Σε φάση συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, με σχετική σταθερότητα ωστόσο στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δυστυχώς, σημείωσε, οι προβλέψεις των επιστημόνων για επιδείνωση της επιδημίας με την πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια επαληθεύεται και σε κάποιες από αυτές τις περιοχές υπάρχει σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Προ ολίγου, άλλωστε, η Πολιτική Προστασία ενέταξε τρεις ακόμη Π.Ε. της Βόρειας Ελλάδας – της Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων – στο «κόκκινο».

Ο επιδημιολόγος επανέλαβε, έπειτα, πως καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας παραμένει η αύξηση των εμβολιασμών.

Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται σε επιβαρυμένες περιοχές, το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων είπε ότι είναι ικανοποιητικά, λέγοντας μάλιστα ότι δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση της πίεσης που παρατηρήθηκε πέρυσι.

Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε βελτίωση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 10% λιγότερες διαγνώσεις, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Ο αριθμός των θανάτων επίσης έδειξε μείωση για τρίτη εβδομάδα με περίπου 17%, λιγότερους θανάτους από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχετικά σταθερή εμφανίζεται, όμως, η πίεση στο σύστημα υγείας. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου 3%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχωρεί σε λιγότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων παρέμεινε κάτω από το 1 μεσοσταθμικά.

Πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε , επίσης, πως μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 234 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4,78 εκατομμύρια θάνατοι λόγω της Covid-19, σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων δείχνει πτωτική τάση πάντως, με 10% μείωση εντός της τελευταίας εβδομάδας. Καταγράφηκαν περίπου 454.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, όπως είπε. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 7% και καταγράφηκαν περίπου 7.500 ανά ημέρα.

Από την άλλη, η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα δείχνει μικρή τάση επιδείνωσης. Παρατηρήθηκε 6% αύξηση τόσο στις διαγνώσεις όσο και στους θανάτους. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 124.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1.800 ανά ημέρα, σημείωσε στην ενημέρωσή του ο καθηγητής.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.