Λίγα 24ωρα απομένουν για το άνοιγμα των σχολείων με τους ειδικούς να συμφωνούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι δεδομένη.

Κάποιοι δεν θεωρούν απίθανο να ξανακλείσουν τα σχολεία, και άλλοι κάνουν έκκληση να μην ανοίξουν την Δευτέρα 13/9.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για κάποια χρονική περίοδο, σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών. «Η κατάσταση είναι δυναμική και μπορεί να μπορεί να αλλάξει η οδηγία ότι δεν θα κλείνουν τμήματα αν δεν κολλήσει άνω του 50% των μαθητών» είπε στον ΣΚΑΪ.

«Η αύξηση κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει από τους νέους και τα παιδιά σχολικής ηλικίας και μέσω των σπιτιών τους να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες» υπογράμμισε. «Καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πολύ σπάνιο να νοσήσουν βαριά, αρχικά μπορεί να μην υπάρξει επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θυμάτων αλλά στη συνέχεια αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, οι δύο αυτοί δείκτες θα επιδεινωθούν» επεσήμανε.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Mega, είπε όλα θα φανούν 15 μέρες μετά το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

«Είναι ένα κομβικό σημείο, δύσκολο για όλους μας. Μόλις ανοίξουν την Δευτέρα τα σχολεία, μετά από 15 μέρες θα φανεί τι θα γίνει. Ο αριθμός των παιδιών που έχει εμβολιαστεί είναι μικρός. Θέλει μεγάλη προσοχή. Μάσκα και τήρηση αποστάσεων πρέπει να τηρηθούν. Τα παράθυρα στις τάξεις θα πρέπει να είναι συνέχεια ανοιχτά. Η πρότασή μας είναι, και το είπα και στον υπουργό, συνεργεία έξω από κάθε σχολείο για να εμβολιαστούν παιδιά», είπε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στο Mega.

Η κ. Παγώνη επισήμανε ότι «οι μελέτες που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή είναι όλες ασφαλείς για τα παιδιά. Ευρώπη και Αμερική έχουν εμβολιάσει πάρα πολλά παιδιά. Μιλάμε με στοιχεία σοβαρά».

«Τα παιδιά νοσούν και χωρίς να αρχίσουν τα σχολεία και τώρα που κυκλοφορούν. Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν ανοίξουν τα σχολεία; Τα παιδιά θα συγχρωτιστούν μεταξύ τους στο σχολείο και πιθανώς θα μεταδώσουν τον ιό. Αλλά η διαφορά είναι ότι είναι πολύ εύκολη η ιχνηλάτησή τους» σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και κατέληξε κλείνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά «ακόμη και να κλείσουν τα σχολεία, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο και τον δείκτη θετικότητας».

Και lockdown και να μην ανοίξουν τα σχολεία καθόλου προτείνει ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, για να πέσουν τα κρούσματα.

Όπως είπε το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ τη μετάλλαξη Delta πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια καινούρια επιδημία παρά σαν συνέχεια των προηγούμενων, λόγω της τεράστιας διαφοράς της μεταδοτικότητας. Έκανε δε την πρόβλεψη ότι το επόμενο κύμα θα «χτυπήσει» γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, την επιστροφή στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα. Εκτίμησε ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000.

«Η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με lockdown. Μια ακόμα λύση θα ήταν να μην αρχίσουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα ή να γίνεται το μάθημα έξω, να μην μπουν τα παιδιά στις τάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γιατρός και ερευνητής ΗΠΑ.

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε ότι ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα σημειώνοντας ότι θα πρέπει συνεργεία να πάνε στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Μάλιστα, επισήμανε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή ο εμβολιασμός να γίνει αναγκαστικός για όλο τον κόσμο.