Νύχτα αγωνίας πέρασαν πυροσβέστες και κάτοικοι στα Βίλια, όπου μαίνεται η τεράστια πυρκαγιά και στην Κερατέα, όπου η εικόνα είναι καλύτερη.

«Το μέτωπο είναι τεράστιο. Κάναμε εκκλήσεις από χθες για εναέρια μέσα στις δύσβατες περιοχές. Είναι μια τεράστια πυρκαγιά στο κέντρο ενός τεράστιου δάσους» είπε στο OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος. «Το μέτωπο ξεπερνάει τα 10 χλμ. Κινείται προς Πόρτο Γερμενό, αυτό δεν κινδυνεύει. Αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει σπίτι, τη νύχτα είχε άπνοια και τώρα 2-3 μποφόρ» ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε τα εναέρια μέσα να περιοριστεί το μέτωπο. Η πυρκαγιά είναι χαοτική».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη αυτή τη στιγμή εκκενώνεται το γηροκομείο «Παναγιά Φανερωμένη», που είναι μέσα σε δασική έκταση και οι περιοχές Θέα, Αγία Σοφία, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα.

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200.

«Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη αλλά όταν βλέπεις το πράσινο να μετατρέπεται σε μαύρο σε πιάνει η ψυχή σου. Είμαστε τυχεροί γιατί βοήθησαν πολύ οι εθελοντές. Δεν υπάρχουν σοβαρές ζημίες σε ακίνητα», δήλωσε στο Newsbeast ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας – Ερυθρών – Οινόης, Χρήστος Στάθης, ενώ έκανε λόγο για εμπρησμό σημειώνοντας τα εξής: «Θεωρούμε ότι έχουμε σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό. Όσο περνά η ώρα, τόσο επιβεβαιώνεται η πληροφορία αυτή. Σε εξέλιξη βρίσκεται μυστική προανάκριση».

Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο Όλυμπος.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Ήδη στην περιοχή φτάνουν σήμερα για να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς πυροσβέστες από τη Ρουμανία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων Κώστας Μακρυνόρης τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες. «Κάνανε πολύ καλή δουλειά οι δυνάμεις. Πρέπει να καταλάβει η πολιτεία ότι πρέπει να γίνουν αντιπυρικές ζώνες. Πρέπει να σταματήσει το Δασαρχείο, αυτοί φταίνε» ανέφερε.

Χθες (16.08) με μήνυμα του 112 είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Βενίζα, Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, με οδηγίες στους κατοίκους οι κάτοικοι να κινηθούν προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

Σε ύφεση η φωτιά στην Κερατέα

Το μέτωπο της Κερατέας, που ξεκίνησε χθες από την περιοχή Μαρκάτι, είναι καλύτερο, με διάσπαρτες εστίες και την Πυροσβεστική να δίνει μάχη για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Από τη φωτιά, σύμφωνα με το OPEN, έχουν καεί σπίτια στη Συντερίνα και έχουν υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές στο Μαρκάτι.

Στη φωτιά της Κερατέας που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Μαρκάτι και έχει κάψει σπίτια και δάσος, αντιμετωπίζονται διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου όπου επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς στο Newsbeast: «Μπήκε ένα ογκώδες μηχάνημα της περιφέρειας και δημιούργησε μία τεράστια αντιπυρική ζώνη και έτσι σταμάτησε η φωτιά με την πολύτιμη συνδρομή των δυνάμεων της πυροσβεστικής» και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ δύσκολη η πρόληψη, γιατί επικαλύπτονται πολλές αρμοδιότητες και εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες».

Σημειώνεται ότι κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, όπως ανέφερε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην χθεσινοβραδυνή ενημέρωση, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην Λαυρεωτική και στα Βίλια.

Παράλληλα, από τις δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σε διάφορες πυρκαγιές στην Επικράτεια. Συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.