Η συζήτηση για το «καυτό» θέμα της περικοπής των κύριων και επικουρικών συντάξεων στάθηκε η αφορμή ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος να δώσει για μια ακόμη φορά το στίγμα του, και μάλιστα από έδρας, εκφράζοντας τη θέση πως «Το Συμβούλιο της Επικρατείς είναι υποχρεωμένο υπό τις νέες συνθήκες, νομικές και πραγματικές, που είναι εντελώς διαφορετικές από το παρελθόν να χαράξει νέα νομολογία».

Η σπίθα άναψε όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΣτΕ συνήγοροι υποστήριξαν ότι στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστεί ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης που προβλέπει κατώτερη σύνταξη τα 500 ευρώ.
Ο κ. Ρίζος πήρε το λόγο εκφράζοντας ξεκάθαρα αντίθετη άποψη λέγοντας «Γιατί πρέπει να υπάρξει το όριο των 500 ευρώ στις συντάξεις που προβλέπει ο Κώδικας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Σύνταγμα μας διαφοροποιείται από τα πολλά της Ευρώπης, καταγράφοντας συγκεκριμένα κοινωνικά δικαιώματα. Ενδιαφέρεται το Σύνταγμα για κάτι το συνολικό και ενιαίο. Οι διακρίσεις του νομοθέτη (σ.σ.: κύριες και επικουρικές συντάξεις) δεν έχουν μεγάλη σημασία από άποψη Συντάγματος. Ενδιαφέρει η αξιοπρεπής διαβίωση με συντάξεις κοντά στις εν ενεργεία αποδοχές. Ο συνταξιούχος δεν είναι όπως βλέπουμε στον Τύπο, ατυχήσας ή εξοβελιστέος από την ζωή, έχει συμβάλει στον εθνικό πλούτο με την εργασία του».

Αίσθηση προκάλεσαν και οι παρατηρήσεις του προέδρου αναφορικά με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες για τις μειώσεις των συντάξεων. «Δεν λαμβάνεται υπόψη τι μπορεί να στερείται ο ασφαλισμένος, λείπει το να δούμε που κατανέμει το κράτος τους πόρους όταν χρηματοδοτεί για παράδειγμα τις Τράπεζες με πολλά εκατομμύρια, αλλά όχι τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου» είπε.

Αλλά και οι σύμβουλοι Επικρατείας έθεσαν στους συνηγόρους σειρά κρίσιμων ερωτημάτων όπως:
-«Αν εξαντλείται η υποχρέωση του κράτους στην στήριξη μόνο της κύριας σύνταξης και εάν δικαιολογείται σε περίοδο κρίσης να συνεχίζει να απέχει από την επικουρική σύνταξη».
-«Μήπως δεν προηγήθηκε σοβαρή αναλογιστική μελέτη; Μήπως δεν αρκεί η έκθεση του υπουργείου για να δικαιολογηθούν τόσες περικοπές χωρίς εξέταση άλλων μέτρων όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση των χαμηλών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κ.λπ.».
-«Μήπως μετά από αυτά που λέγονται πάμε σε ένα σύστημα που θα επιβιώνει μόνο με εισφορές των εργαζομένων».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας λόγω της σπουδαιότητας του όταν τον περασμένο Οκτώβριο η 7μελής, αυξημένη σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (3 υπέρ και 2 κατά) συνταγματικές τις περικοπές τόσο των κυρίων όσο και των επικουρικών συντάξεων. Αντίθετα ο πρόεδρος του Α΄ Τμήματος αντιπρόεδρο Νικόλαος Σακελλαρίου και ένας σύμβουλος Επικρατείας εξέφρασαν αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι οι περικοπές των συντάξεων είναι αντισυνταγματικές