Τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΥΑ είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας για τις εικόνες συνωστισμού. Ανέφερε πως τηρείται και η πρόσφατη ΚΥΑ και σήμερα η λειτουργεία θα γίνει κεκλεισμένων των θηρών, όπως έγινε και την παραμονή των Φώτων.

Όσον αφορά τις χθεσινές εικόνες ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ανέφερε πως η εκκλησία είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση να γίνουν τρεις λειτουργίες για τις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης, ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Αναφορικά με την επικοινωνία κυβέρνησης και εκκλησίας ο Μητροπολίτης ανέφερε πως δέκα λεπτά πριν την ανακοίνωση ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και στην ουσία έγινε γνωστό το τι αποφασίζει η πρώτη, ότι δηλαδή «θα πάμε σε αυτό και τίποτα άλλο» είπε συγκεκριμένα, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο μερών για την νέα ΚΥΑ.

«Έχει γίνει μια συμφωνία. Η προηγούμενη συμφωνία είχε την διαβούλευσή της (ήταν εννέα τα άτομα, αυξήθηκαν.) θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι τέτοιο και εδώ» πρόσθεσε.

Υπάρχει μια συμφωνία, έχουν συμφωνήσει δύο μέλη, είπε ο Μητροπολίτης και διερωτήθηκε για το κατά πόσο είναι λογικό το ένα μέρος να την αναιρεί τονίζοντας πως η Εκκλησία έχει προσφύγει από προχθές στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά μόνο με το ζήτημα του εορτασμού των Θεοφανίων.

Όσον αφορά τον τραυματισμό 24χρονου στην Εύβοια, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση αφού χτύπησε στον αυχένα πέφτοντας στο νερό για να πιάσει τον σταυρό ο Μητροπολίτης τόνισε πως το γεγονός προέκυψε από μια πρωτοβουλία πολιτών χωρίς την παρουσία ιερέα ή επισκόπου. «Τι ευθύνη έχει η εκκλησία για αυτό;» διερωτήθηκε.

Αναφορικά με τις εικόνες από τις εκκλησίες χθες ανήμερα των Θεοφανίων, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας έκανε λόγο για τάξη και απόσταση στους πιστούς. Όσον αφορά το ότι έγινε θεία μετάληψη, επιπρόσθετα διερωτήθηκε γιατί να μην γίνει εφόσον γίνεται η λειτουργία. Εμείς πιστεύουμε, όπως και κάποιοι επιστήμονες, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, είπε μεταξύ άλλων σύμφωνα με τον skai.gr.