Κάθε νέα χρονιά συνηθίζω να θέτω τα λεγόμενα “New Year Resolutions”, δηλαδή να κάνω μία λίστα με τα πράγματα που θέλω να πετύχω και να κάνω το νέο έτος. Πρόκειται για μία λίστα που περιέχει τόσο επαγγελματικούς όσο και προσωπικούς στόχους. Και ενώ κάθε φορά είμαι αποφασισμένος να πετύχω τα περισσότερα πράγματα της λίστας μου, δυστυχώς στο τέλος κάθε χρόνου διαπιστώνω ότι δεν έχω καταφέρει ούτε τα μισά.

Αυτή τη χρονιά τα πράγματα όμως ήταν κάπως διαφορετικά. Έπειτα από τις ιδιαίτερες καταστάσεις που διανύσαμε και συνεχίζουμε να διανύουμε ένιωθα μία μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να διεκδικήσω τα θέλω μου! Άλλωστε αν όχι τώρα, πότε; Ωστόσο, γνώριζα ότι αν θέλω να κάνω μία πραγματική προσπάθεια και να δω ουσιαστικά αποτελέσματα θα χρειαζόμουν μία ώθηση.

Να πω την αλήθεια δεν ήμουν πολύ φανατικός των εγχειριδίων βελτίωσης, ίσως γιατί δεν ήθελα να παραδεχτώ ότι όντως χρειαζόμουν βοήθεια. Ήταν βλέπετε θέμα εγωισμού. Ωστόσο, όταν συνομίλησα για το θέμα με έναν φίλο μου και μου πρότεινε το βιβλίο του Robin Sharma, “Ο Ήρωας της Διπλανής Πόρτας“, είπα να το δοκιμάσω. Άλλωστε δεν είχα κάτι να χάσω, στην τελική απλά θα ενισχυόταν ο εγωισμός μου με έναν περίτρανο “στα λεγα εγώ” που τόσο συνήθιζα να χρησιμοποιώ.

Η αλήθεια είναι ότι είχα δει αλλαγή στο φίλο που μου το πρότεινε και γνώριζα ήδη για τον Robin Sharma, από το πολύ γνωστό του βιβλίο “ Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του“. Οπότε αν και δεν ήθελα να το παραδεχτώ, βαθειά μέσα μου ήλπιζα η μαγεία του να δουλέψει και για μένα, όπως έκανε με τόσους άλλους ανθρώπους, έτσι ώστε να αισθανθώ πιο αισιόδοξος, πιο τολμηρός και να μάθω να ζω την κάθε στιγμή αντί να νιώθω φόβο για το παρελθόν, το μέλλον και την αποτυχία.

Το βιβλίο αποτελείται από πάρα πολλά μικρά κεφάλαια (μερικά είναι απλά δύο σελίδες) που διαβάζονται εύκολα και αβίαστα. Κάθε κεφάλαιο αποτελεί και ένα μικρό μάθημα, ένα μικρό βήμα προς την μεταμόρφωση. Ορισμένα είναι πιο περίπλοκα και παρόλο που η γραφή του Sharma είναι απλή και κατανοητή ίσως χρειαστεί να διαβαστούν ξανά για να αποκρυπτογραφηθεί το βαθύτερο νόημα τους. Άλλα πάλι είναι σκοπίμως υπερβολικά απλά, όπως το προσωπικά αγαπημένο μου, “Μην είστε βραδύποδες”. Μέσα από το χιούμορ του, τις προσωπικές του ιστορίες και τις ιστορίες άλλων ανθρώπων, ο Sharma μας καλεί όλους μας να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να ενεργοποιήσουμε την παιδική πλευρά του εαυτού μας που κάποτε μας έκανε περίεργους και μας έδινε διαρκή ώθηση να ξεπερνάμε τον εαυτό μας.

Ένα από τα κεφάλαια που με επηρέασε περισσότερο ήταν το “Δεν πειράζει αν κάτι σας πειράζει”. Συνεχώς ακούμε γύρω μας να μας παροτρύνουν να γελάμε μπροστά στην καταστροφή και να μην αφήνουμε τα πράγματα να μας επηρεάζουν αρνητικά. Δυστυχώς όμως τα γεγονότα δεν εξελίσσονται πάντα όπως τα θέλουμε, και αυτό είναι ΟΚ! Το μάθημα που πήρα από το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι ότι μια δύσκολη μέρα είναι απλώς μια στάση για ανεφοδιασμό και οφείλουμε στον εαυτό μας να του επιτρέψουμε να συγχυστεί και να θρηνήσει, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη διαδρομή που λέγεται ζωή.

Με πάνω από 100 μαθήματα ζωής μέσα σε ένα απολαυστικό βιβλίο, σίγουρα θα βρείτε κομμάτια του εαυτού σας, θα αναγνωρίσετε συνήθειές σας και θα ξεκλειδώσετε νέες δυνατότητες. Συνεχώς πιάνω τον εαυτό μου να ξεφυλλίζει ξανά και ξανά το εγχειρίδιο ανακαλύπτοντας και μαθαίνοντας κάθε φορά όλο και κάτι νέο.

Άλλη μια χρονιά ξεκινάει λοιπόν και ενώ η προηγούμενη μπορεί να σας έχει αφήσει απογοητευμένους, είναι καιρός λοιπόν να πάρετε τη ζωή σας στα χέρια σας και να πραγματοποιήσετε όλες σας τις επιθυμίες. Το ρολόι χτυπά και ο χρόνος κυλά χωρίς να περιμένει κανέναν. Άλλη μια μέρα που αφήνετε να περνάει χωρίς να κάνετε τίποτα, είναι άλλη μια μέρα που απαρνείστε στον εαυτό σας να γίνει ο ήρωας που πάντα φανταζόσασταν ότι θα γίνετε!

Με όλο το σεβασμό θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε σήμερα! Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είστε μόνοι, μελετήστε το βιβλίο του Robin Sharma, “Ο Ήρωας της Διπλανής Πόρτας” και βρείτε το θάρρος να εξαντλήσετε τα όρια των δυνατοτήτων σας.

Το βιβλίο του Robin Sharma, “Ο Ήρωας της Διπλανής Πόρτας” κυκλοφορεί αποκλειστικά από τις Εκδόσεις Διόπτρα.