

Σύμφωνα με τον διευθυντή εκπαίδευση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης «ο κεραυνός αναζητεί τρόπους να ταξιδέψει. Δεν θα πρέπει να του δώσει την επιλογή να ταξιδέψει»

«Αν είναι να προτιμήσει μεταξύ του εδάφους και του ανθρώπινου σώματος θα επιλέξει το ανθρώπινο σώμα γιατί είναι πιο αγώγιμο. Πότε; Όταν δρασκελίζουμε και όταν τρέχουμε. Εάν τρέξουμε με μεγάλο δρασκελισμό κινδυνεύουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Δεν βουτάμε στη θάλασσα γιατί είναι αγώγιμο περιβάλλον» τονίζει ο Ζαφείρης Τρομπάκας. «Επίσης δεν ξαπλώνουμε, δεν αρκουδίζουμε» σημειώνει εξηγώντας πως σκοτώνονται τα πρόβατα και όχι ο βοσκός επειδή αυτός είναι όρθιος ενώ αυτά στα τέσσερα.